Witajcie
Mam problem z gofrem, autko po wymianie: rozrządu, kopułki zapłonowej i palca oraz paska wieloklinowego trasę Warszawa-Kostrzyn i Kostrzyn-Warszawa zrobiło bez większych problemów ale:
1. Pod koniec trasy Kostrzyn-Warszawa pojawiły się ze 2 szarpnięcia przy ok 100-110 km/h jakby auto na chwilę straciło moc, redukcja biegu i danie w palnik (~130-140 km/h) spowodowało zaprzestanie przerywania.
2. Spalanie jak na ten silnik na całej trasie i ogólnie w mieście jest podejrzanie niskie. Na trasie przy prędkościach 100-110 km/h przy 5 osobach i bagażach (HB) auto spaliło 5.3-5.5 l, przy ostrym pałowaniu wzrosło to do 7.1 l/100 km. W mieście też auto utrzymuje spalanie na poziomie 7-7.5 l/100 km.
3. Dziś gdy wracałem do domu szarpanie wróciło intensywniej również przy prędkości 80-90 4/5 bieg dodatkowo zapaliła się kontrolka olejowa (ten akurat ma 3000 km półsyntetyk) ale po zwolnieniu i dodaniu gazu auto się ustabilizowało i dojechało do domu. Gdzie szukać problemu?
4. Problemu z brakiem paliwa nie ma, tankuję co 500 km pod korek a zazwyczaj na baku da się zrobić 700+ km.
Pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
taka usterka tzw sporadyczna jest trudna do diagnozy, łatwiej jest jak się całkiem zepsuje. Szarpanie sugeruje problem z układem zapłonowym i być może kończy się cewka albo czujnik halla. Możesz posprawdzać wtyczki wiązki tych elementów i chyba czekać będąc przygotowanym że w końcu zgaśnie i nie odpali - wówczas mimo nieprzyjemności diagnoza będzie już łatwa.
- pablomed
- Members
Miałem rok temu te same objawy co u Ciebie, na początku szarpnął raz na jakiś czas a później to już co raz gorzej, wreszcie gasł mi w czasie jazdy lub gdy dojeżdżałem do świateł. Skończyła się cewka zapłonowa, wymieniłem na Beru za 200zł i spokój
W golfach czytałem kiedyś że to dość często pada.
Autem jezdziłem od mechanika do mechanika i żaden nie wiedział co mu jest... aż wreszcie sam zmieniłem cewke na nową
W golfach czytałem kiedyś że to dość często pada.
Autem jezdziłem od mechanika do mechanika i żaden nie wiedział co mu jest... aż wreszcie sam zmieniłem cewke na nową
-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Czy wymiana cewki jest Trudna jest wymiana w domowym zaciszu? I (poza konkursem) co może mi powiedzieć VAG (nabyłem sobie kabelek i zrobi się użytek ze starego thinkpada)?
- Cwiekoszczak
- Berbeć
Cwiekoszczak wymiana prosta banalnie , odpinasz przewód co idzie do kopułki , odkręcasz 2 śrubki i tyle
Co do cewki to tylko BERU , nie ma sensu kupować nówki sztuki (badziewia) , i za jakiś czas znowu wymieniać .
zainstaluj program VCDS lub POLSKI VAG i wtedy zobaczysz czy pokaże błędy .
Nie zbaczajmy z tematu
Co do cewki to tylko BERU , nie ma sensu kupować nówki sztuki (badziewia) , i za jakiś czas znowu wymieniać .
Cwiekoszczak napisał(a):co może mi powiedzieć VAG (nabyłem sobie kabelek i zrobi się użytek ze starego thinkpada)?
zainstaluj program VCDS lub POLSKI VAG i wtedy zobaczysz czy pokaże błędy .
Nie zbaczajmy z tematu

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Rozumiem, że jak po wymianie cewki dalej będzie targało golfiną to wymieniać/sprawdzać czujnik halla?
- Cwiekoszczak
- Berbeć
-

Gesiu_15, dobrze mówi, sprawdz w nocy czy błyszczą się kable przy odpalonym silniku.
[ Dodano: 2014-08-11, 18:05 ]
Jeśli mają przebicia to zmień je na nowe byle nie na Janmory.... Beru i ngk jak już
[ Dodano: 2014-08-11, 18:05 ]
Jeśli mają przebicia to zmień je na nowe byle nie na Janmory.... Beru i ngk jak już
-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Cwiekoszczak, spryskaj woda, jak choinka do wymiany.
Kable to tylko Beru żadnych innych
może ngk ale podzielone są zdania..
Kable to tylko Beru żadnych innych
może ngk ale podzielone są zdania..-

Fajerwerków i iskier nie stwierdzono, szarpanie/pojawianie się kontrolki olejowej i spadki obrotów podczas jazdy do zera podczas jazdy są
, kable wyglądają na w miarę nowe.
, kable wyglądają na w miarę nowe.- Cwiekoszczak
- Berbeć