Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Swap z 1,4 na 1,6AKS czy lepiej zwykły 1,6?
Witam mój 1,4 stracił moc pytanie krótke i zwięzłe mam na oku silnik 1,6 AKS 100km za 550zł słysząłem że 1,4 a 1,6 to to samo ale czy tyczy się to także wersji GT czy tam już trzeba cołość,bo nie wiem czy kupować GT czy zwykły 1,6 75km 

- frezo1221
- Czytacz
frezo1221, powiem tak, mam jak to określiłeś "Zwykłe" 1.6 75km dokładnie aee i przyznam że mit że ma więcej niż te 75 koni to prawda. Silniczek chodzi przyjemnie i te katalogowe 168 km/h to żart, ja swój rozkręciłem do 180 i jeszcze troszkę zapasu miałem. Moment dostępny nisko.
A jak skrzynia biegów? podejdzie pod nowy silnik?
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
-

Thorsten - Moderator Globalny
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
AKS to zupelnie inny slupek, mnostwo roboty, praktycznie tyle co przy wlozeniu 2.0.
Zielony Family: moj-golf/zielona-perla-by-grzesiek2507-t58764.html
Moj poprzedni "Europe":
moj-golf/czerwony-golfik-by-grzesiek2507-t46031.html
Moj poprzedni "Europe":
moj-golf/czerwony-golfik-by-grzesiek2507-t46031.html
-

Grzesiek2507 - Members
Thorsten napisał(a):frezo1221, powiem tak, mam jak to określiłeś "Zwykłe" 1.6 75km dokładnie aee i przyznam że mit że ma więcej niż te 75 koni to prawda. Silniczek chodzi przyjemnie i te katalogowe 168 km/h to żart, ja swój rozkręciłem do 180 i jeszcze troszkę zapasu miałem. Moment dostępny nisko.
180km/h miałeś według wskazania licznika pewnie a wiesz że ten licznik napewno ciutkę przekłamywał?Nigdy nie uwierzę w takie mity skoro taką moc podawała fabryka to taką moc miał ten silnik i nic więcej ponad to!Słupek AKS tak jak pisał grzesiu to całkiem inna konskrukcja występowały te silniki po modernizacji/lifcie golfów żeby wrzucić ten słupek czeka Cię trochę zabawy
lepiej juz odrazu zrobić swapa na 2 litrówkę albo VR6 
- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Nie no to wtedy kupie 1,6 zwykłe i komp do inego i włoże 1,6 zamiast mojego 1,4 bo już się kończy...czy może lepiej wymienić te pierscienie w 1,4 i śmigać? ? bo w sumie mam porobione wszytsko w nim poza pierscieniami i krokowym...
apropo o tym 180 to nie ja pisałem a kolega Thorsten
moj 158 katralogowe a 140 i później słabiutkoo...
[ Dodano: 2015-03-03, 00:22 ]
A i na przykład jak bym kupił 1,6 75km to bym miał z mojego 1,4 zapasowa głowice pompe wody to wszystko jest to samo,dobrze rozumiem tylko komp inny?
apropo o tym 180 to nie ja pisałem a kolega Thorsten
moj 158 katralogowe a 140 i później słabiutkoo... [ Dodano: 2015-03-03, 00:22 ]
A i na przykład jak bym kupił 1,6 75km to bym miał z mojego 1,4 zapasowa głowice pompe wody to wszystko jest to samo,dobrze rozumiem tylko komp inny?
- frezo1221
- Czytacz
Golf Maniak, poczytaj sobie w sieci wyniki z hamowni tego silnika. ma więcej mocy niż 75km. Co do prędkości to mierzone na nawigacji więc realne. Jeździłem nim i wersją 75km sprzed 95 roku i różnica jest ogromna. Siedziałem w golfie z właśnie 101 koni i przyznam że spodziewałem się więcej szału ale szału nie było. Moim zdaniem trzeba przejechać się każdym autem by oceniać je, ktoś z vr6 nie mający styczności z 1.4 jak usłyszy jaką to ma moc to powie że to nie ma prawa jechać a się toczyć.
Trzeba wziąć pod uwagę przełożenia skrzyni biegów bo moc silnika to nie wszystko.
Skoro tak wierzysz katalogowej mocy to jak wyjaśnisz fakt że aee robi setkę nie w katalogowe 13.8 tylko mniej? czyżby ten kto pisał katalog pomylił cyferki? a no nie, te silniki i nie tylko te mają więcej mocy, momentu i prędkości maksymalnej niż podano w katalogu. Miałem 1.8 90KM i dlaczego setkę osiągał szybciej niż 12,1 ?
" Te silniki rzeczywiście mogą mieć więcej. Mój zbiera się do setki między 11-12 sekund, podobnie na gazie jak i lpg, a katalogowo 14s. do 16 nawet na lpg."
"Tez spotkalem sie z wynikami wyplutymi na hamowni rzedu 80 paru kucy. Ot takie darmowe gifty z fabryki dostal ten silniczek."
Poczytaj sobie jakie numery robili niemcy by auto było tańsze w opłatach, podawanie zaniżonej mocy to jeden z wielu.
Wracając do nurtu tematu, polecam te 75kucy zwłaszcza aee skoro już musisz wybierać w 1.6 to właśnie aee po 95roku.
Trzeba wziąć pod uwagę przełożenia skrzyni biegów bo moc silnika to nie wszystko.
Skoro tak wierzysz katalogowej mocy to jak wyjaśnisz fakt że aee robi setkę nie w katalogowe 13.8 tylko mniej? czyżby ten kto pisał katalog pomylił cyferki? a no nie, te silniki i nie tylko te mają więcej mocy, momentu i prędkości maksymalnej niż podano w katalogu. Miałem 1.8 90KM i dlaczego setkę osiągał szybciej niż 12,1 ?
" Te silniki rzeczywiście mogą mieć więcej. Mój zbiera się do setki między 11-12 sekund, podobnie na gazie jak i lpg, a katalogowo 14s. do 16 nawet na lpg."
"Tez spotkalem sie z wynikami wyplutymi na hamowni rzedu 80 paru kucy. Ot takie darmowe gifty z fabryki dostal ten silniczek."
Poczytaj sobie jakie numery robili niemcy by auto było tańsze w opłatach, podawanie zaniżonej mocy to jeden z wielu.
Wracając do nurtu tematu, polecam te 75kucy zwłaszcza aee skoro już musisz wybierać w 1.6 to właśnie aee po 95roku.
MK3
-

No to zaczne szukać,a głowica z 1,4 itp będzie podchodziła do tego aee? teraz mam bodajże ABD.
Czy może lepiej wymienić pierścienie i śmigać dalej? bo mam wszytsko w moim 1,4 porobione poza pierścieniami.
[ Dodano: 2015-03-03, 11:42 ]
i czy to by podeszło?
http://olx.pl/oferta/pierscienie-nomina ... b292ded9aa
Czy może lepiej wymienić pierścienie i śmigać dalej? bo mam wszytsko w moim 1,4 porobione poza pierścieniami.
[ Dodano: 2015-03-03, 11:42 ]
i czy to by podeszło?
http://olx.pl/oferta/pierscienie-nomina ... b292ded9aa
- frezo1221
- Czytacz
frezo1221, w kwestii ratowania tego 1.4 to jak wpakowałeś w niego troszkę hajsu to musisz sobie policzyć czy warto pakować inny silnik. Ja przyznam brałem pod uwagę swap ale jak wtankowałem ponad 1k w obecny silnik to odpuściłem nie ze względu na wpakowany hajs a ze względu że znam stan obecnego silnika i wiem że spokojnie mogę nim jeździć, jak kupisz inny możesz trafić na zmęczoną jednostkę do której będziesz musiał na start włożyć pieniążek. U znajomego który fakt, zakatował najpierw 1.9 tdi postanowił kupić nowy nie naprawiać, po roku silnik walnął i jak się okazało w poprzednim aucie też nie miał lekko, jeszcze holowałem go do domu. Chyba że masz sprawdzoną jednostkę za godziwe pieniądze w tedy możesz pomyśleć.
U mnie nalatane jest 188k i myślałem że ktoś grubo go cofnął, jednak przy planowaniu głowicy u specjalisty powiedział mi że dawno głowicy w takim stanie nie widział i zdecydowanie przebieg jest prawdziwy.
U mnie nalatane jest 188k i myślałem że ktoś grubo go cofnął, jednak przy planowaniu głowicy u specjalisty powiedział mi że dawno głowicy w takim stanie nie widział i zdecydowanie przebieg jest prawdziwy.
MK3
-

No mysle że 1k to spokojnie wrzuciłem mam wszystkie podzespoły nowe uszczelki itp a żałuje że pierscieni nie wymieniłem przy jednym otworzeniu ale kanału nie miałem to nie miałem jak sobie poradzić.teraz będę musiał go rozłożyć i od nowa pod głowicą uszczelke i planowanie małe zrobić to znowu kasa ale bynajmniej będę pewny...właśnie obawiam się innej jednostki że mogła być butowana...chociaż ja moj powyżej 5 bardzo często ciągne ale za to na bierząco każdy stuk robię...
- frezo1221
- Czytacz
Thorsten prawdę pisze, mój aee idzie bez problemu 180km/h według wskazań nawigacji. Kiedyś czytałem czeskie forum użytkowników skody felicji z tym silnikiem i kilka sztuk było na hamowni. Wychodziło nieco ponad 80 koni. Fakt że były to auta dosyć nowe z małymi przebiegami. W naszych prawie dwudziestoletnich Golfach kilka koni pewnie już zdechło ze starości.
- Sławek
- Berbeć
Masz 1.4 ABD
Skrzynia z ABD nie podejdzie pod słupek AEE. Pod AKS też nie.
Jesli mowa wciąż o AEE to nic nie podpasuje. AEE to wielopunkt ABD nie.
Tutaj masz listę swapa z ABU 75 km na AEE (bliżniak ABD)
Link to tematu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=15&t=410950
To nie honda... Max moment masz przy 2.7 rpm.
Remont twojego 1.4 ABD wyniesie Cię znacznie mniej niż swap na AEE o AKS nie wspominając. Pierścienie to notabene groszowe sprawy.
Zauważyłem że strasznie podjarali się niektórzy v-maxem. Kup dłuższą skrzynię do 1.4 i też będziesz latał po 180.
Ogółnie łady syf w temacie Ci zrobili.
Thorsten napisał(a):A jak skrzynia biegów? podejdzie pod nowy silnik?
Skrzynia z ABD nie podejdzie pod słupek AEE. Pod AKS też nie.
frezo1221 napisał(a):A i na przykład jak bym kupił 1,6 75km to bym miał z mojego 1,4 zapasowa głowice pompe wody to wszystko jest to samo,dobrze rozumiem tylko komp inny?
Jesli mowa wciąż o AEE to nic nie podpasuje. AEE to wielopunkt ABD nie.
Tutaj masz listę swapa z ABU 75 km na AEE (bliżniak ABD)
Zmienione elementy podczas przekladki na AEE ( z ABU )
- slupek silnika
- skrzynia biegow
- pompa wspomagania
- pompa paliwa
- zamiast 2 wiazek kabli do komory silnika idzie zupelnie inna i to jedna
- przerobiony immo i instalacja el. w srodku pojazdu
- rozrzad, pompa wody, itp.
- zmieniony kolektor wydechowy
- termowlacznik wentylatora
- przerobione weze np. od wspomagania
- zmieniony zbiornik plynu wyrownawczego od chlodzenia
- inna linka gazu
- inna linka sprzegla
- nowe wybieraki z drazkiem zmiany biegow ( pomiedzy drazkiem roznica wynosi ok. 4cm )
- przerobka paru wtyczek
- zmiana z OBD I na OBD II
Link to tematu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=15&t=410950
frezo1221 napisał(a):właśnie obawiam się innej jednostki że mogła być butowana...chociaż ja moj powyżej 5 bardzo często ciągne ale za to na bierząco każdy stuk robię...
To nie honda... Max moment masz przy 2.7 rpm.

frezo1221 napisał(a):czy może lepiej wymienić te pierscienie w 1,4 i śmigać? ? bo w sumie mam porobione wszytsko w nim poza pierscieniami i krokowym...
Remont twojego 1.4 ABD wyniesie Cię znacznie mniej niż swap na AEE o AKS nie wspominając. Pierścienie to notabene groszowe sprawy.
Zauważyłem że strasznie podjarali się niektórzy v-maxem. Kup dłuższą skrzynię do 1.4 i też będziesz latał po 180.
Ogółnie łady syf w temacie Ci zrobili.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Panowie być może macie racje w końcu na tym polega dyskusja by przedstawiac swoje argumenty
miałem w swojej histori mk3 z silnikiem ABS katalogowe 90km i to rzeczywiście jeżdziło
miałem styczność z 75konną jednostka ABU która w ogóle nie jeżdziła.Tak czy siak jak dbasz tak masz
.Osobiście w swoim golfie mam silnik 1,6 AFT który dysponuje mocą katalogową 101km i ta moc w zupełności wystarcza do swobodnego poruszania się z pkt A do pkt B.A żeby nie odbiegać od tematu tak jak większość pisała i ja pisałem powyżej nie widzę sensu przeprowadzania swapu silnika 1.4 na 1,6 75 km poszedłbym krok w przód i swapował na przynajmniej te 101km albo 2 litrówkę 
miałem w swojej histori mk3 z silnikiem ABS katalogowe 90km i to rzeczywiście jeżdziło
miałem styczność z 75konną jednostka ABU która w ogóle nie jeżdziła.Tak czy siak jak dbasz tak masz
.Osobiście w swoim golfie mam silnik 1,6 AFT który dysponuje mocą katalogową 101km i ta moc w zupełności wystarcza do swobodnego poruszania się z pkt A do pkt B.A żeby nie odbiegać od tematu tak jak większość pisała i ja pisałem powyżej nie widzę sensu przeprowadzania swapu silnika 1.4 na 1,6 75 km poszedłbym krok w przód i swapował na przynajmniej te 101km albo 2 litrówkę 
- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
- Nadwozie: 3-drzwiowe