Witam
jestem świeżym posiadaczem diesla 1.9 TDI AFN i już mam problem a mianowicie:
jade sobie następnego dnia po zakupie w trasie i biore się za wyprzedzanie redukuje na czwarty bieg i rozpędzam się do 120km/h ok.3000obr. i nagle brak mocy myśle sobie "notlauf" i już wogóle nie mniał mocy gorzej niż SDI zatrzymałem się schłodziłem dwie minuty turbine uruchomiłem ponownie silnik i znów ciągnął jak diabli ale do 120km/h,na 1,2,3 idzie w pełnym zakresie obrotów ale na czwórce ok.3000obr.120km/h brak mocy i potem już muł i tak za każdym razem.postanowiłem go troche przegonić efektem tego są notlaufy przy 130km/h.Sprawdziłem również przewody podciśnieniowe wyglądają w porządku
podmieniłem również n75 z n18 nadal to samo,muśle że to zapieczonie kierownice spalin w turbinie,aha i jeszcze jedno auto jest z belgii jeździł nim starszy pan więc może ją zamulił jak sądzicie proszę o rade.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Jake88, zdecydowanie kierownica spalin turbiny... jeszcze jak piszesz ze jeżdziła nim starsza osoba to juz wogole to swiadczy o zasyfionej kierownicy. własnie sie to dzieje przez to ze od ekonomicznej jazdy osadza sie o wiele wieksza warstwa sadzy która twardnieje i blokuje łopatki kierownicy...
ja jestem pewny tego i jak wymiesz turbo na stół rozbierzesz ją wyczyścisz to twój problem zniknie na bardzo długi czas...
ale rób jak uważasz...
wyrzucenie kata nie naprawi ci tego... to jest standardowa usterka w tych turbinach...
nawet juz miałem okazje to robić w A4 2,0 TDI 140KM.
ja jestem pewny tego i jak wymiesz turbo na stół rozbierzesz ją wyczyścisz to twój problem zniknie na bardzo długi czas...
ale rób jak uważasz...
wyrzucenie kata nie naprawi ci tego... to jest standardowa usterka w tych turbinach...
nawet juz miałem okazje to robić w A4 2,0 TDI 140KM.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
to jest napeno wina turbiny,zablokowana kierownica spalin turba. Mój brat miał taki sam problem. Wyjął turbo przeczyścił i teraz śmiga lepiej jak przed usterką
- Darecki890
- Berbeć
I po problemie turbo wyczyszczone teraz golfik ciągnie jak oszalały w każdym zakresie obrotów,zero notlaufów,czuć jak by mniał z 15KM-20KM więcej.A i jeszcze jedno łopatki turbiny wyglądały jak stary przez wiele lat mie czyszczony komin,jedna wielka skorupa sadzy(bardzo twarda) poprzedni wlaściciel musiał jeździć bardzo spokojnie.KOPEK nie zwlekaj tylko czyść i zobaczysz różnice .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-

Jake88 - Czytacz
a jak pisze ze turbo do czyszczenia to nikt nie wierzy.....tylko chodzą i szukaja mózgu w tyłku...
no to smigajcie chłopy....
no to smigajcie chłopy....-

SotoM - Members
kev, to Ci widocznie wywiało
Chłopaki gaz w podłogę a VW będą śmigać jak wściekłe

Chłopaki gaz w podłogę a VW będą śmigać jak wściekłe

Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
kev napisał(a):A ja zacząłem jeździć bardziej agresywnie i samo przeszło![]()
AFN'a nie można zamulać bo długo nie pojeździ...
samo przeszło bo widocznie problem tkwił nie w turbinie.
dizla nie zamulisz...
kierownice sie zapiekaja własnie przez spokojna emerycka niedzielna jazdę.... nie pekajcie.... cignijcie je po obrotomierzu po to zastosowano go...
-

SotoM - Members