Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Silnik nie grzeje sie do temperatury pracy 1.9 TD AAZ
Witam. Mam golfa z silnikiem 1.9 TD AAZ. Wymieniłem wode na płyn chłodniczy, silnik teraz mi sie nie grzeje nawet do 70*C jeżeli chwile stoi odpalony to nawet powyżej czwartej kreski pokazuje temperature. Natomiast podczas jazdy wskazówka ta wogóle się nie rusza z miejsca. Nie wiem co mam zrobic. A i przy okazji gdy temperatura powietrza na dworze jest na minusie silnik ciężko pali. Świece grzeje 2, do 4 razy, rozrusznik kreci kreci aż za mniej wiecej 5,6 razie rozrusznika silnik się odpala, co może być przyczyna, słabo grzejące świece, czy byc może rozrusznik? Proszę o pilną porade. Pozdrawiam 

- MaciekZąbkowice
- Berbeć
-

BialyUst - Members
Sprawa temperatury to zasłon chłodnice jak w czasie jazdy temp podrośnie to wymień termostat.
Co do odpalania sprawdź świece, ale niby ( podkreślam NIBY ) jest coś takiego jak czujnik temperatury zewnętrznej który mówi kiedy i jak mają swiece grzać, mechanik mojemu bratu tak powiedział, ze ma ten czujnik zepsuty i dlatego jego golf tak ciężko pali, nie wiem dokładnie o jaki czujnik chodzi i czy w ogóle brat mi dobrze przekazał słowa mechanika. Jak bym był przy rozmowie to bym wiedział o co i jak.
Co do odpalania sprawdź świece, ale niby ( podkreślam NIBY ) jest coś takiego jak czujnik temperatury zewnętrznej który mówi kiedy i jak mają swiece grzać, mechanik mojemu bratu tak powiedział, ze ma ten czujnik zepsuty i dlatego jego golf tak ciężko pali, nie wiem dokładnie o jaki czujnik chodzi i czy w ogóle brat mi dobrze przekazał słowa mechanika. Jak bym był przy rozmowie to bym wiedział o co i jak.
-

Staury - Czytacz
U mnie w silniku 1.9 TDi 1Z przy ciepłych dniach temperatura dość szybko wskakiwała na 90 stopni. Teraz nawet po przejechaniu kilku kilometrów (np. z domu na uczelnie jadę około 25 min) temperatura ledwie do 70 stopni wskakuje. Co zrobić
?
?- tofik90
- Czytacz
tofik90 napisał(a):U mnie w silniku 1.9 TDi 1Z przy ciepłych dniach temperatura dość szybko wskakiwała na 90 stopni. Teraz nawet po przejechaniu kilku kilometrów (np. z domu na uczelnie jadę około 25 min) temperatura ledwie do 70 stopni wskakuje. Co zrobić ?
Ja mam podobnie i jutro zabieram sie do wymiany termostatu.
Jak w miejscu pogazujesz przez 5 minut to temp wzrasta do 80-90stopni prawda ?
Mój golfik
-

slawek5t - Members
Byłem juz u mechanika, przysłoniłem częściowo chłodnicę i temperatura zaczeła wzrastac co prawda nieznacznie, niecale 70*C podczas jazdy, więc muszę zabrać sie do wymiany termostatu, co prawda nie jest to duży koszt
A co do świec, puki temperatura na dworze nie schodzi ponizej 0 to odpala bez najmniejszego problemu, trzeba bedzie odkrecic i zobaczyc w jakim stanie są swiece
Puki pali jeszcze to sie wstrzymam z kosztami, bo brak funduszy a termostat będe robił w najblizszym czasie. Dzięki chlopaki za porady 
A co do świec, puki temperatura na dworze nie schodzi ponizej 0 to odpala bez najmniejszego problemu, trzeba bedzie odkrecic i zobaczyc w jakim stanie są swiece
Puki pali jeszcze to sie wstrzymam z kosztami, bo brak funduszy a termostat będe robił w najblizszym czasie. Dzięki chlopaki za porady 
- MaciekZąbkowice
- Berbeć
Ja u siebie 3 dni temu zmieniałem samemu i juz jest okej.
Trzyma równo 90 stopni po przejechaniu ok 10 km na spokojnie.
Teraz fajnie gorąco w kabinie
Dla silnika też duża korzysc bo jest dogrzany, odpowiednia temperatura, mniejsze spalanie i pewnie nie dostaje tak po tyłku.
Kupiłem wahlera z allegro za 40 zł już z wysyłką.
Tak sobie wjechałem zeby było wygodniej
:

Trzyma równo 90 stopni po przejechaniu ok 10 km na spokojnie.
Teraz fajnie gorąco w kabinie
Dla silnika też duża korzysc bo jest dogrzany, odpowiednia temperatura, mniejsze spalanie i pewnie nie dostaje tak po tyłku.
Kupiłem wahlera z allegro za 40 zł już z wysyłką.
Tak sobie wjechałem zeby było wygodniej
:
Mój golfik
-

slawek5t - Members
Heh dobre ;D +5 za pomysł
ja to się z lewarkiem męczyłem

ja to się z lewarkiem męczyłem

"...oprócz szaleństwa i głupoty można dodać ciekawość i chęć przesunięcia granicy, cechy bez, których dalej siedzieli byśmy w jaskiniach i ganiali za ogniem:).."
- kostek678
- Czytacz
temat trochę stary, ale może mi ktoś pomoże...
Mam 1.9TDI 1Z i problem z temperaturą. Ciężko ma przekroczyć 70'C a o 90'C to już nie wspomnę. W aucie po kilku km mam saune, ale na zegarach wskazówka ledwo na 3 kresce. Myślałem o termostacie, ale przecież jakby był zepsuty to nie powinno lecieć ciepło. Podejrzewam zegary lub czujnik (w poprzednim golfie w benzynie wymieniłem cały układ chłodzenia po za chłodnicami, a okazało się, że problem był w liczniku).
Mam 1.9TDI 1Z i problem z temperaturą. Ciężko ma przekroczyć 70'C a o 90'C to już nie wspomnę. W aucie po kilku km mam saune, ale na zegarach wskazówka ledwo na 3 kresce. Myślałem o termostacie, ale przecież jakby był zepsuty to nie powinno lecieć ciepło. Podejrzewam zegary lub czujnik (w poprzednim golfie w benzynie wymieniłem cały układ chłodzenia po za chłodnicami, a okazało się, że problem był w liczniku).
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom 

-

RAQnio_V - Badacz tematu