Witam,
Mógłby ktoś podpowiedzieć co to może być za usterka jezeli przy uruchomieniu silnika,zaczyna coś piszczeć(podobnie jak pasek klinowy),zaczyna mrugać kontrolka oleju i wskazówka obrotomierza nie wskazuje wogóle obrotów. Trwa to około pół minuty i w tym czasie gaz słabo reaguje.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
miałem kiedyś awarie polegająca na przerwaniu kabla idącego od alternatora do zegarów ( przerwal sie przy rozruszniku-kostka), nie działał wtedy obrotomierz i mrygał olej .wniosek ze jak niema sygnału z alternatora to mrygaja kontrolki, może jest cos nie tak z alternatorem łożysko staje albo cos innego, pasek luźny może.
moj bolid moj-golf/biale-mk3-variant-t32786.html
-

bialy 97 - Gaduła
kolego zobacz czy Ci kolo pasowe sie nie giba na wale jesli tak to klin sie scina a skutki sa tragiczne poczytaj na forum duzo jest opisane na ten temat
Moj TDi http://www.golf3.pl/topics2/mk3-czarny- ... t48647.htm
JEDNO SERCE JEDNO BICIE JAZDA GOLFEM TO JEST ŻYCIE
AUTO-COMPLEX
-mechanika
-blacharstwo
-konserwacja
-czesci oleje filtry
e-mail:auto.complexx@interia.eu
Tel 723317489
KOLUSZKI ul NATOLIŃSKA 18
JEDNO SERCE JEDNO BICIE JAZDA GOLFEM TO JEST ŻYCIE
AUTO-COMPLEX
-mechanika
-blacharstwo
-konserwacja
-czesci oleje filtry
e-mail:auto.complexx@interia.eu
Tel 723317489
KOLUSZKI ul NATOLIŃSKA 18
-

marcino1 - Badacz tematu
jak tak piszczy to na 90 % klin w aaz jak piszczy z rana to klin chyba ze ma sie wyslizgane kolo na altku tak jak ja mam
to przez 2 sek zapiszczy bo pasek sie slizga a mam bezsamonapinacza
ale gdy normalnie piszczy itd to 1 rzecz sprawdzic gibanie sie kola , jak sie gibie to nie czekac jechac do mechesa na frezowanie czola walu o ile da sie uratowac jeszcze czolo walu..najczesciej jest ok.. frezowanie plus nowa szpilka i nowe kolo pasowe na rozrzad i bedziesz smigac dalej...chyba ze chcesz olac temat jak ja to i cie czeka wymiana silnika jak i mnie
to przez 2 sek zapiszczy bo pasek sie slizga a mam bezsamonapinacza
ale gdy normalnie piszczy itd to 1 rzecz sprawdzic gibanie sie kola , jak sie gibie to nie czekac jechac do mechesa na frezowanie czola walu o ile da sie uratowac jeszcze czolo walu..najczesciej jest ok.. frezowanie plus nowa szpilka i nowe kolo pasowe na rozrzad i bedziesz smigac dalej...chyba ze chcesz olac temat jak ja to i cie czeka wymiana silnika jak i mnie
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Dołączam się do tematu.
Dzisiaj zauważyłem taki problem
http://seba650.wrzuta.pl/film/1qhy0hLDI ... a_pasowego
Nie bije jakoś okrutnie, nie traci mocy, odpala idealnie (nie ma znaczenia temp silnika). Nic mi nie piszczy. Tylko zwyczajnie zacząłem się bać że coś się może stać..
Co poradzicie? Można jeszcze jeździć na tym ? Rozrząd był wymieniany bodajże 3tyś temu.
Pozdrawiam!
Dzisiaj zauważyłem taki problem
http://seba650.wrzuta.pl/film/1qhy0hLDI ... a_pasowego
Nie bije jakoś okrutnie, nie traci mocy, odpala idealnie (nie ma znaczenia temp silnika). Nic mi nie piszczy. Tylko zwyczajnie zacząłem się bać że coś się może stać..
Co poradzicie? Można jeszcze jeździć na tym ? Rozrząd był wymieniany bodajże 3tyś temu.
Pozdrawiam!
- seba650
- Badacz tematu
podpinam się pod temat Panowie,gdyż od tygodnia mam problem z obrotami...a w sumie ich brakiem.Rano gdy odpalam golfine obroty stoją na 0 i miga kontrolka oleju.Dodam że wystarczy dotknąć pedału gazu i wsio wraca do normy.Zaczeło się tak dziać po zmianie oleju na Castrol Magnatec 10W-40,a wcześniej lałem Mobila 2000.Koło pasowe nie ma żadnego bicia,odpala z i bez przyspieszacz,nie kopci...czy wlanie innego oleju mogło coś zmienić?Objaw z obrotami i kontrolką pojawia się tylko po 8h+ stania w garażu.
- Soosexy69
- Czytacz
Soosexy69 napisał(a):podpinam się pod temat Panowie,gdyż od tygodnia mam problem z obrotami...a w sumie ich brakiem.Rano gdy odpalam golfine obroty stoją na 0 i miga kontrolka oleju.Dodam że wystarczy dotknąć pedału gazu i wsio wraca do normy.Zaczeło się tak dziać po zmianie oleju na Castrol Magnatec 10W-40,a wcześniej lałem Mobila 2000.Koło pasowe nie ma żadnego bicia,odpala z i bez przyspieszacz,nie kopci...czy wlanie innego oleju mogło coś zmienić?Objaw z obrotami i kontrolką pojawia się tylko po 8h+ stania w garażu.
według mnie to cos z napędem alternatora jak alternator nie ma sygnału ze pracuje ( a pracuje normalnie) to własnie nie działa obrotomierz i miga kontrolka oleju przy czym nie świeci sie ładowanie alternator pracuje .pokrecone to jest a mialem przerwany kabel idacy od alternatora do zegarów i tak bylo.
moj bolid moj-golf/biale-mk3-variant-t32786.html
-

bialy 97 - Gaduła
Przyłączę sie do tematu. Szukałem tutaj i jakoś nie mogę nic znaleźć. Piszecie o szlifowaniu czoła wału w AAZ i to rozumiem jednak może ktoś wie jak to się robi, czy trzeba wymontować wał z silnika,a może jest jakies urządzenie które to robi w zamontowanym wale.Znalazłem co prawda na Alledrogo frez do podobnej czynnośc i ale nie ma napisane jak to się robi i cena jest na poziomie 700zł. czyli kreska jak dla mnie bo kasa. Ale gdybym musiał to może z kimś na spółę.Tak czy inaczej proszę o wyprostowanie moich myśli i opisanie czynności może sam? Z góry dziękuje Krystian.
Zawsze chwalę swój samochód Golf 3 1,9TD
- mqy1
- Czytacz
Mam pytanie w zwiazku z tym klinem. Rowniez mi popiskuje przy uruchomieniu pasek, niedawno zakladany, nowy. Czy mam sie martwic za wczasu? Poza tym zadnych innych objawów nie ma, silnik pracuje normalnie, kolo pasowe chodzi równo.
Dymi na bialo podczas rozgrzewania ale jest zimno to chyba normalne.
Dymi na bialo podczas rozgrzewania ale jest zimno to chyba normalne.
- piotrm
- Berbeć