Moderator: Moderator
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
dodatki na zimę do tdi
Witam ostatnia wyjeździłem bak paliwa na STP formuła do diesla i powiem że jakby była mała różnica samochód chyba lżej pracował po odpaleniu teraz kupiłem castrol TDA za 23zł chyba bardziej ekonomiczny bo 250ml na 250 l paliwa moje pytanie brzmi czy nie ma jakichś skutków ubocznych dla silnika i czy warto stosować takie dodatki w tdi z '94 roku?
- cezar84
- Berbeć
ja nie jestem jakimś przeciwnikiem takich dodatków ale tym bardziej zwolennikiem, moim zdaniem jeśli ktoś ma jakieś problemy z dieslem na mrozie to czas zmienić filtr paliwa/akumulator lub stacje paliw jesli sprzedają dziadostwo. Na swoim przykładzie powiem że mój filterek paliwa ma 2 lata, akumulator niecałe 2 i tankuje auto na orlenie zwykłą ON (żadnej werwy itp) auto 24/h pod chmurką i zero problemów z rozruchem czy pracą silnika, jedynie jak nie jeżdże dłużej niż 2 dni to akumulatro słabo kręci ale odpala...
SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Powiem tak, jeśli masz dobre świece, wymienione filtry, dobry akumulator i tankujesz na dobrej stacji to nie będzie problemu z rozruchem. Tak jak u mnie, nic nie mam a pali na dotyk. Co do dodatków to STP niby ułatwia odpalanie, itp, nie wiem jak ten drugi, ale jeśli musisz wlać to wlej jeden z tych co masz.
MK3 BY RESPEKT - NOWA SESJA - NOWE PLANY!!! << zapraszam
POTRZEBUJESZ DIAGNOZY VAG'iem - PISZ!
moj-golf/golf-3-1-9-tdi-by-respekt-t20801.html
-

respekt - Members
i własnie wczoraj w tv był reportaz ze ludzie wlasnie kupowali taki wymieszany ON na stacji ktory w dystrybutorach normalnie zamarzl,gdyz była dolana benzyna.hooki napisał(a):ponoc dobrze jak do ON doleje sie troszke benzyny lub nafty, mieszanka taka bedzie bardziej zadka
i kto tu ma racje ?

-

swatu - VIP
Ja tak jak napisałem w poście, jeśli masz wszystko sprawne co jest potrzebne do odpalenia w zimie to nie masz się co bać, i nie jest Ci potrzebny żaden dodatek, czy benzyna 

MK3 BY RESPEKT - NOWA SESJA - NOWE PLANY!!! << zapraszam
-

respekt - Members
środek do paliwa mozna dac ale w zaleznosci do czego on służy... jest środek do niby czyszczenia ukł.paliwowego i dodatek uzdatniacz paliwa.
ja nie leję nic do baku tylko dobre paliwo. BP ultimate lub orlen verwa. jedyny jaki mam problem z rana to chwilowa nierówna praca silnika - wina oleju bo podwiesza sie hydraulika.
Pracuje na serwisie M-B i teraz mamy szał- Mietki sa ściagane co chwila na serwis bo nie można uruchomic silnika- zamarza paliwo(ON) ale zamarza zwykłe ON i ludzie takze kupuja i dolewaja różne środki. niestety nic nie pomagają. do tego jestesmy niestety zmuszeni wymienic filtr paliwa za wzgledu na wytworzenie sie parafiny która zapycha filtr paliwa...
dobre paliwo ,odpowiednio sutawiony kat poczatku wtrysku,dawka paliwa, działajace swiece żarowe, dobry AQ i dobrze funkcjonujacy rozrusznik. i nie ma bata musi odpalic.
co do oleju ze jest nnjierówna praca itd. to nawet olej 0W30 czy 5W30 nie pomoze na to. nawet nowe silniki maja z tym problem. a olej jest przywozony z niemiec do servisu...to w sumie wszystko co mam do powiedzenia na ten temat.pozdrawiam.
ja nie leję nic do baku tylko dobre paliwo. BP ultimate lub orlen verwa. jedyny jaki mam problem z rana to chwilowa nierówna praca silnika - wina oleju bo podwiesza sie hydraulika.
Pracuje na serwisie M-B i teraz mamy szał- Mietki sa ściagane co chwila na serwis bo nie można uruchomic silnika- zamarza paliwo(ON) ale zamarza zwykłe ON i ludzie takze kupuja i dolewaja różne środki. niestety nic nie pomagają. do tego jestesmy niestety zmuszeni wymienic filtr paliwa za wzgledu na wytworzenie sie parafiny która zapycha filtr paliwa...
dobre paliwo ,odpowiednio sutawiony kat poczatku wtrysku,dawka paliwa, działajace swiece żarowe, dobry AQ i dobrze funkcjonujacy rozrusznik. i nie ma bata musi odpalic.
co do oleju ze jest nnjierówna praca itd. to nawet olej 0W30 czy 5W30 nie pomoze na to. nawet nowe silniki maja z tym problem. a olej jest przywozony z niemiec do servisu...to w sumie wszystko co mam do powiedzenia na ten temat.pozdrawiam.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Jak sie zrobi kasza z paliwa ponizej -25C to nawet aku 1000A nie pomoze 

VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
Ja mam zmieniony filtr paliwa, świece żarowe i ON tankuje na BP(przynajmniej u nas jest bardzo dobre paliwo) i wczoraj była temperatura ok. -25 -26 stopni wsiadłem do autka zagrzałem świece i bez problemu troszkę przez pierwsze 5 sekund obroty były niestabilne ale po 5 sek wszystko ok:) no i delikatny dymek ale to chyba standard. Pozdrawiam:)
-

siti07 - Badacz tematu