kopcenie początkowe ???

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

kopcenie początkowe ???

Postprzez mike30 » 7 mar 2012, o 11:00

witam ponownie mam dłuższy problem z odpalaniem mego goferka 1.9tdi 1z tzn przy odpaleniu kopcil na jasno niebiesko i to spory dym :( porobiłem rózne zeczy tzn regulacja kątu wtrysku ,, wymianka swiec ,,,, założenie zaworku zwrotnego ,,, sprawdzałem kompreche wszystko git a tu nadal to samo wczoraj zauwarzyłem ze po dpaleniu zakopcil i pare razy szarpały obroty. pozniej wszystko wróciło do normy ... dzieje sie to przy odpaleniu tylko po dłuższym postoju po nocy .... czasem odczuwam zapach ropy jak chodzi ... jezeli chodzi o olej to po 9000 tys dolewałem 3 setki. tylko co to moze być !!!!!! bo już mnie krew zalewa macie jakies pomysły bo kaska leci z kieszeni a tu nic pozdrawiam
mike30
Czytacz
 
Posty: 67
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 11:01
Lokalizacja: Piaseczno

kopcenie początkowe ???

 

Postprzez Adrian1607 » 7 mar 2012, o 13:02

moze turbo?
Avatar użytkownika
Adrian1607
Badacz tematu
 
Posty: 156
Dołączył(a): 26 lut 2012, o 17:22
Lokalizacja: Radomsko

Postprzez mike30 » 7 mar 2012, o 13:20

Cięzko mi powiedziec czy turbo ale miałem kiedys problemik ze mi dusil sie przy 3 tys ob ale jak robiłem redukcje to szedł dalej .... ale szczeze mówiąc pózniej wymieniłem przewody podcisnienia i wszystko jest super ciągne go do 5 tys i nawet nie jęknie .... ale jakby było turbo to chyba raczej na czarno by kopcił powiem szczerze mechanior ręce rozłozyz nie wie co mu jest a ja to ciemna magia z tymi sprawami.chyba ze mechanior do du...:)
mike30
Czytacz
 
Posty: 67
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 11:01
Lokalizacja: Piaseczno

Postprzez Adrian1607 » 7 mar 2012, o 13:25

Ja jak go odpalam na zimnym to też zaczyna mi kopcic ale diesel musi kopcic :P
Avatar użytkownika
Adrian1607
Badacz tematu
 
Posty: 156
Dołączył(a): 26 lut 2012, o 17:22
Lokalizacja: Radomsko

Postprzez mike30 » 7 mar 2012, o 13:41

no wiesz wszystko rozumiem ale to nie dymek tylko jak parowóz szaleje przez 30 sekund a biało sie z tyłu robi!!! ostatnio mi :) babeczka powiedziała ze goferynka sie pali całą ją zakopciłem jak przechodziła:) i na dodatek czuje zapach ropy ... nie wiem może mam zatkany układ paliwowy gdzies .... ale co sprawdzic to juz nie wiem tyle na forum czytam i czytam ale nic juz nie moge wymyslec ??*??
mike30
Czytacz
 
Posty: 67
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 11:01
Lokalizacja: Piaseczno

Postprzez AdiK__ » 7 mar 2012, o 14:05

A rozrząd dawno zmieniałeś? Może przeskoczył o jakieś 2 ząbki i takie to może dawać efekty.
Avatar użytkownika
AdiK__
Members
 
Posty: 1637
Dołączył(a): 19 sty 2011, o 15:49
Lokalizacja: Sokółka
Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez mike30 » 7 mar 2012, o 16:24

rozrząd miałem robiony rok temu a tak miałem go sprawdzanego i było ok razem z kątem wtrysku:(

[ Dodano: 2012-03-07, 15:28 ]
a przeczyszczenie odmy ewntualnie wymianka przekaznika 103 ma wpływ na jasny dym ???? bo dzis na forum sie doczytałem ... 103 odpowiada za swiece żarowe i pompe paliwa moze za mało na swiece daje ?????
mike30
Czytacz
 
Posty: 67
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 11:01
Lokalizacja: Piaseczno

Postprzez slawek5t » 7 mar 2012, o 19:33

Nie wiem ale może to wtryski leją ?
Lub sprawdź coś takiego:
Odpal i połóż pod miske duży czysty karton na 5 minut. Zobaczysz czy ropka nie kapie.
Bo może kapać z pompy na przyklad i wtedy bedziesz miał tak jak piszesz że :
mike30 napisał(a):po dpaleniu zakopcil i pare razy szarpały obroty. pozniej wszystko wróciło do normy ... dzieje sie to przy odpaleniu tylko po dłuższym postoju po nocy ....

Ropka ucieknie z pompy i golfik musi wtedy dłużej pokrecić i może szarpac przez pierwsze sekundy,

Masz tak ?
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez mike30 » 7 mar 2012, o 23:42

tzn z szarpaniem to wczoraj wypatrzylem ze 3 lub 4 razy szarpneło obrotami a pózniej stabilizacja jasny dym zmniejsza sie i wygląda już oki ale przy odpaleniu to tragedia poważnie wali jak z komina mósze sprawdzic z tym kapaniem ale dlaczego ropą leci
mike30
Czytacz
 
Posty: 67
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 11:01
Lokalizacja: Piaseczno

Postprzez star1466 » 8 mar 2012, o 00:10

mój też po odpaleniu lubi puścić siwą chmurkę i szarpnąć budą, im zimniej tym bardziej, ale raczej jak patrzę to praktycznie każdy diesel zakapca po zimnym rozruchy nawet te nowsze CR czy PD
star1466
Czytacz
 
Posty: 69
Dołączył(a): 2 kwi 2011, o 19:12
Lokalizacja: Tychowo

Postprzez Daante » 8 mar 2012, o 00:14

Wtryski sprawdź, skoro świece nowe. Mi też tak kopciło ale regenerowałem wtryski i przestalo ;-) a w sumie to z tymi dieslami to nigdy nie wiadomo, jak zmieniłem olej to też zaczął puszczać dymka :P możesz mieć nieszczelną pompę tak jak koledzy pisza, ale pali na strzała czy trzeba nim pokrecić? jeżeli tak i świece masz nowe to pompa do uszczelnienia. A jeżeli nie to wtryski pewnie. Chociaż mozliwe, że Ci przekaznik świec nie dogrzewa. Spróbuj wtedy zagrzać je ze dwa razy zanim odpalisz. Mi np tez kopci przez jakieś 30 sec ale wiem, że to wina świecy bo jest urwana i nie grzeje wgl jednego tłoka.
Avatar użytkownika
Daante
Czytacz
 
Posty: 65
Dołączył(a): 15 lut 2012, o 02:02
Lokalizacja: Gdynia, Rzeszów

Postprzez bendi86 » 8 mar 2012, o 01:34

Albo ropa do d**y ;) Ja miałem zatankowane eko to na biało przykapcał a na normalnej nic.
bendi86
Badacz tematu
 
Posty: 152
Dołączył(a): 9 sie 2011, o 09:42
Lokalizacja: Góra

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 6 gości