Swiece żarowe grzeja na ciepłym silniku

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Swiece żarowe grzeja na ciepłym silniku

Postprzez stowa86 » 11 gru 2010, o 18:30

Witam. Golfer III 1.9tdi 90ps 94r. Mam problem, polega on na tym ze na rozgrzanym silniku przy odpalaniu załączają się świece żarowe. Nawet po odpaleniu kontrolka się pali przez chwile i świece grzeją. Przekaźnik świec żarowych nowy, czujnik temp. cieczy tez wymieniony i dalej to samo. Wcześniej nie było problemu, na ciepłym kontrolka nie zapalała się i świece nie grzały. Podpinałem Vaga i wszystko jest ok.
Co zauważalnym to przekaźnik nr. 109 lekko się nagrzewa podczas pracy silnika, nie wiem czy było tak wcześniej i czy to ma jakieś znaczenie.


Odczyt z VAGA:
Grupy: 007 - http://vaglog.rtnet.pl/stowa86_29999.html

Silnik rozgrzany na blacie do 90'

Niestety nie mogę połączyć się z blokiem instrumentów ( nie wykrywa silnika/sterownika) :(

Przy próbie połaczenia wyskakuje komunikat -- no response from controller

Vag-com wersja 311-2

Nie wiem co jest grane.

PROSZĘ O POMOC !!!
Moc jest bogiem,Prędkość nałogiem,Nitro zabawa a Turbo podstawa!!!
Avatar użytkownika
stowa86
Czytacz
 
Posty: 50
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 00:43
Lokalizacja: ok. INOWROCŁAW

Swiece żarowe grzeja na ciepłym silniku

 

Postprzez Bradley » 11 gru 2010, o 19:42

stowa86 napisał(a):Niestety nie mogę połączyć się z blokiem instrumentów ( nie wykrywa silnika/sterownika) :(

Nie polaczysz sie bo licznik nie jest podlaczony do k-line w golfie 3.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk
 
Posty: 1120
Dołączył(a): 15 maja 2009, o 13:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała / Katowice

swieczki

Postprzez din » 12 gru 2010, o 12:00

stowa86

A jesteś pewien, że świece grzeją? Może tylko kontrolka się zapala ale faktycznie świece nie grzeją. U mnie kontrolka zapala się jak chce(czasem sie zapala czasem nie) ale świece grzeją prawidłowo - czyli zaczynają jak jest kolo 5 stopni.
din ;))))
din
Badacz tematu
 
Posty: 159
Dołączył(a): 16 paź 2009, o 14:39
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez stowa86 » 12 gru 2010, o 12:16

Niestety grzeją. Sprawdzałem żarówka na fajkach no i przekaźnik się załącza.....
Moc jest bogiem,Prędkość nałogiem,Nitro zabawa a Turbo podstawa!!!
Avatar użytkownika
stowa86
Czytacz
 
Posty: 50
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 00:43
Lokalizacja: ok. INOWROCŁAW

Postprzez radomiak » 12 gru 2010, o 23:30

stawiam na czujnik tem. w tamtym roku mialem podobnie wymienilem czujnik ten w kruccu i wszystko ustalo. a objawy mialem w 90% takie jak ty.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
Avatar użytkownika
radomiak
Gaduła
 
Posty: 464
Dołączył(a): 11 paź 2008, o 12:10
Lokalizacja: KOŁOBRZEG

Postprzez stowa86 » 13 gru 2010, o 10:56

Tez wymieniałem ten czujnik temp. (4--pinowy) i nic sie nie zmieniło. Na starym i nowym to samo.
Moc jest bogiem,Prędkość nałogiem,Nitro zabawa a Turbo podstawa!!!
Avatar użytkownika
stowa86
Czytacz
 
Posty: 50
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 00:43
Lokalizacja: ok. INOWROCŁAW

Postprzez Murel » 18 lut 2011, o 10:00

ja mam podobnie wiec sie podlacze. po uruchomieniu auta i po przejechaniu kilku kilometrow zaowazylem, ze wlacza sie kontrolka (spirala) ale..... po nacisnieciu pedalu hamulca gasnie . Na trasie 200 km dzieje sie tak z 4-7 razy.Co to moze byc?? podobnie jest jak postoi kilka minut bez jazdy to tez sie zaswieci a po hamulcu gasnie.
Nie sztuką jest zabić komara przednią szybą... Sztuką jest to zrobić boczną
Avatar użytkownika
Murel
Czytacz
 
Posty: 114
Dołączył(a): 24 cze 2008, o 13:30
Lokalizacja: Ostrowiec Sw./Łódź

Postprzez Bradley » 18 lut 2011, o 11:30

Murel, sprawdz czy dzialaja swiatla stopu. Ale przewaznie podczas awarii czujnika pod pedalem hamulca to kontrolka miga a nie swieci.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk
 
Posty: 1120
Dołączył(a): 15 maja 2009, o 13:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała / Katowice

Postprzez Murel » 18 lut 2011, o 23:55

Bradley napisał(a): sprawdz czy dzialaja swiatla stopu.

Swiatla dzialaja i to dobrze.
Bradley napisał(a):Ale przewaznie podczas awarii czujnika pod pedalem hamulca to kontrolka miga a nie swieci.

mi chodzi o kontrolke nagrzewania sie swiec zarowych czyli ta spiralke. jak sie zapali to po nacisnieciu hamulca gasnie. nie sprawia to problemu ale daje do myslenia
Nie sztuką jest zabić komara przednią szybą... Sztuką jest to zrobić boczną
Avatar użytkownika
Murel
Czytacz
 
Posty: 114
Dołączył(a): 24 cze 2008, o 13:30
Lokalizacja: Ostrowiec Sw./Łódź

Postprzez Bradley » 19 lut 2011, o 01:13

Tak jak pisalem "spiralka" mruga jak sa klopoty ze swiatlami stopu ;)
A tak to musisz podpiac pod komputer i sczytac blad.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk
 
Posty: 1120
Dołączył(a): 15 maja 2009, o 13:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała / Katowice

Postprzez leopard » 19 lut 2011, o 01:49

Bradley napisał(a):Tak jak pisalem "spiralka" mruga jak sa klopoty ze swiatlami stopu

kontrolka miga jak w sterowniku zapisane są błędy istotne dla pracy silnika (oprocz swiatel stopu)
Avatar użytkownika
leopard
Members
 
Posty: 1461
Dołączył(a): 18 maja 2008, o 17:09
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez dadi321vw » 19 lut 2011, o 09:17

W borze 1,9tdi 2002 asv kontrolka świec żarowych mrugała jak był walniety czujnik stopu pod pedałem więc nie wiem jak to jest w trójce ale miganie świec zarowych podobno może być kontrolką też od inych awari. :-o
Avatar użytkownika
dadi321vw
Badacz tematu
 
Posty: 335
Dołączył(a): 18 gru 2009, o 21:38
Lokalizacja: TKA Zakrzów

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości