Silnik nie odpala. 1.9TD

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Silnik nie odpala. 1.9TD

Postprzez Lava2k » 18 kwi 2012, o 13:42

Witam, dokładnie wczoraj po średniej jeździe samochodem, tj. około 50km, i podjechanie pod Mac'a, zostawiłem samochód gdzieś na 10min by zjeść, gdy chciałem wrócić do domu, silnik nie odpalił i nie odpala do teraz, przed usterką odpalał na dotyk, beż jakichkolwiek problemów, na ssaniu i bez. Byłem u znajomego na warsztacie i coś tam sprawdzał, ale ni cholerę nie wie co się mogło stać, tzn, Golfik odpala na popych i na plaksie bez problemu, mierzył również napięcie na świecach (były wymieniane 5miesięcy temu na Beru) to teraz nie ma na nich w ogóle napięcia, kumpel na elektryce w aucie się za bardzo nie zna. Myślałem nad tym, że mógł może jakiś bezpiecznik pójść lecz nawet nie mam pojęcia gdzie on się znajduje, nie chce wydawać jakich astronomicznych kwot np za zrobienie bezpiecznika tylko.. Dlatego pisze do was i proszę o pomoc. Samochód Golf 3 93rocznik 1.9TD.
Ostatnio edytowano 20 kwi 2012, o 23:17 przez Lava2k, łącznie edytowano 1 raz
Lava2k
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 18 kwi 2012, o 13:29
Lokalizacja: Radzionków

Silnik nie odpala. 1.9TD

 

Postprzez MTi » 18 kwi 2012, o 20:32

od świec i czegos jeszcze jest przekaźnik o ile sie dobrze orientuje ... moze to on? Ale niech i inni udzielą głosu .
http://www.golf3.pl/topics10/przekaznik ... t22852.htm
"104"
MTi
Badacz tematu
 
Posty: 291
Dołączył(a): 12 kwi 2011, o 18:41
Lokalizacja: KN-a

Postprzez Serek102 » 19 kwi 2012, o 04:00

104 ale jak by on padł to raczej nie pokazywał by grzania możesz kupić nowy za 25 góra 50 albo sprawdzić czy nie ma zimnych łutów możesz sam lutownica nałożyć cynę i będzie ok
Serek102
Berbeć
 
Posty: 12
Dołączył(a): 16 kwi 2012, o 15:23
Lokalizacja: Birmingham

Postprzez radomiak » 19 kwi 2012, o 11:26

bez swiec tez powinien odpalc :!: tylko ciezej a zwlaszcza jak zostawiles go na 10 min to bez swiec powinien odpalic na dotyk przy obecnych temperaturach moim zdaniem swiece nie maja tu nic wspulnego.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
Avatar użytkownika
radomiak
Gaduła
 
Posty: 464
Dołączył(a): 11 paź 2008, o 12:10
Lokalizacja: KOŁOBRZEG

Postprzez krysek0309 » 19 kwi 2012, o 19:13

Lava2k, tak jak pisze radomiak, raczej świece nie mają z tym nic wspólnego, bardziej kostaka stacyjki,
Lava2k, jakbyś opisał sytuacje jak sie zachowuje rozrusznik (czy kręci) lub czy kontrolki przygasają jak chcesz zastartować to wydaje mi sie że byś wiedzej sie od nas dowiedział a tak to możemy sobie różne rzeczy wypisywać :kwasny:
Avatar użytkownika
krysek0309
Badacz tematu
 
Posty: 171
Dołączył(a): 20 lis 2011, o 17:20
Lokalizacja: KNS (Koło Nowego Sącza)

Postprzez Piaggio » 19 kwi 2012, o 21:07

jak silnik jest ciepły to swiece nei grzeją dlatego nie ma na nich napiecia- opisz dokladniej ustarke- przekrecasz zaplon rozrusznik kreci? czy nie ma żadnej reakcji?
oporniczek myk myk myk
WETO- skuterkowcom!!!!
Avatar użytkownika
Piaggio
Members
 
Posty: 1893
Dołączył(a): 15 mar 2008, o 21:41
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Postprzez k0la » 19 kwi 2012, o 21:51

W AAZ którego masz w Golfie raczej wiele nie potrzeba żeby odpalił - kompresja + paliwo z powietrzem i musi palić.

Opisz dokładniej jak wygląda teraz sytuacja, co sie dzieje jak przekrecisz stacyjke na zapłon a potem na odpalanie ?
Elektrozawór w pompie sie otwiera podczas zapłonu ? Zobacz czy na tych kabelkach idących do pompy jest napięcie po zapłonie.

Co do świec - wcale nie prawda że świece nie grzeją gdy silnik jest ciepły, w AAZ świece grzeją do momentu aż płych chłodniczy dogrzeje sie do bodajże 68 albo 69 stopni C , ale po przejechaniu 50km i zgaszeniu na 10min silnik napewno by aż tak nie ostygł w tym okresie roku.



Napisz dokładnie jak to wszystko wygląda to może Ci pomożemy z tym :)
Pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
k0la
Badacz tematu
 
Posty: 387
Dołączył(a): 17 lis 2009, o 12:40
Lokalizacja: Wolfsburg

Postprzez Lava2k » 20 kwi 2012, o 22:20

Elektrozawór działa, był sprawdzany, napięcie itd, świecie, czy dostaje paliwa.. I wszystko co wymieniałem działa poprawnie.. Dziś zgasł mi na światłach i już nie odpalił, musiałem go zaholować pod dom.. Przekręcam na zapłon, po chwili na odpalanie, i kreci, próbuje się odpalić ale nie daje z jakiegoś powodu rady.. Rozrusznik kręci bez problemu, silnik chodził jak marzenie, żadnego odskoku, krztuszenia się, po prostu nic, i na raz się już nie odpalił...
Lava2k
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 18 kwi 2012, o 13:29
Lokalizacja: Radzionków

Postprzez k0la » 21 kwi 2012, o 19:30

Przeczysciłeś ten bezpiecznik który jest pod maską koło serva ? taki duży
Avatar użytkownika
k0la
Badacz tematu
 
Posty: 387
Dołączył(a): 17 lis 2009, o 12:40
Lokalizacja: Wolfsburg

Postprzez Lava2k » 21 kwi 2012, o 23:40

Czyściłem właśnie, sam o tym pomyślałem jakiś czas temu, ale dalej to samo... Jeśli chodzi wam po głowie iż może nalałem benzynę zamiast ropy to nie ma takiej opcji, chyba, że na stacji źle rozlali... : P
Lava2k
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 18 kwi 2012, o 13:29
Lokalizacja: Radzionków

Postprzez Matiuas » 22 kwi 2012, o 00:28

Lava2k, Sprawdź wężyki paliwowe czy któryś nie jest luźny, może auto się zapowietrza.
Matiuas
Badacz tematu
 
Posty: 204
Dołączył(a): 17 sty 2009, o 00:29
Lokalizacja: Jarosław

Postprzez MTi » 22 kwi 2012, o 00:53

Dobra to moze ... tak.. wcale nie odpala?
Możliwe ze pompka przy baku nie dziala [ kumpel to niedawno miał .. ]
auto kreci i niby wszystko ok,- ale nie pali. [ mechanik przyłożył ucho do wlewu i nasłuchiwał podczas proby uruchomienia ].
Moze tak szczegółowo opisz jakie są objawy..
Kreci ale nie pali ?.
Nie kreci ?.
Pali na pycha ale na rozrusznik juz nie..? <- tak wywnioskowałem z 1 postu.. co mi wgle plącze wszystko ;D
Ps.. diesli z rozrządem na pasku.. się nie pcha .. lubi pasek przeskakiwać.
MTi
Badacz tematu
 
Posty: 291
Dołączył(a): 12 kwi 2011, o 18:41
Lokalizacja: KN-a

Następna strona

- - - Sklep samochodowy oferujący %profesjonalne kosmetyki samochodowe& wielu światowych producentów



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości