Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
prawie zimna chlodnica
witam dzis zauwazylem po zrobieniu malej traski tzn 15 km ze chlodnica jest prawie zimna tzn w 1/4 z gory troche sie nagrzala ale tesh byla letnia. a co zauwazylem ze na zegarze jest temp 90stopni co powinno oznaczac ze chlodnica powinna sie nagrzac. czy cos jest nie tak nie ma obiegu???
-

Golfik1986 - Ekspert
hhmm calkiem mozliwe ale jakby z termostatem bylo cos nie tak to nawiew by nie grzal a moment i w srodku mam cieplo
[ Dodano: 2008-11-03, 19:50 ]
temp jest na 90stopni a chlodnica jest jedynie letnia u gory
[ Dodano: 2008-11-03, 19:50 ]
temp jest na 90stopni a chlodnica jest jedynie letnia u gory

JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
wlasnie to jest najbardziej dziwne na dole ona jest zimna tylko u gory lekko letnia. jak mialem skode najpierw nagrzewala sie na dole i tak chyba powinno byc nic z tego nie rozumiem. jak dla mnie wychodzi ze nie ma przeplywu ale moge sie myllic
-

Golfik1986 - Ekspert
wpadlem na jeszcze jeden pomysl mozliwe ze jest malo plynu chociaz patrzalem na zimnym jest tak troszke powyzej min. ale co zauwazylem ze waz przy dojsciu do chlodnicy robi sie bardziej letni niz posrodku jest goracy...
-

Golfik1986 - Ekspert
Golfik1986,
daj se spokój bo wszystko jest ok, sprawdź temperaturę chłodnicy nie zaraz po jeździe tylko na postoju jak silnik trochę popracuje. Zaraz po zatrzymaniu chłodnica jest chłodna bo pęd powietrza ją schłodził a termostat jest po to żeby wpuszczać do małego obiegu tylko tyle płynu z chłodnicy ile trzeba aby utrzymać odpowiednią temperaturę silnika...jeśli jest 90°C to sprawdź tylko przy jakiej załączy się wentylator. Gdyby termostat był zacięty to silnik by się grzał a nic o tym nie piszesz...mam tylko nadzieję że już nie zmieniłeś tego termostatu
daj se spokój bo wszystko jest ok, sprawdź temperaturę chłodnicy nie zaraz po jeździe tylko na postoju jak silnik trochę popracuje. Zaraz po zatrzymaniu chłodnica jest chłodna bo pęd powietrza ją schłodził a termostat jest po to żeby wpuszczać do małego obiegu tylko tyle płynu z chłodnicy ile trzeba aby utrzymać odpowiednią temperaturę silnika...jeśli jest 90°C to sprawdź tylko przy jakiej załączy się wentylator. Gdyby termostat był zacięty to silnik by się grzał a nic o tym nie piszesz...mam tylko nadzieję że już nie zmieniłeś tego termostatu

-

mani51 - Members
w dizlu dłukgo trwa aby termostat sie otworzył. moim zdaniem sie nie przejmuj.bo gdyby był termostat zamkniety to by ci temperatura skoczyła na ponad grubo 90st.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
tak tesh wlasnie czekalem na wypowiedz jakiegos znawcy bo mam swojego pierwszego diesla. dzis rano zrobilem ta sama trase tylko jest troche cieplej niz wczoraj i chlodnica juz bardziej sie rozgrzala na dole taka letniawa. doleje plynu i zobacze. a temp mam na 90stopni caly czas ni mniej ni wiecej nawet w korkach nie rusza mi sie powyzej. aha jakiego plynu uzywacie do chlodzenia?? bo ja mam nalany jakis rozowy i wolalbym dolac tego samego!!
[ Dodano: 2008-11-04, 08:09 ]
hehe termostatu nie zmienilem bo jak zobaczylem posty z forum ile potrzeba do tego roboty dalem se spokoj bynajmniej narazie. ale nie grzeje sie i jest si takze zostawiam jak jest. podziekowal
[ Dodano: 2008-11-04, 14:24 ]
oki wszystko jest dobrze pojezdzilem dzis troche po miescie chlodnica nagrzala sie cala:) dzieki za pomoc pozdro
[ Dodano: 2008-11-04, 08:09 ]
hehe termostatu nie zmienilem bo jak zobaczylem posty z forum ile potrzeba do tego roboty dalem se spokoj bynajmniej narazie. ale nie grzeje sie i jest si takze zostawiam jak jest. podziekowal
[ Dodano: 2008-11-04, 14:24 ]
oki wszystko jest dobrze pojezdzilem dzis troche po miescie chlodnica nagrzala sie cala:) dzieki za pomoc pozdro
-

Golfik1986 - Ekspert
a przy ilu stopniach sie wlacza wentylator wogole 1.9Tdi?? ogolnie stalem troche w korkach i temp ani drgnela mi stoi na 90stopni
Ostatnio edytowano 4 lis 2008, o 19:21 przez Golfik1986, łącznie edytowano 1 raz
-

Golfik1986 - Ekspert