Witam mam pytanie: jak długo chodzi wasz silnik zanim ruszycie z parkingu przy takich niskich temperaturach? Ja przy zerze stopni czekam 1,5-2 minutki a teraz przy temp. -10 to 2-4 (połowę czasu skrobię lub zmiatam śnieg).
Czy wkładacie jakąś osłonke przed zimnym powietrzem między grill a chłodnicę, żeby się silnik za bardzo nie schładzał (wiadomo, ogrzewanie kabiny też schładza...)? ja wsadziłem zeszłej zimy, gdy po świętach kilka dni było po -15/-20 stopni... jak spadło do -5 to wyjąłem...
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Pietraszenko napisał(a):Witam mam pytanie: jak długo chodzi wasz silnik zanim ruszycie z parkingu przy takich niskich temperaturach? Ja przy zerze stopni czekam 1,5-2 minutki a teraz 2-4 (połowę czasu skrobię lub zmiatam śnieg).
powinno sie stac tak dlugo az ssanie przestanie dzialac czyli az silnik z 1000obrtow spadnie do tych 850... (tak jest u mnie, tylko ze ja mam benzynke w niektorych dieslach to jest chyba ssanie reczne
).. Ja czekam tak dlugo ile mam czasu
ostanio przy -10 to 2sekudny
a tak zazwyczaj to odpalam i skrobie szybki i przez ten czas niech sobie chodzi Pietraszenko napisał(a):Czy wkładacie jakąś osłonke przed zimnym powietrzem między grill a chłodnicę, żeby się silnik za bardzo nie schładzał (wiadomo, ogrzewanie kabiny też schładza...)? ja wsadziłem zeszłej zimy, gdy po świętach kilka dni było po -15/-20 stopni... jak spadło do -5 to wyjąłem...
Niee, tak sie robi w AutoSanach
w Golfie nigdy tak nie robilem-

K@mil - POMOCNIK

ja tak robiłem, bo było - 20 a nie jeżdze po mieście tylko na trasie. Rok temu nie było śniegu wiec jechałem przy tej temp. 100/h przez prawie 55km (trasa Czarnków-obrzeża Poznania) i schładzałem silnik od takiej jazdy..
-

Pietraszenko - Czytacz
-

Karol B. - Members
powiem tak grzanie na luzie nic nie daje.
Ja jak zapalam do pochodzi może max 1 minute a nawet i krócej(tyle co wyjadę z garażu i zamknę go) i jadę o drazu tylko bardzo delikatnie obrotomierz max 2500obr/min.Jak silnik zacznie łapać temperaturkę(zazwyczaj max 4-5 km i juz mam prawie 90 stopni przy -15 na zewnatrz )to wtedy jadę baaardziej dynamiczniej(na tyle ile warunki pozwalają) bez wygłupów
, bo w zimie wiadomo jak się jeżdzi
. Tak jak napisałem wyżej grzanie na luzie(bez obciążenia )trwa baardzo długo 
Ja jak zapalam do pochodzi może max 1 minute a nawet i krócej(tyle co wyjadę z garażu i zamknę go) i jadę o drazu tylko bardzo delikatnie obrotomierz max 2500obr/min.Jak silnik zacznie łapać temperaturkę(zazwyczaj max 4-5 km i juz mam prawie 90 stopni przy -15 na zewnatrz )to wtedy jadę baaardziej dynamiczniej(na tyle ile warunki pozwalają) bez wygłupów
, bo w zimie wiadomo jak się jeżdzi
. Tak jak napisałem wyżej grzanie na luzie(bez obciążenia )trwa baardzo długo 
-

gello1 - Gaduła
odpalam, skrobie,zmiatam, wyjezdzam z podwórka, zamykam brame,czas oczekiwania 5 do około 10min. wsiadam, szelki, swiatła, sprzegło , 1ka iiiii konie pod machą dostają

-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
ja tak samo odpalam ogarniam auto z zewnatrz zalezy co jest czy skrobanie czy snieg i jade. z rana jezdze w miare dynamicznie zeby silnik sie szybko rozgrzal tzn zalezy od pogody ale wszystko do 2tysi na obrotku dopoki nie zlapie 90stopni bo jak go mule i powoli z rana jade to strasznie wolno sie rozgrzewa a jak dynamicznie idzie mu to szybciej
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
no dzisiaj zapalił mi od razu ale strasznie się meczył i trząsł, musiałem lekko zwiększać obroty, pewnie dlatego, że przy temp. jaka była, tj. -14 z oleju mineralnego jaki wlewam do silnika, powoli robi sie już masło...
-

Pietraszenko - Czytacz
pany jest zbyt zimno aby motro odpalił bez problemu i odrazu pracował ładnie pieknie miekko jak złoto. ropa jest zimna i słabo sie pali dlatego przez to motorem telepie jakby chodził na 2 ,3 gary... minutke popracuje i juz zaczyna sie robic fajnie. takze za bardzo sie nie przejmujcie i nie szukajcie nie wiadomo czego...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi