Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jak nie masz zadnych problemów z silnikiem żadnych przecieków to proponuje ci abys został przy 10w40
http://www.jdkulej.pl/poradnik_wymianaoleju.php#r7 troche info o olejach
http://www.jdkulej.pl/poradnik_wymianaoleju.php#r7 troche info o olejach
-

arek ryba - Members
nie mam zadnych problemow nic nie cieknie lej dostalem castrol magnatec turbo diesel 5w-40 5litrowy plus 3litrowe wszystko jakby to powiedziec w prezencie i nie wiem czy kupowac taki jak mialem a ten sprzedac czy zalac tym przy wymianie
-

DJ - Berbeć
5w a 10w to jast troche żadszy ja na twoim miejscu bym nie ryzykował. choc tak naprawne nic może sie nie stać ja go zalejesz
twoja decyzja
twoja decyzja

-

arek ryba - Members
Nie lej syntetyka!!! VW zalecał do tych motorów minerał 15W40 ja osobiście leje 10W40 i jest ok.
Było parę postów na forum co się działo po wlaniu do tych silników 5W40 po 10W40 właściciele nie byli zadowoleni!!! Chociaż szczytem byli tacy co przy przebiegu 250 000 lali syntetyk po mineralnym.
Było parę postów na forum co się działo po wlaniu do tych silników 5W40 po 10W40 właściciele nie byli zadowoleni!!! Chociaż szczytem byli tacy co przy przebiegu 250 000 lali syntetyk po mineralnym.

Ostatnio edytowano 4 paź 2008, o 21:28 przez Reiven, łącznie edytowano 1 raz
-

Reiven - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ogólnie przy wymianie jest taka kolejność: syntetyk - półsyntetyk - mineralny i nie powinno się zmieniać tej kolejności ale oczywiście znajdą się tacy co zrobili na przekór i nic złego się nie stało ale są też tacy którym silnik stracił ciśnienie oleju i ogólnie się rozszczelnił więc wybór należy do Ciebie czy warto ryzykować...jak masz komu go opchnąć to lepiej kup sobie półsyntetyk
-

mani51 - Members
ok wiec jednak go sprzedam i zaleje ten sam przekonaliscie mnie hehe dzieki i pzdr a tak przy okazji wiecie co to moze byc ze swieci mi sie ciagle kontrolka z abs dzis to zauwazylem przy sparwdzaniu bezpiecznikow znalazlem jeden przepalony zmienilem go na dobry i od tej pory swieci mi sie ta kontrolka druga z poduszek powietrznych gasnie po chwili
-

DJ - Berbeć
Nie działa Ci ABS skoro świeci się kontrolka, widocznie sterownik wykrył jakąś niesprawność układu np. czujnik a skoro miałeś przepalony bezpiecznik znaczy że coś się tam już działo pozostaje Ci podpiąć VAG i sprawdzić jaki błąd wyskoczy.
VW Power
-

Reiven - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Teraz zalalem castrol magnatec 10w40, wczesniej mialem mobila 10w40.
Czy mozna mieszac te dwa oleje, bo zostala mi butelka litrowa mobila?
Pytam czysto teoretycznie, gdyz castrola mam w 5-cio litrowym baniaku, wiec zostal mi nieco ponad litr na dolewke.
Czy mozna mieszac te dwa oleje, bo zostala mi butelka litrowa mobila?
Pytam czysto teoretycznie, gdyz castrola mam w 5-cio litrowym baniaku, wiec zostal mi nieco ponad litr na dolewke.
-

mike102 - Badacz tematu