Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
ustawienie zapłonu.
pisałem już ale może teraz ktoś będzie coś wiedział. jaki kąt wyprzedzenia ma mieć zapłon? czy można źle włożyć aparat zapłonowy? podpiąłem kompa umnie pokazuje kąt wyprzedzenia 16 stopni u taty w seaci ma ten sam silnik co ja w golfiku tylko że 1.6 i u niego pokazuje 32 stopnie kąt wyprzedzenia. co z tym zapłonem jest????
- Mariusz164
- Badacz tematu
no to nie taki sam silnik a inny Ty masz 1.8 a On ma 1,6 teraz pod uwagę możesz wziąść oznaczenia literowe silników dam 100zł jeśli one będą takie same... tu i tu inny silnik inna pojemność inny moment obrotowyMariusz164 napisał(a):u taty w seaci ma ten sam silnik co ja w golfiku tylko że 1.6

Ostatnio edytowano 3 mar 2009, o 20:27 przez marcinkoz2910, łącznie edytowano 1 raz
-

marcinkoz2910 - Members
chodziło mi o typ silnika "abs" a wiesz może jaki powinien byś kąt wyprzedzenia w 1.8 a jaki w 1.6 ?
[ Dodano: 2009-03-03, 19:27 ]
aha zdjęci mi dopiero wyskoczyło. a jak ma sie Vag do zapłonu powinien dobrze pokazywać?
[ Dodano: 2009-03-03, 19:27 ]
aha zdjęci mi dopiero wyskoczyło. a jak ma sie Vag do zapłonu powinien dobrze pokazywać?
- Mariusz164
- Badacz tematu
Z tym Vagiem to tam jest różnie, mi np. pokazuje 27stopnie, na foto masz napisane ile ma być i mechanik co się na tym zna to on popatrzy na podziałkę na aparacie i przekręci i ustawi jak trzeba
-

marcinkoz2910 - Members
VAG nie pokaże wyprzedzenia w silnikach bez czujnika położenia wału, a takowego w 1.8 niema. Więc ustawiamy na wolnych obrotach tradycyjnie lampą stroboskopową na 6 stopni, a potem kontrolujemy tylko czy przy wyższych obrotach zapłon cofa się ja należy.
Z Vagiem do tematu podchodzimy np w dwulitrówkach oprócz 2E.
Z Vagiem do tematu podchodzimy np w dwulitrówkach oprócz 2E.
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):Z Vagiem do tematu podchodzimy np w dwulitrówkach oprócz 2E.
dokładnie....
Bosch Digifant - nie diagnozowalne ECU....przeżyłem to...-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
W teori da się go ustawić chociaż wszystkim steruje ECU i ma na stałe zapisaną mapę wtrysku razem z mapą zapłonu ale.... no właśnie jest to jedno ale ja mam silnik ADY i po przekopaniu ton dokumentacji doszliśmy z kumplem do wniosku że musi to działać tak samo jak w Hondzie on ma Accorda 93 wersja USA 2.2 bez V-Tec-a i tam jest tak że po wejściu w tryb serwisowy da się regulować zapłon, nawet są znaki na kole pasowym
teraz pytanie jak się to robi w VW
niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi 
teraz pytanie jak się to robi w VW
niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi 
Nie masz co zrobić z kasą
??
Zostań klientem stacji ASO
??
Zostań klientem stacji ASO

-

Kriss_Lodz - Czytacz
pablomed napisał(a):Nie, dokładniejsze info masz na priv
dziękuję za odpowiedź.
Jednak pozwolę sobie tutaj skopiować twoją wiadomość żeby ta wiedza (bardzo rzeczowa) przydała się też innym:
Pierwsza taka że jest czujnik halla w aparacie zapłonowym oraz w Twoim silniku czujnik położenia wału. Czujnik wału jest podstawowy - dzięki niemu jest iskra. W silnikach bez czujnika wału czyli jak mój 2E za iskrę odpowiada tylko hall w aparacie. Teraz tak: żeby sterownik silnika czyli też i Vag mógł określić wyprzedzenie zapłonu musi mieć dwa punkty odniesienia - to sa właśnie te dwa czujniki - na podstawie różnic w czasie między impulsami z obu czujników może sobie to wyprzedzenie wyliczyć i je potem modyfikować - nie masz w to możliwości ingerencji chyba że zmiany map zapisanych w sterowniku więc to pomijamy. Czyli nic nie jesteś w stanie ustawić lampą stroboskopową jak w moim 2E. Dlatego ważne jest właściwe ustawienie aparatu zapłonowego w AGG czy ADY bo jak źle jest ustawiony to sterownik gubi ten punkt odniesienia przechodzi w tryb awaryjny masz odcinkę na 5000/obrotów i muli.
Druga kwestia to czujnik stuków, on działa zawsze podobnie niezależnie czy to 2E czy AGG lub ADY tak jak napisałeś, czyli w momencie wystąpienia spalania stukowego cofa zapłon o kilka stopni - raczej 4, jeśli nie pomoże i dalej sa stuki to kolejne 4 itd, jeśli stuki znikają to stopniowo przyśpiesza zapłon etapami po 2 stopnie aż do wystąpienia stuków - aż do pewnej maksymalnej zapisanej w mapie wartości czyli ok 40 stopni na wyższych obrotach.
mam nadzieję że nie było praw autorskich do tego priva
dziękuję za pomoc.- killah