witam,
jaki moglbym silnik wrzucic do mojego 1.6 abu + lpg? zeby wymienic tylko silnik z osprzetem oprocz takiego samego i oczywiscie pojemnosc bez zmiany? Moze 1.6 101KM?
Mam dosc juz mojej padaki, bo silnik raczej do remontu i taniej wyjdzie wlozyc drugi.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
siemka!ja zmieniałem silnik z 1.6 ABU na 1.6 AFT 101 koni do wymiany idzie napewno cała instalacja ze skrzynki komputer lewa półoś bo w ABU jest dłuzsza silnik razem ze skrzynia oczywiście a najlepiej to kupić dawce i przekładać wszystko po kolei troche roboty jest ale powiem Ci zadowolony jestem z AFT nie żałuje że go założyłem
ale wybór należy do Ciebie
ale wybór należy do Ciebie-

Szyszka1981 - Czytacz
Nervusek napisał(a):jezeli chodzi o 1.4 abd to racja, bo mialem takiego golfa i bylo praktycznie wszystko to samo tyle ze troche za slaby byl.
A co z tym 1.6 AEA? czy AEE? a co ze skrzynia kompem itd?
A ten AEE to nie jest na wielopunkcie?
Przy wymianie na AEE potrzebny jest komp oraz osprzet silnika *(inny filtr) -tak to silnik wielopunktowy, wiec on Cie nie interesuje
Wymiana na AEA -silnik jednopunktowy potrzeba Ci tylko silnik
reszta taka sama-

K@mil - POMOCNIK

K@mil napisał(a):Przy wymianie na AEE potrzebny jest komp oraz osprzet silnika *(inny filtr) -tak to silnik wielopunktowy, wiec on Cie nie interesuje
Zgadza sie, bo w gre wchodzi stara instalacja gazowa.
K@mil napisał(a):Wymiana na AEA -silnik jednopunktowy potrzeba Ci tylko silnikreszta taka sama
A jak ten silnik wyglada? patrzylem na: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=182296&start=0
i go nie widze, hmm..
- Nervusek
Nervusek napisał(a):A jak ten silnik wyglada? patrzylem na: http://forum.vwgolf.pl/vi...=182296&start=0
i go nie widze, hmm..
tak samo jak ABU tylko ma srebna u zaokrągloną pokrywe zaworów
*(foto z innego tematu, zolte cie nie interesuje)
Tutaj masz zdjecia wszystkich silnikow
http://www.golf3.pl/topics28/zdjecia-si ... t14332.htm
-

K@mil - POMOCNIK

Nervusek napisał(a):Ok, zabieram sie za szukanie jakiegos silnika w przyzwoitym stanie.
Jak znajdziesz ABU to montuj ABU one od AEA roznia sie delikatnie cisnieniem i delikatnie momentem obrotowym, ale tego nie wyczujesz
-

K@mil - POMOCNIK

Nervusek napisał(a):Wiem, tylko ze ja jakos jestem wyczulony na prace tego silnika... po prostu mi przeszkadza. Moze to tylko moj stary tak chodzi? no nie wiem.
1.6 ma to do siebie ze chodzi glosno np silniki renowki albo opla z tych samych lat produkcji zachowują sie ciszej...
ale dzieje sie tak ze jest to 8v zaworowa jednostka ktora ma swoja moc przy niskich obrotach dlatego ciagniecie go do 5,6 tys za duzo nie daje
Wiadomo na dzwiek wplywa tez klimat oraz sposob uzytkowania przez poprzednich uzytkownikow
oraz jego sprawnosc techniczna.. byle nie brak oleju w ilosciach wiekszych od paliwa 
-

K@mil - POMOCNIK