Test przeprowadzałem przedwczoraj w nocy, kable nie ja kupowałem, z tego co wiem cewka jest z 2008 r, a auto mam od roku.
[ Dodano: 2014-08-17, 13:48 ]
Póki co sprawdziłem dokładnie kable, są firmy Janmor (niezbyt dobra z tego co słyszałem) i wymontowałem z nich metalowe osłonki, zobaczymy czy to coś da.
Nic to nie dało, autko mi stanęło w drodze holik i zmieniona cewka na Beru. Zobaczymy, czy to wystarczy.
[ Dodano: 2014-09-03, 20:07 ]
Witajcie, zamiana kopułki na Beru nic nie dała, szarpanie nie ustąpiło...
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Nie sprawdzałem, wymieniłem kable WN na nowe firmowe, tym razem po deszczu miałem trudności z odpaleniem i szarpanie i gaśnięcie w trakcie jazdy. Strzelałbym, że pada czujnik halla ale raczej to drogawa impreza więc chcę być na 100% pewny, że to to.
- Cwiekoszczak
- Berbeć
Filtr paliwa wymieniany był rok temu przy 18 000 km mniej. Nie wykryłem iskry po polaniu kabli wodą. Co ciekawe intensywniejsze szarpanie\problemy z odpaleniem były po deszczu.
- Cwiekoszczak
- Berbeć
Cwiekoszczak może coś z Hallem nie tak ? mógł też aparat zapłonowy zawilgnąć i takei cyrki się dzieją .
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Jak najprościej sprawdzić Halla poza wymianą? ewentualnie jaki czujnik pasowałby do mojego aparatu zapłonowego?
- Cwiekoszczak
- Berbeć
Jak już kupujesz to tylko Boscha niestety 160-180, a jaki? Dobiora w sklepie odpowiedni, taniej jest dostac używany aparat zapłonowy z czujnikiem. Ale objawy za bardzo nie pasują. Sprawdzić czujnika nie za bardzo jest jak, łatwo jak całkiem padnie a przy takiej usterce sporadycznej domowo nic nie sprawdziśż, trzeba by mieć podłączony oscyloskop więc nierealne w warunkach domowych. Szukaj raczej dalej po okablowaniu zaczybając oględziny od wtyczek sterownika silnika, czujnika halla i cewki.
- pablomed
- Members
Po wymianie aparatu zapłonowego (ergo czujnika Halla był tam oryginalny germański aparat od nowości), przestało szarpać, około 500 km pokonane bez szarpnięć. Jak coś się będzie dalej psuło napiszę.
- Cwiekoszczak
- Berbeć