Lurek napisał(a):palio45 napisał(a):Jak temp. otwarcia termostatu? Co pokazuje vag?
A w którym miejscu na VAG-u można sprawdzić temperature otwarcia termostatu ? Mam ten sam problem co kolega - niedogrzewający się 1Z.
temperatury otwarcia termostatu w Vagu nie zobaczysz tam możesz zobaczyć co najwyżej temperaturę silnika s na termostacie pisze jaką ma temperaturę otwarcia zrób tak odpal samochód poczekaj na postoju kilka min i dotknij węży idących do chłodnicy jak grzeją się razem z silnikiem termostat do wymiany termostat powinien puszczać duży obieg na chłodnice od ok 80-90 (zależnie od termostatu bo mają różne temp otwarcia) stopni do tego czasu chłodnica powinna być zimna

.
. Kilka dni temu zauważyłem, że nie załącza mi się wentylator. Okazało się, że miałem całkowicie zimną chłodnice. Wymieniłem termostat na nowy, zalałem wodą i przez 2 dni wszystko było ok. Okazało się, że termostat się nie otwiera
. Kupiłem następny i obydwa sprawdziłem w gorącej wodzie. Wniosek: sprawne. Na próbę wymontowałem całkowicie termostat. Chłodnica zimna, temperatura na wskaźniku ok 75-80*C, wentylator się załącza. Tak przez jakieś 15 km potem nagle temp. 100*C i woda się gotuje i wywala przez odpowietrznik w zbiorniku. Moje pytanie. Co to może być? Dziś wymontowałem chłodnice i wypłukałem ją najpierw woda, trochę syfu poleciało, potem gorącym roztworem wody i octu i znów woda pod ciśnieniem. Syfu zdecydowanie więcej. Płukanie aż do "czystej" wody.
. wycieków i przecieków widocznych żadnych nie ma. W środku suchutko. Nagrzewnica cała. Wodę wywala po prostu otworem do odpowietrzania. Po tym skoku temperatury to ok 4 l dolałem. Trochę cofnęło przez odkręcony korek jak dolewałem. Układ odpowietrzam tak: Jak zalewam to leje do pełna, pościskam trochę wąż górny, potem doleje i tak dopóki zasysa w układ. Potem ogrzewanie do oporu na ciepłe, obroty na max i jedziemy na wycieczkę. Temperatura 90*C, postój i dolewamy wody. I wszystko cacy ale tylko przez jakieś 2 dni. Potem od nowa to samo. Wyjątkiem było jak wyjąłem całkowicie termostat. Wytrzymał 4 dni