Siemanko.
Mam taki problem, mianowicie gdy jezdze sobie normalnie po miescie nie przekraczajac 3tys obrotów to idzie tak jak na 110km przystało, ale na przykład jak przykrece do tych 3 tys. to nagle jakby blokuje obroty, zatrzymuje sie na 3 tys i dalej nie idzie. Ponadto traci moc, tak jak by w ogole turbiny nie bylo, jak go krece to wyje na obrotach ale idzie jak slimak, dopiero jak go zgasze i ponownie odpale to wszystko wraca do normy.
Mógłby ktoś mi pomóc i podsunac ewentualnie pomysł czego mogła by to być wina?
z góry dzięki.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Heh klasyczka naszych AFNów
Masz możliwość podpięcia się do VAGa? Od tego by się przydało zacząć
Na 90% masz turbinę do czyszczenia.
Masz możliwość podpięcia się do VAGa? Od tego by się przydało zacząć
Na 90% masz turbinę do czyszczenia.-

hellaflush - Gaduła
VAG - program do diagnostyki aut.
Czy częsta przypadłość to nie wiem wszystko zależy od stylu jazdy. Turbina VNT potrzebuje czasami porządnego buta aby kierownice od zmiennej geometrii się nie zapiekły (zbiera się nagar).
Czy częsta przypadłość to nie wiem wszystko zależy od stylu jazdy. Turbina VNT potrzebuje czasami porządnego buta aby kierownice od zmiennej geometrii się nie zapiekły (zbiera się nagar).
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
palio napisał(a):Turbina VNT potrzebuje czasami porządnego buta aby kierownice od zmiennej geometrii się nie zapiekły
Nie trzyma się kupy bo -
Grzybu147 napisał(a):gdy jezdze sobie normalnie po miescie nie przekraczajac 3tys obrotów to idzie tak jak na 110km przystało
A gdyby było jak piszesz to moim zdaniem w ogóle by auto nie szło
Pod VAG podpiąć trzeba, a jeśli nie masz to małym kosztem:
Przeczyścić przepływkę specjalnym płynem, spróbować podmienić od kogoś N75.
R.I.P Mystic B. [*]
-

BartheZz_3 - Members
- Silnik: 1Z
- Nadwozie: kombi
Po pierwsze podmiana zaworków na ten od egr tak naprawdę nic nie daje bo to są dwa różne zawory. Najprawdopodobniej kierownice zapiekły Ci się w takiej pozycji, że własnie od 3-3,2 tyś obr i 120km/h dopiero przeładowuje.
Zrób komplet logów, sprawdź wężyki, połączenia gumowe pod kątem nieszczelności.
Przepływomierz - czyszczenie pomoże Ci na chwilę, później będzie tylko gorzej, ogólnie tych przepływek się nie czyści. Najważniejsze to dbać o dobry filtr powietrza i pamiętać o wymianie.
Jak masz manometr to podłącz pod gruchę turbiny i sprawdź jaki zakres ruchu ma sztanga turbiny.
Zrób komplet logów, sprawdź wężyki, połączenia gumowe pod kątem nieszczelności.
Przepływomierz - czyszczenie pomoże Ci na chwilę, później będzie tylko gorzej, ogólnie tych przepływek się nie czyści. Najważniejsze to dbać o dobry filtr powietrza i pamiętać o wymianie.
Jak masz manometr to podłącz pod gruchę turbiny i sprawdź jaki zakres ruchu ma sztanga turbiny.
-

hellaflush - Gaduła
hellaflush napisał(a):Przepływomierz - czyszczenie pomoże Ci na chwilę, później będzie tylko gorzej, ogólnie tych przepływek się nie czyści
Mówisz o przepływkach w ogóle czy o tych z AFN?
Ja po czyszczeniu przepływki w 1Z mam wskazania takie jakie powinny być (miałem z tym problemy), i nie czuję żadnego spadku mocy. Chociaż dawno nie sprawdzałem wskazań

R.I.P Mystic B. [*]
-

BartheZz_3 - Members
Ogólnie bo to są te same przepływki 1Z/AFN. Wiadomo, że po przeczyszczeniu będzie ok tylko nie wiadomo na jak długo, z ciekawości możesz sprawdzić jakie ma teraz wskazania. No a jak zapadła decyzja o czyszczeniu to najlepiej metodą bezdotykową 

-

hellaflush - Gaduła
Oczywiście że bezdotykową, kupiłem na Allegro specyfik polecony przez AdiK__, ma zapach podobny do WD-40 

R.I.P Mystic B. [*]
-

BartheZz_3 - Members
Grzybu147 napisał(a):Ponadto traci moc, tak jak by w ogole turbiny nie bylo, jak go krece to wyje na obrotach ale idzie jak slimak
to...
Grzybu147 napisał(a):dopiero jak go zgasze i ponownie odpale to wszystko wraca do normy.
i to..
świadczy o ewidentnym notlaufie.. możecie sobie nawet tę przepływkę wyprać w "perwolu"
i tak nie pomoże.. do sprawdzenia wężyki podciśnienia,n75, gruszka przy turbo, kiery a przede wszystkim "logi" zrobićVag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
- Nadwozie: 5-drzwiowe