...więc jest ok i polecam.Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
olej...
jak ostatnio zmienialem olej to poradzonno mi wejsc juz w mineral...
mam 1,9 ale przebiegu ponad 320 tys wiec lepiej nie ryzykowac z rzadkim olejem
gdzies czytalem ze po 200 tys powinno sie juz powoli przechodzic na mineralny olej...
mam 1,9 ale przebiegu ponad 320 tys wiec lepiej nie ryzykowac z rzadkim olejem
gdzies czytalem ze po 200 tys powinno sie juz powoli przechodzic na mineralny olej...
- The Ghost
- Berbeć
- Rocznik: 1997
- Silnik: TDI 90 KM
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
A zmieniał ktoś z was olej z Mobila 15w/40 na Castrola 15w/40?
Potrafi ktoś powiedziec jaka jest roznica w pracy silnika?
Chodzi mi szczególnie o różnicę "słyszalną"
Potrafi ktoś powiedziec jaka jest roznica w pracy silnika?
Chodzi mi szczególnie o różnicę "słyszalną"

-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Re: jaki olej
DJ napisał(a):witam mam pytanie jaki moge zalaz olej przy najblizszej wymianie aktualnie jezdzi na mobilu 10w-40 polsyntetyk do disla oczywiscie a czy przy wymianie mozna nalac 5w-40 syntetyk? autko ma juz przejechane 261000tys km
zanim wymieniłem olej w swoim golfie - popytałem w kilku serwisach jaki olej i wszędzie słyszałem że po 200 000 powinno przechodzić się na minerał
ja leje zgodnie z zaleceniami producenta 15W40
- mr.morty
- Berbeć
mr.morty napisał(a):popytałem w kilku serwisach jaki olej i wszędzie słyszałem że po 200 000 powinno przechodzić się na minerał
ci sami specjaliści z serwisu twierdzą np., że do skrzyni vw można lać olej klasy API GL-5 ale to tak poza tematem...zmiana oleju na, jak by nie było, gorszej jakości powinna być możliwie jak najpózniej i nie na podstawie przebiegu tylko stanu silnika
-

mani51 - Members
mani51 napisał(a):ci sami specjaliści z serwisu twierdzą np., że do skrzyni vw można lać olej klasy API GL-5 ale to tak poza tematem...zmiana oleju na, jak by nie było, gorszej jakości powinna być możliwie jak najpózniej i nie na podstawie przebiegu tylko stanu silnika
w sumie tak ale nie byłem w stanie określić jaki olej był wcześniej w silniku więc tak było bezpieczniej
- mr.morty
- Berbeć
Czeka mnie również wymianka i mam takie pytanko, czy mimo tych 200 tyś.
teraz na zimę, gdzie stoi cały czas pod chmurką, nie lepiej zalać półsyntetyka ?
Zawsze to "lżej" silniczkowi i szybciej dochodzi do siebie. Pokonuję parę km do pracy i z powrotem. Tylko u mnie jest jescze mały wyciek gdzieś w okolicach koła wałka rozrządu i czy to nie wyklucza zalewki półsyntetkiem ? Na razie nie mam kaski, żeby coś tam wymieniać no i niewiem co robić ? I nie wiem jaki jest zalany teraz.
teraz na zimę, gdzie stoi cały czas pod chmurką, nie lepiej zalać półsyntetyka ?
Zawsze to "lżej" silniczkowi i szybciej dochodzi do siebie. Pokonuję parę km do pracy i z powrotem. Tylko u mnie jest jescze mały wyciek gdzieś w okolicach koła wałka rozrządu i czy to nie wyklucza zalewki półsyntetkiem ? Na razie nie mam kaski, żeby coś tam wymieniać no i niewiem co robić ? I nie wiem jaki jest zalany teraz.
TDI 1Z 90 KM
-

golfiak - Czytacz