Moderator: Moderator
Witam koledzy.Miałem wszystkie objawy w swoim golfie 1.6 AEE poczynając,ze jak go kupiłem trzymał obroty na 900 po temfalowały i spadły na ok 600,gasł,łapał też 2000 i nawet 3000...
Czyściłem przepustnicę i nic z tego.Dodam też,że słychać jest tzw pisk,jak już niektórzy pisali.Byłem też parę razy u nie jednego mechaniora pod kompa podpiąć i nic z tego.Kupiłem wtedy używaną,ale oryginał VDO, przepustnicę od gościa który twierdził,że auto miało wypadek i jest ona sprawna.Zamontowałem ją,a obroty dalej ok 600,ale wydaje mi się,że lepiej sobie dodawał gazu przy odpalaniu na zimno,no i nie ma już tych skoków na 2000.Jeżdżę tak już rok i niby to nie przeszkadza.Ale znalazłem też na allegro zamienniki przepustnicy w cenie ok 360 zł i tak se zastanawiam czy nie kupić.Ciekawe czy coś by dało.Aha...i jeszcze jedno..mój ojciec ma skodę Felicję ima taką mądrą książkę w której są opisane różne silniki.No i jest tam ten sam silnik 1.6 AEE,ma wpisana wysokość obrotów na biegu jałowym właśnie 650 do 720...no i mamy dylemat
Jak ktoś ma jakiś pomysł,to słucham...
Czyściłem przepustnicę i nic z tego.Dodam też,że słychać jest tzw pisk,jak już niektórzy pisali.Byłem też parę razy u nie jednego mechaniora pod kompa podpiąć i nic z tego.Kupiłem wtedy używaną,ale oryginał VDO, przepustnicę od gościa który twierdził,że auto miało wypadek i jest ona sprawna.Zamontowałem ją,a obroty dalej ok 600,ale wydaje mi się,że lepiej sobie dodawał gazu przy odpalaniu na zimno,no i nie ma już tych skoków na 2000.Jeżdżę tak już rok i niby to nie przeszkadza.Ale znalazłem też na allegro zamienniki przepustnicy w cenie ok 360 zł i tak se zastanawiam czy nie kupić.Ciekawe czy coś by dało.Aha...i jeszcze jedno..mój ojciec ma skodę Felicję ima taką mądrą książkę w której są opisane różne silniki.No i jest tam ten sam silnik 1.6 AEE,ma wpisana wysokość obrotów na biegu jałowym właśnie 650 do 720...no i mamy dylemat
Jak ktoś ma jakiś pomysł,to słucham...
- daniel_ania_84
- Berbeć
A sprawdzał ktoś podstawę wtrysku, bo z taką opinią się też spotkałem. To jest uszczelka z jakiegoś tworzywa, która po ok. 50000 km. przestaje być szczelna i wtrysk dostaje lewe powietrze, które z kolei sprawia że obroty są nie równe. Tak jest akurat w moim przypadku i zamierzam to sprawdzić, koszt ok. 20 zeta
sweete
- SlodkiM
- Berbeć
powiem wam cos smiesznego:) bylem w koncu z swoimi skokami obrotów u 4 mechaników w tym w serwisie wszyscy jak jeden mąż powiedzieli przepustnice trzenba wymienić - no jak już serwis vw powiedział tak to też tak uczyniłem koszt wymiany 950 zł serwis chciał 1600:) po wymianie jak mi falowały obroty tak falowały. Płakałem jak bóbr:( wkurzenie było na maksa.... pojechałem przez przypadek do teścia i do jego mechanika bo wymieniałem opony oni zajrzeli pod maske 5 minut i po sprawie miałem zle ustawiony zapłon - normalnie masakraaaaaaaaaa 4 mechaników przed nim i rzaden na top niewpadł i pod kompa byłem podłaczony i nic - a tacy to mechanicy:(
- Jakamo
- Berbeć
SlodkiM napisał(a):A sprawdzał ktoś podstawę wtrysku, bo z taką opinią się też spotkałem. To jest uszczelka z jakiegoś tworzywa, która po ok. 50000 km. przestaje być szczelna i wtrysk dostaje lewe powietrze, które z kolei sprawia że obroty są nie równe. Tak jest akurat w moim przypadku i zamierzam to sprawdzić, koszt ok. 20 zeta
Sprawdzałem podstawę ale właśnie tej przepustnicy i dałem ją nawet delikatnie na silikon.Jeśli by to było te lewe powietrze,to nie było by słychać tego brzeczenia z przepustnicy,prawda?
Ostatnio rozmawiałem z jednym mechanikiem i mówił też,że może być tez lewe powietrze brane z pomiędzy kolektora a głowicy.
[ Dodano: 2009-10-11, 11:07 ]
Jakamo napisał(a):powiem wam cos smiesznego:) bylem w koncu z swoimi skokami obrotów u 4 mechaników w tym w serwisie wszyscy jak jeden mąż powiedzieli przepustnice trzenba wymienić - no jak już serwis vw powiedział tak to też tak uczyniłem koszt wymiany 950 zł serwis chciał 1600:) po wymianie jak mi falowały obroty tak falowały. Płakałem jak bóbr:( wkurzenie było na maksa.... pojechałem przez przypadek do teścia i do jego mechanika bo wymieniałem opony oni zajrzeli pod maske 5 minut i po sprawie miałem zle ustawiony zapłon - normalnie masakraaaaaaaaaa 4 mechaników przed nim i rzaden na top niewpadł i pod kompa byłem podłaczony i nic - a tacy to mechanicy:(
O zapłonie też słyszałem...trzeba sprawdzić.
- daniel_ania_84
- Berbeć
Witam. Czytajać wasze posty ogarnia mnie lekki niesmak dlaczego posiadacze silników bezynowych uważaja ze golfik z silnikiem 1.4/1.6/1.8 powinien miec oborty 900 ? Skad wzięła się ta teoria ? Ja w moim jokerku od kąd pamietam zawsze miałem 630/680 obrotów i nigdy nie drżał. Nie wiem dlaczego dążycie do ustawienia 900 ja zawsze uważałem ze 900 to jest za dużo i to jest własnie problem (co za tym idzie pare procent wieksze spalanie).
- Gab
- Berbeć
Gab napisał(a):Witam. Czytajać wasze posty ogarnia mnie lekki niesmak dlaczego posiadacze silników bezynowych uważaja ze golfik z silnikiem 1.4/1.6/1.8 powinien miec oborty 900 ? Skad wzięła się ta teoria ? Ja w moim jokerku od kąd pamietam zawsze miałem 630/680 obrotów i nigdy nie drżał. Nie wiem dlaczego dążycie do ustawienia 900 ja zawsze uważałem ze 900 to jest za dużo i to jest własnie problem (co za tym idzie pare procent wieksze spalanie).
680 to chyba powinno byc dla amerykancow dla silnikow wolnoobrotowych nie do golfa 
-

bart_GT - Members
Gab napisał(a):Ja w moim jokerku od kąd pamietam zawsze miałem 630/680 obrotów i nigdy nie drżał. Nie wiem dlaczego dążycie do ustawienia 900 ja zawsze uważałem ze 900 to jest za dużo i to jest własnie problem (co za tym idzie pare procent wieksze spalanie).
a ja odkąd pamiętam miałem obroty na poziomie ok 900 obr/min (co wydaje mi się prawidłowe bo auto pracowało równiutko na jałowym) aż nagle spadły i już tak zostały, ale dałem sobie już z tym spokój.
-

Lucas - Badacz tematu
posiadam silnik 1.8 ABS i zauważyłem dzisiaj że jak się trochę nagrzał (czyli 75stopni) to na wolnych obrotach wskazówka obrotomierza zatrzymuje się na drugiej kresce a silnik jakby miał zaraz zgasnąć
Gdy silnik ostygnie to jest ok
Wie ktoś gdzie może leżeć tego przyczyna

Gdy silnik ostygnie to jest ok
Wie ktoś gdzie może leżeć tego przyczyna

-

Gibon - Badacz tematu
Jakamo napisał(a):powiem wam cos smiesznego:) bylem w koncu z swoimi skokami obrotów u 4 mechaników w tym w serwisie wszyscy jak jeden mąż powiedzieli przepustnice trzenba wymienić - no jak już serwis vw powiedział tak to też tak uczyniłem koszt wymiany 950 zł serwis chciał 1600:) po wymianie jak mi falowały obroty tak falowały. Płakałem jak bóbr:( wkurzenie było na maksa.... pojechałem przez przypadek do teścia i do jego mechanika bo wymieniałem opony oni zajrzeli pod maske 5 minut i po sprawie miałem zle ustawiony zapłon - normalnie masakraaaaaaaaaa 4 mechaników przed nim i rzaden na top niewpadł i pod kompa byłem podłaczony i nic - a tacy to mechanicy:(
mój mechanik, chyba już też 4, też pogrzebał w zapłonie i miód malina, wsio działa tak jak powinno
inni proponowali mi wymiane przepustnicy, czyszczenie nic nie pomogło. wymieniłem po drodze jeszcze lambde co także nic nie pomogło.- shift26
- Czytacz
Witam w moim Goferku 1.4 wersja Movie z 95roku także mam skoki obrotów i często gaśnie. Czytając posty zgłupiałem bo nie wiem czy to wina krokowego czy przepustnicy lub czegoś innego. Proszę o wskazówki innych posiadaczy Goferka Movie co to może być. 

-

yopek19 - Czytacz