Witam,po oględzinach doszedłem że padła uszczelka pod głowicą,więc głowice dałem do regeneracji po tygodniu okazało się że pracownik wyciągał gniazda i popękała głowica i koszta wzrosły do 800zł,szybka decyzja i znalazłem inną za 450 w bdb stanie.Więc nowa uszczelka i głowica wszystko podokręcane i sprawdzone odpalam autko i dalej daje na niebiesko.
Tylko po zdjęciu głowicy zauważyłem że zawory kiedyś się spotkały z tłokami,i to mocno tłoki dostały,zastanawiam się nad pierścieniami czy nie popękały i co z korbowodami,diagnozowałem też turbine bo była zaolejona po wyczyszczeniu i odpięciu rurki od pokrywy zaworów i zaślepieniu dolotu odpaliłem silnik aby sprawdzić czy turbina puszcza olej i nic turbo suche,a z tej rurki co idzie z pokrywy do dolotu po chwili dawało siwym dymem,dodam też że koło pasowe troche się gibocze.
mam też pytanie żeby nie ruszać głowicy da się od dołu wsadzić tłoki,bo i tak skrzynie musze zwalić i przy okazji albo dać wał do szlifierni albo wał od TDi czy od TDi to P&P czy koło zamachowe od AAZ podejdzie?
Więc pytanie do fachmanów na co stawiacie diagnoze
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
niebieski dym po zmianie głowicy nadal to samo
Ostatnio edytowano 5 gru 2011, o 20:05 przez blabson, łącznie edytowano 1 raz
- blabson
- Czytacz
chciałem właśnie sprawdzić wtryski te co zakupiłem z głowicą mają 150 barów na obudowie i silnik kuleje,a tamte poprzednie z mojej głowicy mają 130bar chyba że koleś je podmienił jak mi je oddawał,kąt ustawiałem na zegar przed punktem zegar na zero a na znakach 0.95 po przekręceniu silnikiem wszystko się zgadzało,teraz po ustawienia kąta na zegar niemoge ustawić wolnych obrotów 980 regulowałem też dawką aby zejść z obrotów i nic ustawiłem jak było wcześniej i chodzi jak traktor i kupa niebieskiego dymu.
zapomniałem dodać że pompa jest rozregulowana chodzi mi o dawke paliwa itd.. ,a z sprawdzeniem kompresji to musze się powstrzymać z braku kasy
zapomniałem dodać że pompa jest rozregulowana chodzi mi o dawke paliwa itd.. ,a z sprawdzeniem kompresji to musze się powstrzymać z braku kasy
- blabson
- Czytacz
andrzejg3 napisał(a):naj lepiej jak podepniesz vag i sprawdzisz dawke paliwa i kat wtrysku na rozgrzanym silniku min.80 stopni.Zrób jeszcze test nastawnika pompy n108. Jak masz elektroniczna pompe?
w profilu pisze wyrażnie AAZ o vagu moge pomażyć
- blabson
- Czytacz
jak odłącze rurke idącą z odmy do dolotu to idą spaliny,dziś walczyłem z uszczelnieniem LDA bo pod membraną pełno paliwa było i po zdjęciu góry pompy ta sprężyna co się podkładki podkłada została w pompie,po póżniejszych oględzinach co do czego okazałosię że powinna być za górnej części założona i teraz jak dam minimalnie gazu to obroty się zwiększają a wcześniej łapał na 1/3 gazu i po ustawieniu silnik przestał kuleć.
Tylko mam kolejny problem po odpaleniu silnika i oglądaniu czy nic nie ciece
zauważyłem jakiś dymek z tych kabli co idą na świece,silnik chodził z minute to sprawdzałem prubówką kiezy świece zgasną i nic dalej się kopciło i zrobiłem niechcąco spięcie między świeca a masą
,kontrolka świec normalnie się zapala i gaśnie a na świecach 0 napięcia co to może być bezpiecznik przekażnik pod deską?
Tylko mam kolejny problem po odpaleniu silnika i oglądaniu czy nic nie ciece
zauważyłem jakiś dymek z tych kabli co idą na świece,silnik chodził z minute to sprawdzałem prubówką kiezy świece zgasną i nic dalej się kopciło i zrobiłem niechcąco spięcie między świeca a masą
,kontrolka świec normalnie się zapala i gaśnie a na świecach 0 napięcia co to może być bezpiecznik przekażnik pod deską?- blabson
- Czytacz
za nim zdecydowałes sie rwac czape trzeba było najpierw sie zapytac co moze byc przyczyna... cisnienia sprzezania moga byc w toleracji lecz jesli padniete sa pierscienie kompresyjno-zgarniajace i przede wszystkim pierscienie zgarniajace(olejowe) to stad jest twój niebieski dim... a co ile km olej dolewasz i ile??
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
olej wymieniłem wczoraj i niewiem czy bierze,auto kupiłem niedawno wiedząc że padnięta jest uszczelka i tak sobie grzebie w nim,a po wczorajszym uszczelnieniu LDA zauważyłem że ta część
została w pompie po jej założeniu tak jak powinna być pompa pracuje prawidłowo i moge ustawić prawidłowe obroty,po rozgrzaniu silnika już tak nie dymi jak wcześniej,dziś powalcze z grzaniem świec to dalej potestuje i zobacze czy dymi.
Ustawiałem kąt wtrysku na podstawie tej foto porady na 0.95 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 7&start=14 i czuć że jeszcze nie tak chodzi jak powinien troche twardo,co wy na to?
została w pompie po jej założeniu tak jak powinna być pompa pracuje prawidłowo i moge ustawić prawidłowe obroty,po rozgrzaniu silnika już tak nie dymi jak wcześniej,dziś powalcze z grzaniem świec to dalej potestuje i zobacze czy dymi.
Ustawiałem kąt wtrysku na podstawie tej foto porady na 0.95 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 7&start=14 i czuć że jeszcze nie tak chodzi jak powinien troche twardo,co wy na to?
- blabson
- Czytacz
leopard napisał(a):ori u ciebie to 0,80 +/- 002 ...
dzięki wielkie oczywiście punkcik dla ciebie
jak wpadnie troche kasy to biore się za wymiane pierścieni,a co do wału jak mam małe bicie na kole pasowym to wystarczy wymiana koła rozrządu i nowej śróby bez frezowania? odczuwam przestawiający się kąt i dalej silnik telepie.
Następne pytanie czy da rade od dołu wsadzić tłok z pierścieniami (aby ponownie nie zwalać głowicy) wiem że to troche przechlapane ale dla chcącego .... kolega mechanik mówił że da rady bo robił tak w jakimś tam aucie i mówił że na dole cylinder jest szerszy i niema problemu,co wy na to i czy ktoś robił tak?
Musze wymienić też tłoki bo jeden był jakiś dziwny jakby małe elementy np.pierścienia rozsypały się i powbijały w tłok i ktoś ten tłok szlifował papierem,przy kupnie używanych tłoków gdzie łapać wymiary aby nie kupić nadwymiarowych,i w jaki sposób dobiera się pierścienie po wlożeniu pierścienia w cylinder i mierząc szczeline zamka? dałem troche du.y nie wymieniając pierścieni przed głowicą.
- blabson
- Czytacz
nie wiem kolego czy rozwiazales problem kiwajacego sie kola pasowego ale jesli nie to zrob to jak najszybciej klin ci zetnie do konca....
u mnie w nowym silniku co wymienialem po zerwaniu klina tez kolo chodzilo ale silnik idealny stan kompresja itd... wiec nowe kolo bo juz ktos przy nim grzebal nowy napinacz i pasek rozrzadu przy okazji...
na 1 rzut oka czolo walu ok... dopuki koles nie zaczol frezowac... az go reka bolala tyle trzeba bylo zjechac po zmontowaniu kolo przestalo sie gibac i piszczenie ustalo i sie nie martwie klinem teraz wiec ty tez zrob to jak najszybciej i koniecznie frez czola walu
u mnie w nowym silniku co wymienialem po zerwaniu klina tez kolo chodzilo ale silnik idealny stan kompresja itd... wiec nowe kolo bo juz ktos przy nim grzebal nowy napinacz i pasek rozrzadu przy okazji...
na 1 rzut oka czolo walu ok... dopuki koles nie zaczol frezowac... az go reka bolala tyle trzeba bylo zjechac po zmontowaniu kolo przestalo sie gibac i piszczenie ustalo i sie nie martwie klinem teraz wiec ty tez zrob to jak najszybciej i koniecznie frez czola walu
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe