Przy pierwszych przymrozkach pojawił sie problem z zapalanien.
Sprawdziłem oczywiście świece - są ok., wymieniałem filtr paliwa ponieważ pojawiły się pęcheżyki powietrza w przewodzie, zatankowałem do pełna aby wlać mu płyn do czyszczenia wtryskiwaczy i na kilka dni problem zniknął.
Dzisjaj po przekręceniu kluczyka w stacyjne niby zaskoczył ale chodził na bardzo niskich obrotach - niższych niż powinien na jałowym biegu. Do tego dymił na biało/siwo i dostał dziwnych wibracji. Po kilku sekundach zgasł.
Co to może być?
Dodam, że autko na 220tyś przebiegu - raczej oryginalnego ponieważ sam go sobie kupiłem i przewiozłem z niemiec, przebieg zgadzał się z podanymi w dokumentach TUV.
Na diagnozie silnika jakiś czas temu mechanik stwierdził co prawda niższą kompresję ok.33 ale jak twierdzi to jeszcze norma dla auta z takim przebiegiem.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
a po zmianie paska rozrzadu był sprawdzany lub ustawiany kat wtrysku?? to ważne... a w jaki sposób spr.swiece?? - kabelkiem plusowym dotykałes styku i patrzyłes czy iskrzy??-to jest ch
j nie sprawdzanie. moze tez fisiować czujnik temp płynu chłodzacego-systemowy...w momencie wlączenia zapłonu on daje sygnał do ECU o temp.silnika i wtedy silnik odpala ze świecami lub bez jeżeli jest ciepły...wiesz o co mi chodzi??
ale na poczatek podepnij sie pod VAG'a i sprawdź jak wyglada kąt wtrysku
j nie sprawdzanie. moze tez fisiować czujnik temp płynu chłodzacego-systemowy...w momencie wlączenia zapłonu on daje sygnał do ECU o temp.silnika i wtedy silnik odpala ze świecami lub bez jeżeli jest ciepły...wiesz o co mi chodzi??
ale na poczatek podepnij sie pod VAG'a i sprawdź jak wyglada kąt wtrysku
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Witam mam podobny problem z odpalaniem auta rano ..
na zimnym silniku odpala ale ma niższe obroty buja go i ma ochotę zdechnąć ...
dodaje gazu i kopci po chwili jest już ok ... dziwna sprawa
Był wymieniany rozrząd ale pompa była ustawiona na znaku i zablokowana..
nie ma mowy o przestawieniu kontu wtrysku..
wymieniłem też świece żarowe i filtr paliwa i wydaje mi się że jest zapowietrzony układ paliwowy
bo gdy jest odpalony silnik w przewodach widać pęcherzyki powietrza
... jakie uwagi panowie .. czytałem coś na temat wymiany opasek
zaciskowych przy przewodach filtra paliwowego ..
ale nie mam pojęcia co za oring się tam wymienia ..?
Wesołych Świąt
na zimnym silniku odpala ale ma niższe obroty buja go i ma ochotę zdechnąć ...
dodaje gazu i kopci po chwili jest już ok ... dziwna sprawa
Był wymieniany rozrząd ale pompa była ustawiona na znaku i zablokowana..
nie ma mowy o przestawieniu kontu wtrysku..
wymieniłem też świece żarowe i filtr paliwa i wydaje mi się że jest zapowietrzony układ paliwowy
bo gdy jest odpalony silnik w przewodach widać pęcherzyki powietrza
... jakie uwagi panowie .. czytałem coś na temat wymiany opasek
zaciskowych przy przewodach filtra paliwowego ..
ale nie mam pojęcia co za oring się tam wymienia ..?
Wesołych Świąt

- DieselPower
- Berbeć
Wymiana rozrządu juz nieraz była poruszana ale napisze jeszcze raz najprościej jak można
wał korbowy===> ustawiamy ceche
pompa wtryskowa==> ( nie ma znaku) tylko blokadę chyba fi 16
wałek rozrzadu==> ( po ściągnięciu kapy) wcięcie na wałku po drugiej stronie niż koło pasowe
Koło pasowe z wałka sie zbija
Ustawiasz w ten sposób nastawy fabryczne i musi chodzić dobrze
we filtrze paliwa jest takie plastikowe cos gdzie są podłączone przewody paliwowe. Jak to cos plastikowe wyciągniesz z filtra( zawleczka to coś trzyma) bedą na tym 2 chyba oringi i to je sie wymienia
Odpowietrzanie==> Nagrzej silnik do 90 stopni niech sobie pyrkocze na wolnych obrotach. Jak złapie temperature to stopniowo mu gazuj. Podjedz tak koło 3500 - 4000 obr/min i przetrzymaj go na tych obrotach . Pęcherzyki powinny zniknąć. Jak to nie pomoże to gdzies łapie ci lewe powietrze. Posprawdzaj wszystkie połączenia przewodów paliwowych.
wał korbowy===> ustawiamy ceche
pompa wtryskowa==> ( nie ma znaku) tylko blokadę chyba fi 16
wałek rozrzadu==> ( po ściągnięciu kapy) wcięcie na wałku po drugiej stronie niż koło pasowe
Koło pasowe z wałka sie zbija
Ustawiasz w ten sposób nastawy fabryczne i musi chodzić dobrze
we filtrze paliwa jest takie plastikowe cos gdzie są podłączone przewody paliwowe. Jak to cos plastikowe wyciągniesz z filtra( zawleczka to coś trzyma) bedą na tym 2 chyba oringi i to je sie wymienia
Odpowietrzanie==> Nagrzej silnik do 90 stopni niech sobie pyrkocze na wolnych obrotach. Jak złapie temperature to stopniowo mu gazuj. Podjedz tak koło 3500 - 4000 obr/min i przetrzymaj go na tych obrotach . Pęcherzyki powinny zniknąć. Jak to nie pomoże to gdzies łapie ci lewe powietrze. Posprawdzaj wszystkie połączenia przewodów paliwowych.
- darkker
- Badacz tematu
darkker no i o to mi chodziło, zwięzle opisałeś co do czego .. dziekuje ci koleszko ..
a te oringi pod tzw podgrzewacz .. no właśnie nie wiedziełam
też bym wymienił dla pewności
bo nie lubię jak 2 razy mi grzebią w Aucie .. ehe .. tym samym miejscu..
.. co do odpowietrzenia to czytałem coś o poluzowaniu wtryskiwaczy co nie bardzo mi się uśmiechało
.. Bak zalany do pełna i jutro trasa więc przegonie go trochę na szosie...
i powinno być si ...
jednak zastanawiam się jak się ma zapowietrzony układ paliwowy do odpalania z rana ...
pozniej jest już ok kręci bez problemu jak trochę temperatury złapie...
Jeszcze raz dzięki =]
a te oringi pod tzw podgrzewacz .. no właśnie nie wiedziełam
też bym wymienił dla pewności
bo nie lubię jak 2 razy mi grzebią w Aucie .. ehe .. tym samym miejscu..
.. co do odpowietrzenia to czytałem coś o poluzowaniu wtryskiwaczy co nie bardzo mi się uśmiechało
.. Bak zalany do pełna i jutro trasa więc przegonie go trochę na szosie...
i powinno być si ...
jednak zastanawiam się jak się ma zapowietrzony układ paliwowy do odpalania z rana ...
pozniej jest już ok kręci bez problemu jak trochę temperatury złapie...
Jeszcze raz dzięki =]
- DieselPower
- Berbeć
DieselPower, to ze blokujesz pompe to nie wazne...kat poczatku wtrysku sie zmienia...nie bede dyskutował juz na ten temat...juz na 4um był o to kłutnia... uwierz kat sie przestawia po zmianie paska... to jest przestawienie koła wzgledem osi pompy...jak chcesz poczytaj sobie...
http://www.golf3.pl/topics10/samodzieln ... t10724.htm
http://www.golf3.pl/topics10/samodzieln ... t10724.htm
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
U mnie jest podobny troche problem z odpalaniem z tym ze odpala na normalnych obrotach tylko mam wrazenie jakby nie złapał na wszystkie cylindry. Swiece zmienione.
Byłem na kompie u dwóch mechaników i jeden powiedział ze zapłon jest zapózny a drugi powiedział ze jest ok wiec nie wiem kogo słuchac.
Byłem na kompie u dwóch mechaników i jeden powiedział ze zapłon jest zapózny a drugi powiedział ze jest ok wiec nie wiem kogo słuchac.
- marcin2105
- Czytacz