Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
temperatura powietrza
jaka jest temperatura powietrza wpadajacego do silnika 1,4 aex ktore przeplywa przez termostat na wlocie do filtra
- robercik
- Badacz tematu
Różna, termostat nie trzyma tam stałej temperatury, zależy ona od temperatury powietrza na zewnątrz i od stopnia uchylenia klapki termostatu i od stopnia rozgrzania silnika. Po to jest czujnik IAT temperatury powietrza dolotowego żeby sterownik silnika brał to pod uwagę ustalając skład mieszanki.
- pablomed
- Members
dlugi422 napisał(a):pablomed . co to do
(ustawienie tej klapki)względem spalania, będzie cały czas na ssaniu? oszuka czujnik teperatury powietrza zasysanego ?
ssanie działa przez czujnik temperatury który jest w króćcu a nie przez czujnik temp powietrza zasysanego
co do spalania jak zdejmiesz ten wężyk co jest przy wtrysku i klapka cały czas będzie otwarta na zimne to spalania większego nie będziesz miał
no chyba że będzie ze -20 stopni wtedy silnik się wolniej zagrzeje. Ja na wiosnę zawsze zdejmuje ten wężyk i samochód chodzi trochę lepiej bo zimne powietrze = mniejsze spalanie i większą moc 
- PabloSBT
- Members
PabloSBT, czxyli ja teżmam moge zdjąc ten weżyk? czy u mnie w 1.4 ABU też pewnie jest ten czujnik hmm?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
najpierw sprawdź czy nie masz pod filtrem powietrza przykręconej tej klapki bo gazownicy lubią tą klapkę przykręcać:) ja zrobiłem sobie teraz inaczej mam podłączony ten wężyk ale przykręciłem sobie blaszkę tak żeby było cały czas zasysane zimne powietrzek-m-r1 napisał(a):PabloSBT, czxyli ja teżmam moge zdjąc ten weżyk? czy u mnie w 1.4 ABU też pewnie jest ten czujnik hmm?
można też jeździć bez tego wężyka podłączonego ja tak jeździłem cały rok i nic się nie działo
po zablokowaniu tej klapki na zimne rozpędź się tak do 120 i wrzuć na luz jak zgaśnie to musisz mieć jednak zatkaną na ciepłe tą klapke [ Dodano: 2011-04-09, 21:29 ]
dlugi422 napisał(a):Prosze o zdjęcie ( jak zdejmiesz ten wężyk co jest przy wtrysku)
niewiem jak jest w 1.8 ale w 1.6 i 1.4 jest to ten wężyk biały i zaznaczyłem gdzie wchodzi tam są 2 wężyki to chodzi o tego po lewej

- PabloSBT
- Members