Moderator: Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
...po pierwsze to z tym - 50 st. C to przesada... a po drugie to nie dość że diesel klekoce jak traktor to jeszcze jak widzę te 90 % golfów i pasków na naszych drogach w TDIku i jak się biorą za wyprzedzanie to chmura dymu za nimi jakby węglem przykładali do pieca a ja to muszę wdychać... kiedyś miałem diesla i się szybko z niego wyleczyłem.
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
zaden diesel nie odpali przy - 50 chyba ze z grzalka dodatkowa , moj nie dymi nawet na zimno . ale chcesz go pociagnac na obrotach to zaraz trzeba zmieniac bieg
jezdzilem takim 130 golfem IV i jakos mnie nie powalil na kolana niewiem skad w Polsce takie uwielbienie diesli
jezdzilem takim 130 golfem IV i jakos mnie nie powalil na kolana niewiem skad w Polsce takie uwielbienie diesli
- marcinkazimierz
- Gaduła
Ludzie...czepili sie tego - 50 to byl przenośnia, chodzi o dbanie i łatwe odpalanie zimą..
Czepi - haha rozumiem, ze zobaczyles pare diesli ktore dymią na czarno i zniecheciles sie do tego stopnia, ze wolisz jezdzic zamuloną, przepalająca paliwo bez sensu itd benzyną? uwielbienie do diesli wzielo się z tąd, że jakbys nie wiedział silniki tdi są niemal nienizszczalne...trzeba naprawde sie ,,starac'' zeby je uszkodzic...więc nie wiem skad Twoje negatywne nastawienie do diesli..
marcinkazimierz - ,,moj nie dymi nawet na zimno . ale chcesz go pociagnac na obrotach to zaraz trzeba zmieniac bieg ''
pociągnac na obrotach..pytanie po co?
za to w benzynie trzeba ciagnac do samego konca az o malo silnik nie wyleci w powietrze zeby cokolwiek poczuc tego przyspieszenia...jedzilem mocniejszymi beznynami ( w sensie wiecej koni i szybszy rozped od 0-100) benzynami i nie mogly dorownac odczuciem przyspieszenia to co jest w moim tdi 90 km, byla to chyba 170 konna bezyna (8,5 do setki)...a w moim tdi przyspieszenie czuc o wiele mocniej...
Czepi - haha rozumiem, ze zobaczyles pare diesli ktore dymią na czarno i zniecheciles sie do tego stopnia, ze wolisz jezdzic zamuloną, przepalająca paliwo bez sensu itd benzyną? uwielbienie do diesli wzielo się z tąd, że jakbys nie wiedział silniki tdi są niemal nienizszczalne...trzeba naprawde sie ,,starac'' zeby je uszkodzic...więc nie wiem skad Twoje negatywne nastawienie do diesli..
marcinkazimierz - ,,moj nie dymi nawet na zimno . ale chcesz go pociagnac na obrotach to zaraz trzeba zmieniac bieg ''
za to w benzynie trzeba ciagnac do samego konca az o malo silnik nie wyleci w powietrze zeby cokolwiek poczuc tego przyspieszenia...jedzilem mocniejszymi beznynami ( w sensie wiecej koni i szybszy rozped od 0-100) benzynami i nie mogly dorownac odczuciem przyspieszenia to co jest w moim tdi 90 km, byla to chyba 170 konna bezyna (8,5 do setki)...a w moim tdi przyspieszenie czuc o wiele mocniej...
- Krystian1986x
- Czytacz
Krystian1986x napisał(a):Ludzie...czepili sie tego - 50 to byl przenośnia, chodzi o dbanie i łatwe odpalanie zimą..
kolego trwalosc tdi minela kolega ma w firmowego passata 2.0 tdi z 2011 wiecej samochod stoi w warsztacie niz na drodze. poco krecic ? jezdze duzo wyprzedzalem 2 tiry mocnym dieslem( 200koni)
i co w polowie wyprzedzania odcielo mi obroty.
ogolnie coraz wiecej firm wraca do benzynowych samochodów
oszędnosc w ropie zjada kazda lepsza naprawa diesla
- marcinkazimierz
- Gaduła
Krystian1986x napisał(a):jedzilem mocniejszymi beznynami ( w sensie wiecej koni i szybszy rozped od 0-100) benzynami i nie mogly dorownac odczuciem przyspieszenia to co jest w moim tdi 90 km, byla to chyba 170 konna bezyna (8,5 do setki)...a w moim tdi przyspieszenie czuc o wiele mocniej...
tssssaaaaaaaa
padlem
170 konna benzyna ma wiekszego mula od Twojego 90 konnego klekota?
spoczi
P.S. A swistak siedzi i zawija w te sreberka...zalamuja mnie czasem posty czytane na tym forum

Zielony Family: moj-golf/zielona-perla-by-grzesiek2507-t58764.html
Moj poprzedni "Europe":
moj-golf/czerwony-golfik-by-grzesiek2507-t46031.html
Moj poprzedni "Europe":
-

Grzesiek2507 - Members
Grzesiek2507 napisał(a):Krystian1986x napisał(a):jedzilem mocniejszymi beznynami ( w sensie wiecej koni i szybszy rozped od 0-100) benzynami i nie mogly dorownac odczuciem przyspieszenia to co jest w moim tdi 90 km, byla to chyba 170 konna bezyna (8,5 do setki)...a w moim tdi przyspieszenie czuc o wiele mocniej...
tssssaaaaaaaa![]()
![]()
![]()
padlem
![]()
170 konna benzyna ma wiekszego mula od Twojego 90 konnego klekota?
![]()
spoczi
![]()
P.S. A swistak siedzi i zawija w te sreberka...zalamuja mnie czasem posty czytane na tym forum
wpis ten bierze ze stad ze dieslu szczyt momentu masz przy 2500 obr . pozniej diesel tylko slabnie. taka 170 konna benzyne trzeba krecic do 5 tys obr i wtedy dopiero ozywa , ale jakk ktos jezdzi w emeryckich obrotach w benzynie
na forum subaru jest taki watek kopanie lezacego czyli o wlascicielach roznych samochod ( kroluja diesle) ktorym sie wydaje ze maja szybkie samochody i ozstali z kilowani przez wlascicieli subaru amen:D
- marcinkazimierz
- Gaduła
tak wiem, ale tamto porownanie bylo zupelnie nietrafione...mozna porownywac bene i ropola o zblizonych parametrach, a nie jak wyzej...90 konny traktor do 170 konnego benzyniaka...jaki sens?
druga sprawa, to faktycznie benzyne trzeba krecic zdecydowanie wyzej z wiadomego wszystkim powodu...nie wspominajac juz o suszarkach hondy, ktore bez obrotow nie pojada wgl.
Co do tematu na forum subaru, to bardzo chetnie tam zajrze. Zaczynam poszukiwania
chodzi o temat: 'Konfesjonał. Dla tych, którzy kopią leżącego' ? Obszerna lektura xD
druga sprawa, to faktycznie benzyne trzeba krecic zdecydowanie wyzej z wiadomego wszystkim powodu...nie wspominajac juz o suszarkach hondy, ktore bez obrotow nie pojada wgl.
Co do tematu na forum subaru, to bardzo chetnie tam zajrze. Zaczynam poszukiwania
chodzi o temat: 'Konfesjonał. Dla tych, którzy kopią leżącego' ? Obszerna lektura xD
Moj poprzedni "Europe":
Moj poprzedni "Europe":
-

Grzesiek2507 - Members
Grzesiek2507 napisał(a):
[ Dodano: 2013-02-09, 21:10 ]
marcinkazimierz napisał(a):Grzesiek2507 napisał(a):
I moje kopanko, którego świadkiem był Forumowicz: pojechałem sobie legacem na niedzielną przejażdżkę. Żeby się nie zastał. Nastrój miałem radosny. Czyli do kopania. Trafiło się dłubane audi a6 TDI; jakieś grube. Dłubane było na pewno, bo jak przyspieszał, to całą ul. Górczewską (ma po trzy pasy w każdą stronę) zakrywała chmura sadzy . Miał też naklejki "mtm", ale to mógł być sticker tuning.
Wynik - jak Wam się wydaje?
Legac jest do kopania zdecydowanie lepszy, niż STI, bo:
- w takiej specyfikacji, jak moja, może bardzo dużo
- jest niepozorny, bo dla niewprawnego oka to Espero
- mając napis "Kudłaty" na tylnej szybie wygląda jak efekt wieś rejsing-tuningu.
Dlatego zawsze się znajdzie mnóstwo chętnych do próby spod świateł.
I - jak na razie - zawsze legac serwuje kopanko
Wracam z Łomianek i bulgocze sobie powoli prawym pasem, staję na swiatłach. Patrze w lewo nowsze BMW 530D (przedostatni model 200..r - niby 227 KM) kierownik spogląda na mnie z pogardą
! zielone i ruszamy, jeden jestem dwie długosci auta z przodu, dwa, trzy i coraz dalej mu odchodzę. Po odjechaniu dobry kawałek pusciłem gaz, strzał z tłumika i znów delikatnie na 5-ce do domku
- marcinkazimierz
- Gaduła
takze autorze tematu, jak widac...mocna 'bendzynka' nie jest zla 

Moj poprzedni "Europe":
Moj poprzedni "Europe":
-

Grzesiek2507 - Members
...a poza tym kocham te redukcje o 2 biegi w dół i gaz do dechy.... aż miło.. a na autobanie przy ok 140 mam około 4300 obr./min więc akurat okolice momentu maksymalnego i jak nacisnę na gaz to autko przyspiesza aż miło
Mój GTI 2.0 16V ABF
-

czepi - Members
Grzesiek2507 hehe smiac mi sie chce jak wyzywasz diesle od klekotow..widac taki kompleks...
cos jak np na innych forach sie czyta ze vw to tzw wieswqageny...pisza to bo boli ich i wiedza dobrze, ze ten ,,wieswagen'' bedzie jezdzil jezdzil i tak odo konca swiata i o jeden dzien dluzej a ich xxxxx dawno bedzie na zlomie...
Te ,,klekoty'' to legenda TDI...wymien mi tak samo popularny, niezawodny i oszczedny silnik benzynowy? jest taki?
Tak samo widze ze jest w wlascielami benzyniakow...pisza to bajki jakie to diesle drogie, jakie naprawy drogie..wszystko horror ale ich bezpodstawie w stosunku do mocy przepalajaca beznyna jest zawsze ok...
Jechałem paskiem tdi 130 KM tez i tez o wiele mocniej wgniatalo niz w tej 170 konnej benzynie
wiadomo moment obrotowy robi swoje... albo nigdy nie miales takiego porowniania albo nie wiem o co Ci chodzi...
Jeśli rzekomo podczas wyprzedzania w dieslu wam odcina obroty w polowie (hahaha) to zawsze mozna zmienic bieg..,
Benzyna zawsze kojarzyla mi sie albo pozytywnie to jest odglos np 6 litrowego silnika...albo z...bezsensownym laniem w bak bo spalanie jest zdecydowanie za duze w stosunku do mocy silnika...
cos jak np na innych forach sie czyta ze vw to tzw wieswqageny...pisza to bo boli ich i wiedza dobrze, ze ten ,,wieswagen'' bedzie jezdzil jezdzil i tak odo konca swiata i o jeden dzien dluzej a ich xxxxx dawno bedzie na zlomie...
Te ,,klekoty'' to legenda TDI...wymien mi tak samo popularny, niezawodny i oszczedny silnik benzynowy? jest taki?
Tak samo widze ze jest w wlascielami benzyniakow...pisza to bajki jakie to diesle drogie, jakie naprawy drogie..wszystko horror ale ich bezpodstawie w stosunku do mocy przepalajaca beznyna jest zawsze ok...
Jechałem paskiem tdi 130 KM tez i tez o wiele mocniej wgniatalo niz w tej 170 konnej benzynie
wiadomo moment obrotowy robi swoje... albo nigdy nie miales takiego porowniania albo nie wiem o co Ci chodzi...
Jeśli rzekomo podczas wyprzedzania w dieslu wam odcina obroty w polowie (hahaha) to zawsze mozna zmienic bieg..,
Benzyna zawsze kojarzyla mi sie albo pozytywnie to jest odglos np 6 litrowego silnika...albo z...bezsensownym laniem w bak bo spalanie jest zdecydowanie za duze w stosunku do mocy silnika...
- Krystian1986x
- Czytacz
Krystian1986x napisał(a):Grzesiek2507 hehe smiac mi sie chce jak wyzywasz diesle od klekotow..widac taki kompleks...
nie przesadzaj czas diesli dobiega konca a co do benzyn istnieje taki silnik 2,0 kr ,1.8 t nieszczesnego vieswagena . wgniatalo cie bo moment jest nisko i to odczucia ze mocno przyspiesza nie maja poparcia w czasach do setki.tak bede zmienial bieg w czasie wyprzedzania moze jeszcze zdrowaske odmawiał dieslowi brakuje gory i tyle , poprostu jest nieelastyczny .
ja sam mam 3 diesle ktorymi jezdze w tym duzo lepszy niz 130 konny passat , jedyny warty uwagi to v10 tdi
ty i ja jezdzimy zabytkowym dieslem 1z ale takich konstrukcji juz niema . ja mam go tylko dlatego ze niemoglem znalesc syncro z benzyna za przyzwoita cene
podaj mi choc jedna rzecz tansza w obsludze silnika niz benzyna . co z tego ze malo pali jak czesci zazwyczaj sa 2x benzyna
- marcinkazimierz
- Gaduła