Moglby mi ktos udzielic wskazowek/rad, jak to zrobic?Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wymiana uszczelniacza walu glównego - wymieniony!
witam, mam zamiar zabrac sie za wymiane uszczelniacza walu glownego, bo dosc szybko mi ubywa oleju z tamtej okolicy. Nigdy tego nie robilem i szukam jakiegos dobrego sposobu na szybka i bezbolesna wymiane
Moglby mi ktos udzielic wskazowek/rad, jak to zrobic?
Moglby mi ktos udzielic wskazowek/rad, jak to zrobic?Ostatnio edytowano 22 sty 2012, o 20:30 przez Nervusek, łącznie edytowano 1 raz
- Nervusek
Na 90%.
czujniki cisnienia oleju ok
uszczelniacz na walku rozrzadu nowy, ok
uszczelka pod pokrywa ok
uszczelka pod glowica nowa, ok
Uszczelniacz walu miedzy glowica a rozrzadem to ostatnia mozliwosc wg mnie, bo na tej wysokosci jest mokro i leci po lini prostej na dol jakby po pompie wspom. Nie mam wiecej pomyslow
Powinienem miec wszystkie klucze potrzebne, bo staram sie sam wszystko naprawiac.
czujniki cisnienia oleju ok
uszczelniacz na walku rozrzadu nowy, ok
uszczelka pod pokrywa ok
uszczelka pod glowica nowa, ok
Uszczelniacz walu miedzy glowica a rozrzadem to ostatnia mozliwosc wg mnie, bo na tej wysokosci jest mokro i leci po lini prostej na dol jakby po pompie wspom. Nie mam wiecej pomyslow
Powinienem miec wszystkie klucze potrzebne, bo staram sie sam wszystko naprawiac.
- Nervusek
bo wg mnie najprędzej będzie uszczelniacz wałka rozrządu a nie wału głównego.Nervusek napisał(a):Uszczelniacz walu miedzy glowica a rozrzadem to ostatnia mozliwosc wg mnie
Porób fotki podczas wymiany oraz foto miejsca wycieku.
- zdejmij pokrywę paska
- ustaw koła zębate na znakach
- zdejmij pasek
- odkręć górne koło zębate z wałka rozrządu
- odkręć wewn. stronę obudowy paska i odchyl od silnika, wtedy będziesz miał większą możliwość wyjęcia uszczelniacza
- WAŻNE! przy wyjmowaniu uszczelniacza nie porysuj powierzchni wałka, bo wtedy każdy nowy uszczelniacz będzie zdzierany przez rysy na wałku
Aby mieć lepszy dostęp do uszczelniacza możesz zdjąć pokrywę zaworów, odkręcić lewy czop trzmający wałek ( klucz 11 ).
Nowy uszczelniacz dla pewności wstaw na klej reinz lub jakiś czerwony silikon temperaturowy.
I wszystko.
-

prezesik - Members
- Nervusek
pablomed napisał(a):Nervusek, nie startuj tym jesli nie masz narzedzi do odkręcenia nakrętki wału, potrzebna potęzna nasadka i przedłużka , reszta do zrobienia pod domem
Wlasnie kompletuje klucze, ktorych nie mam i bede sie staral zrobic to sam, bo jakos nie widzi mi sie dac zarobic komus obcemu za cos, co moge sam zrobic. Chce zrobic taki wynalazek, ktory sie pojawil jakis czas temu na forum,a konretnie chodzi o taki kątownik do zablokowania walu.
- Nervusek
jeżeli to będzie jednak uszczelniacz wału głównego na dole a nie wałka rozrządu na górze to ja zdejmowałem miskę, miedzy wał korbowy wcisnąłem drewniany klocek, porządny klucz + przedłużka 1m - musiało puścić. Oczywiście silnik miałem na deskach nad autem zawiązany na bloczku 500kg.a konretnie chodzi o taki kątownik do zablokowania walu.
-

prezesik - Members
Jutro zdejme obudowe rozrzadu, pasek i bede sprawdzal skad ten wyciek. Szczerze mowiac, to wolalbym zeby to byl wyciek spod uszczelniacza na walku rozrzadu, tylko dziwne bo dalem nowy... tyle ze nie dawalem zadnego kleju ani silikonu, moze dlatego? hm.
Btw. ja co najwyzej moge wjechac na kanal, nie mam mozliwosci uniesienia silnika. O tej misce pomysle, bo i tak oleju za duzo nie ma. Aha, a jezeli bede to robil w kanale to tez bede potrzebowal takiej dlugiej przedluzki? wydaje mi sie ze z dolu bedzie lepszy dostep.
Btw. ja co najwyzej moge wjechac na kanal, nie mam mozliwosci uniesienia silnika. O tej misce pomysle, bo i tak oleju za duzo nie ma. Aha, a jezeli bede to robil w kanale to tez bede potrzebowal takiej dlugiej przedluzki? wydaje mi sie ze z dolu bedzie lepszy dostep.
- Nervusek
Sry że odkopuje ,ale mam problem i nie mogę dojść skąd mi olej cieknie z silnika .Nowa uszczelka pod miską i pod pokrywą i dalej cieknie ,ciężko sprawdzićskąd .Gdyby uciekał z pod głowicy to i by ubywało płynu chłodniczego, a nie ubywa . Gdzie mam patrzeć na inne szczegóły ?
- lukasz9501
- Czytacz