Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Aktywacja funkcji podgrzewania ukł. chłodzenia
Witam wszystkich, po przeczytaniu obszernej literatury n.t. podgrzewaczy w układzie chłodzenia, potanowiłem założyć sobie takie "cóś" wswoim aucie (Golf III 1Z, '95r). Miałem wszystkie potrzebne materiały, więc zrobiłem to jak fabryka. Niestety układ nie działa. mam VAG'A, i po podpięciu pod sterownik wszedłem w grupę 16, a tu zonk grupa nie aktywna. Postanowiłem zrobić test wyjść sprawdzić czy centrala zasteruje tym ustrojstwem i wynik jest OK przekażnik pyka i prąd na świece płynie. Z tąd moje pytanie czy trzeba tę funkcję dodatkowo aktywować tak jak np.tempomat??
- kombifura
- Berbeć
ja mialem taki paten oryginalnie ale cos nie dziala wiec zrobilem reczne zalaczanie.
Przekazniki 2 po 70A po 7zł kazdy. Zrobilem wlaczniki zwykle w aucie i teraz mam na jdnym wlaczniku jedna swieczke a na drugim pozostale 2 swieczki. Chula jak zloto i auto duzo szybciej sie grzeje
Przekazniki 2 po 70A po 7zł kazdy. Zrobilem wlaczniki zwykle w aucie i teraz mam na jdnym wlaczniku jedna swieczke a na drugim pozostale 2 swieczki. Chula jak zloto i auto duzo szybciej sie grzeje
din
)))
)))- din
- Badacz tematu
Re: Aktywacja funkcji podgrzewania ukł. chłodzenia
kombifura napisał(a):Miałem wszystkie potrzebne materiały, więc zrobiłem to jak fabryka.
Mógłbyś napisać co było potrzebne i jak się to podłącza
Ewentualnie dać fotki elementów 
din napisał(a):ja mialem taki paten oryginalnie ale cos nie dziala wiec zrobilem reczne zalaczanie.
A jakieś zabezpieczenie tego masz
Jakiś bezpieczni, albo wyłącznik termiczny
Nie boisz się, że kiedyś zapomnisz tego wyłączyć i sfajczysz sobie furę

-

Snejk18 - Fanatyk
A wiec tak
Kabel zasilający na 2 swieczki mam 8mm^ i zabezieczenie 70A a na jedna 6mm^ i zabezpieczenie 40A.
Przekazniki po 70A - ze zwyklego sklepu z czesciami elektronicznymi. Sterowanie jesst po masie. Czyli na stale + 12V a minus zalaczam wlacznikiem.
zalaczam je zawszepo odpaleniu auta. nawet latem. (altek mam 120A) Wyłączam po jakieś chwili jak wskaznik osiagnie 90 stoni.
Przy mrozie -15stopni auto nagrzewalo sie do 80stopni jakies 15km a teraz o polowe krocej.
Poza tym jak jak bez zalaczonego dogrzewania przy tej temp wlacze nawiew n aswiatlach to wskaznik opada od temp a z swieczakmi nie
Dobry patent ten dogrzewacz. Mysle ze zdrowiej dla silnika jak sie szybciej nagrzeje;)
A i jeszcze co do swiec to
Nie da sie ich przegrzac gdyz sa one zamoczone w cieczy chlodzacej. Jak temp plynu osiagnie za wysoka temp to termostat sie otwiera i nie pozwoli sie przegrzac.
Jedynie swiece moga troche zmienijszyc swoja zywotnosc. Tak czy inaczej ich zywotnosc jest mega dluga.
Kabel zasilający na 2 swieczki mam 8mm^ i zabezieczenie 70A a na jedna 6mm^ i zabezpieczenie 40A.
Przekazniki po 70A - ze zwyklego sklepu z czesciami elektronicznymi. Sterowanie jesst po masie. Czyli na stale + 12V a minus zalaczam wlacznikiem.
zalaczam je zawszepo odpaleniu auta. nawet latem. (altek mam 120A) Wyłączam po jakieś chwili jak wskaznik osiagnie 90 stoni.
Przy mrozie -15stopni auto nagrzewalo sie do 80stopni jakies 15km a teraz o polowe krocej.
Poza tym jak jak bez zalaczonego dogrzewania przy tej temp wlacze nawiew n aswiatlach to wskaznik opada od temp a z swieczakmi nie
Dobry patent ten dogrzewacz. Mysle ze zdrowiej dla silnika jak sie szybciej nagrzeje;)
A i jeszcze co do swiec to
Nie da sie ich przegrzac gdyz sa one zamoczone w cieczy chlodzacej. Jak temp plynu osiagnie za wysoka temp to termostat sie otwiera i nie pozwoli sie przegrzac.
Jedynie swiece moga troche zmienijszyc swoja zywotnosc. Tak czy inaczej ich zywotnosc jest mega dluga.
din
)))
)))- din
- Badacz tematu
din napisał(a):Dobry patent ten dogrzewacz. Mysle ze zdrowiej dla silnika jak sie szybciej nagrzeje;)
Nie tylko to.
Masz w srodku ciepło i szyby szybciej odmarzają .
Nie za duże bezpieczniki ?
Orginalnie jest jeden 50 Amper.
A co z jakimś zabezpieczeniem u ciebie ? Co jesli zapomnisz wyłączyc i/lub wyjdziesz z auta ? ?
Mój golfik
-

slawek5t - Members
oOyginalnie grzeje tylko albo jedna albo 2 a ja zrobilem ze moge wlaczyc 3 na raz. Plus na przekazniki od setrowania po stacyjce czyli tylko jak ma zaplon wlaczony to grzeja. Na jedna swieczke VW przewidzialo 25 A ale tam komputer caly czas nie trztyma wlaczonych swieczek. Ja dalem troche wieksze bo sie grzaly a teraz jest ok. Patent mam juz od 2 lat i chodzi jak zloto;)
din
)))
)))- din
- Badacz tematu
Trochę poszperałem po schematach i wygląda na to, że u mnie nie ma przewodu od altka do centrali (pin 39) informującego o obciążeniu. Druga sprawa to ECU u mnie jest 8-bit, ale po podmiance na 16 bitowca pokazał się brakujący blok 16 informujący o pracy tegoż podgrzewacza. Dzisiaj kładę przewód od altka (bez niego pokazuje obciążenie 99,7%) i zobaczymy.
- kombifura
- Berbeć