![:]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
kaczmarr_ napisał(a):To ta metalowa kostka kolo filtra powietrza do ktorej wchodza 3wezyki o ile dobrze pamietam tak
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
ja myslalm ze to filtr paliwa poprzednim razem pomoglo ale 2 x w roku co 6 m-cy???? to chyba przesada i ja tez mam 90-ke wiec musze sprawdzic ten N75
Nie sztuką jest zabić komara przednią szybą... Sztuką jest to zrobić boczną
-

Murel - Czytacz
nic dziwnego. taka jakośc paliwa na niektórych tanich stacjach.
teoretycznie f.paliwa w dieslu powinno sie zmieniac co 2gą wymiane oleju.
a praktycznie jesli ktos nie załuje kapuchy to wymienia za kazdym razem co by unikną i wykluczyć taką możliwość ze to moze właśnie przez filtr nie chce auto jeździć - co przekonałem sie na własnej skurze. 3 miesiące szukłaem przyczyny a filtr woziłem w gabażniku. a sie z Leopardem naszukaliśmy nacudowaliśmy... i co najlepszy był błąd przepływomierza - napiecie spadało do 3200obr auto miało szał a potem detka jechało bo jechało...
teoretycznie f.paliwa w dieslu powinno sie zmieniac co 2gą wymiane oleju.
a praktycznie jesli ktos nie załuje kapuchy to wymienia za kazdym razem co by unikną i wykluczyć taką możliwość ze to moze właśnie przez filtr nie chce auto jeździć - co przekonałem sie na własnej skurze. 3 miesiące szukłaem przyczyny a filtr woziłem w gabażniku. a sie z Leopardem naszukaliśmy nacudowaliśmy... i co najlepszy był błąd przepływomierza - napiecie spadało do 3200obr auto miało szał a potem detka jechało bo jechało...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM ja sie tankuje tylko na BP a inna sprawa bo patrzylem ten zawor N75 i myslicie ze jak go wrzuce do nafty na kilka h to caly syf wyplynie? czy moze jakims sprezonym powietrzem , moze wd40??, inna sprawa, jak zmienialem filtr paliwa i zdjolem ta gume co idzie od filtra powietrza to na koncowce ,na ktora sie zaklada ta gume byla tlusta maz prawdopodobnie olej
co to moze znaczyc

co to moze znaczyc

-

Murel - Czytacz
Ja zrobiłem dokładnie tak jak piszesz napsikałem do niego wd40 odczekałem chwile wydmuchałem sprężonym powietrzem potem jeszcze raz to samo i pomgło.Dodam że miałem problemy z notlaufem, po wyczyszczeniu problem znikł.
Chodzi ci o rure łączącą filtr powietza z turbiną? Jeśli tak to ja bym się zbytnio nie martwił,jeśli tego oleju nie ma za dużo. Nasze wozidła nie są
pierwszej młodości i turbina troszeczke może puszczać w dolot powietrza
tego oleju.A powiedz na filtrze powietrza masz ślady oleju?
Murel napisał(a):jak zmienialem filtr paliwa i zdjolem ta gume co idzie od filtra powietrza to na koncowce ,na ktora sie zaklada ta gume byla tlusta maz prawdopodobnie olej co to moze znaczyc
Chodzi ci o rure łączącą filtr powietza z turbiną? Jeśli tak to ja bym się zbytnio nie martwił,jeśli tego oleju nie ma za dużo. Nasze wozidła nie są
pierwszej młodości i turbina troszeczke może puszczać w dolot powietrza
tego oleju.A powiedz na filtrze powietrza masz ślady oleju?
-

Jake88 - Czytacz
Murel napisał(a):zdjolem ta gume co idzie od filtra powietrza to na koncowce ,na ktora sie zaklada ta gume byla tlusta maz prawdopodobnie olej co to moze znaczyc
Walą opary z odmy - gumowy wąż idący z pokrywy zaworów i wchodzący do rury łączącej filtr powietrza z turbiną. Po wyłączeniu silnika garące opary stygną, osadzają się na ściance tej rury no i po jakimś czasie nazbiera się tego tyle, że spływa nie tylko turbiny ale także w kierunku przepływki i filtra powietrza
To niestety skraca żywotność przepływki.
Jednym z rozwiązań jest odłączenie węża odmy i zamontowanie ustrojstwa które nazywa się "catch oil tank"
(mam to u siebie, fotki w moim temacie)
Albo likwidacja przedmuchów z odmy, czyli remoncik silnika

-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Jake88 napisał(a):Chodzi ci o rure łączącą filtr powietrza z turbiną?
Tak dokladnie ( niestety brak nazewnictwa fachowego
)Jake88 napisał(a):A powiedz na filtrze powietrza masz ślady oleju?
na szczescie nie ma oleju na filtrze lecz jest strasznie ufajtany i musze go wymienic.
A inne pytanie czy to moze byc przyczyna tego ze mi silnik zamula?? tzn jek w temacie dochodzi do 3000 obr/min a predkosc 120 - 130 km/h i czuc jak traci mioc wczesniej bylo na 4,5 biegu a teraz probowalem wyprzedzac, redukcja do 3-go i to samo nie ma czym sie zebrac no poprostu
klapacze na ziemie bo niedliugo mnie maluch wyprzedzi 
-

Murel - Czytacz
-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Murel napisał(a):3000 obr/min a predkosc 120 - 130 km/h i czuc jak traci mioc wczesniej bylo na 4,5 biegu a teraz probowalem wyprzedzac, redukcja do 3-go i to samo nie ma czym sie zebrac no poprostu
Z pewnością notlauf,przyczyn może być wiele sprawdź ten zaworek n75
tak jak pisałem kilka postów wyżej wyczyść lub podmień od innego 1Z.
Przypatrz się też przepływce,odepnij od niej wtyczke i się przejedź,jak
będziesz czuł różnice to przepływka do wymiany,no i podstawowa sprawa
wymień filtry,czasem filtr paliwa czy powietrza mogą tworzyć takie "kwiatki"
że ho ho.Posprawdzaj również wężyki podciśnieniowe czy nie są
poprzecierane.
A najlepiej to podłącz do VAG-a i wyciągniesz wszystkie "grzeszki"

-

Jake88 - Czytacz