czy to sa swiece zarowe?
jezeli zaczyna mi to mrugac to samochod traci na mocy...
czasami jak go przegazuje to wraca...
co sie stalo? co trzeba naprawic? i jakie sa tego koszta?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
żółte spirale to kontrolka grzania świec ona też pełni rolę kontrolki mówiącej nam o uszkodzeniu układu
Widzę że masz TDI zajedź na kompa (VAGa) podepnij go pod komputer i pokaże co go boli bo może to być sterownik świec lub inne ustrojstwo
Możesz też poczekać na innych mądrzejszych ode mnie w silnikach diesla może oni coś poradzą co można sprawdzić przed podłączeniem do kompa, ale ja bym jednak go podłączył
Widzę że masz TDI zajedź na kompa (VAGa) podepnij go pod komputer i pokaże co go boli bo może to być sterownik świec lub inne ustrojstwo
Możesz też poczekać na innych mądrzejszych ode mnie w silnikach diesla może oni coś poradzą co można sprawdzić przed podłączeniem do kompa, ale ja bym jednak go podłączył
-

marcinkoz2910 - Members
uuu bez konkretnej diagnozy ani rusz .... to tak jak byś w benzynowym silniku miał falowania obrotów na jałowym i brał się za usuwanie usterek sonda, krokowec, czujniki, potencjometr... koszt makabryczny a jedna diagnoza i jeden element zdechły wymiana i nie potrzebne koszty zażegnaneJumper napisał(a):nie mam VAGA =[ a u mechanika to zdeka drogo:/
Więc teraz decyzja należy do Ciebie
-

marcinkoz2910 - Members
Jumper napisał(a):nie mam VAGA =[ a u mechanika to zdeka drogo:/
to weź młotek i opukaj silnik - moze będzie taniej ...
sprawdź czy swiatła stopów sie świecą po naciśnięciu pedału hamulca - to jedyna rzecz która możesz sprawdzic bez VAG'a (młotkiem)

-

leopard - Members
taki kabel bedzie dobry?
http://www.allegro.pl/item602342103_vag ... 0sold.html
http://www.allegro.pl/item602342103_vag ... 0sold.html
-

Jumper - Czytacz
OK VAG Wykazal:
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 028 906 021 C
Component: 1,9l R4 EDC SG D60
Coding: 00000
Shop #: WSC 00000
1 Fault Found:
00542 - Needle lift Sensor (G80)
05-10 - Input Open - Intermittent
Readiness: N/A
po znalezieniu tlumaczenia to jest to "Czujnik uniesienia igły – G80"
Jak to naprawic? duzo kosztuje wymiana?
Pozdroo
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 028 906 021 C
Component: 1,9l R4 EDC SG D60
Coding: 00000
Shop #: WSC 00000
1 Fault Found:
00542 - Needle lift Sensor (G80)
05-10 - Input Open - Intermittent
Readiness: N/A
po znalezieniu tlumaczenia to jest to "Czujnik uniesienia igły – G80"
Jak to naprawic? duzo kosztuje wymiana?
Pozdroo
-

Jumper - Czytacz
Czujnik G80 znajduje się na szczycie wtryskiwacza na pierwszym (albo trzecim ale raczej na trzecim) cylindrze od podszybia w rzędzie cylindrów od strony pasażera czyli prawej (tylko do tego wtryskiwacza dochodzi czarny kabelek który można zobaczyć wychodzący spod pokrywy zaworów)
W praktyce najczęściej padnięty jest cały wtryskiwacz sterujący a auto jeździ na mapach awaryjnych ostatnio zapamiętanych w ECU
Wtryskiwacz jest firmy BOSCH koszt około 1,5 tys
Jeździć można skoro jeździsz ale trzeba jak najszybciej wymienić
Poczytaj na ten temat też w google tam też coś pisze żeby ktoś trzymał silnik na obrotach 2000tys a drugi niech uderza w wtryskiwacz kluczem np. 17 jeśli silnik będzie się dławił to trzeba go wymienić.
A druga sprawa to sprawdź ten przewód od tego czujnika czy tam jakieś anomalia nie powstały

W praktyce najczęściej padnięty jest cały wtryskiwacz sterujący a auto jeździ na mapach awaryjnych ostatnio zapamiętanych w ECU
Wtryskiwacz jest firmy BOSCH koszt około 1,5 tys
Jeździć można skoro jeździsz ale trzeba jak najszybciej wymienić
Poczytaj na ten temat też w google tam też coś pisze żeby ktoś trzymał silnik na obrotach 2000tys a drugi niech uderza w wtryskiwacz kluczem np. 17 jeśli silnik będzie się dławił to trzeba go wymienić.
A druga sprawa to sprawdź ten przewód od tego czujnika czy tam jakieś anomalia nie powstały

-

marcinkoz2910 - Members