Silnik 1.6 ABU - zamiana na inny

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Silnik 1.6 ABU - zamiana na inny

Postprzez Nervusek » 26 lut 2012, o 21:28

witam,

jaki moglbym silnik wrzucic do mojego 1.6 abu + lpg? zeby wymienic tylko silnik z osprzetem oprocz takiego samego i oczywiscie pojemnosc bez zmiany? Moze 1.6 101KM?

Mam dosc juz mojej padaki, bo silnik raczej do remontu i taniej wyjdzie wlozyc drugi.
Nervusek
 

Silnik 1.6 ABU - zamiana na inny

 

Postprzez Szyszka1981 » 27 lut 2012, o 01:38

siemka!ja zmieniałem silnik z 1.6 ABU na 1.6 AFT 101 koni do wymiany idzie napewno cała instalacja ze skrzynki komputer lewa półoś bo w ABU jest dłuzsza silnik razem ze skrzynia oczywiście a najlepiej to kupić dawce i przekładać wszystko po kolei troche roboty jest ale powiem Ci zadowolony jestem z AFT nie żałuje że go założyłem ;-) ale wybór należy do Ciebie
Avatar użytkownika
Szyszka1981
Czytacz
 
Posty: 133
Dołączył(a): 9 lip 2008, o 12:40
Lokalizacja: OGL

Postprzez prezesik » 27 lut 2012, o 15:07

bez żadnych przeróbek to 1.4 ABD i 1.6 ABU, nic innego nie wymyślisz, chyba że swap, ale to już droższy interes.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez K@mil » 27 lut 2012, o 16:32

bez żadnych przeróbek to 1.4 ABD i 1.6 ABU, nic innego nie wymyślisz, chyba że swap, ale to już droższy interes


do ABU przez przeróbek wrzucisz tez 1.6 AEA
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez Nervusek » 27 lut 2012, o 17:31

jezeli chodzi o 1.4 abd to racja, bo mialem takiego golfa i bylo praktycznie wszystko to samo tyle ze troche za slaby byl.

A co z tym 1.6 AEA? czy AEE? a co ze skrzynia kompem itd?

A ten AEE to nie jest na wielopunkcie?
Nervusek
 

Postprzez K@mil » 27 lut 2012, o 17:36

Nervusek napisał(a):jezeli chodzi o 1.4 abd to racja, bo mialem takiego golfa i bylo praktycznie wszystko to samo tyle ze troche za slaby byl.

A co z tym 1.6 AEA? czy AEE? a co ze skrzynia kompem itd?

A ten AEE to nie jest na wielopunkcie?


Przy wymianie na AEE potrzebny jest komp oraz osprzet silnika *(inny filtr) -tak to silnik wielopunktowy, wiec on Cie nie interesuje

Wymiana na AEA -silnik jednopunktowy potrzeba Ci tylko silnik :) reszta taka sama
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez Nervusek » 27 lut 2012, o 17:45

K@mil napisał(a):Przy wymianie na AEE potrzebny jest komp oraz osprzet silnika *(inny filtr) -tak to silnik wielopunktowy, wiec on Cie nie interesuje


Zgadza sie, bo w gre wchodzi stara instalacja gazowa.

K@mil napisał(a):Wymiana na AEA -silnik jednopunktowy potrzeba Ci tylko silnik :) reszta taka sama


A jak ten silnik wyglada? patrzylem na: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=182296&start=0
i go nie widze, hmm..
Nervusek
 

Postprzez K@mil » 27 lut 2012, o 17:48

Nervusek napisał(a):A jak ten silnik wyglada? patrzylem na: http://forum.vwgolf.pl/vi...=182296&start=0
i go nie widze, hmm..


tak samo jak ABU tylko ma srebna u zaokrągloną pokrywe zaworów


Obrazek
*(foto z innego tematu, zolte cie nie interesuje)


Tutaj masz zdjecia wszystkich silnikow
http://www.golf3.pl/topics28/zdjecia-si ... t14332.htm
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez Nervusek » 27 lut 2012, o 18:11

Ok, zabieram sie za szukanie jakiegos silnika w przyzwoitym stanie.
Nervusek
 

Postprzez K@mil » 27 lut 2012, o 18:17

Nervusek napisał(a):Ok, zabieram sie za szukanie jakiegos silnika w przyzwoitym stanie.


Jak znajdziesz ABU to montuj ABU one od AEA roznia sie delikatnie cisnieniem i delikatnie momentem obrotowym, ale tego nie wyczujesz
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez Nervusek » 27 lut 2012, o 21:15

Wiem, tylko ze ja jakos jestem wyczulony na prace tego silnika... po prostu mi przeszkadza. Moze to tylko moj stary tak chodzi? no nie wiem.
Nervusek
 

Postprzez K@mil » 27 lut 2012, o 21:56

Nervusek napisał(a):Wiem, tylko ze ja jakos jestem wyczulony na prace tego silnika... po prostu mi przeszkadza. Moze to tylko moj stary tak chodzi? no nie wiem.


1.6 ma to do siebie ze chodzi glosno np silniki renowki albo opla z tych samych lat produkcji zachowują sie ciszej...
ale dzieje sie tak ze jest to 8v zaworowa jednostka ktora ma swoja moc przy niskich obrotach dlatego ciagniecie go do 5,6 tys za duzo nie daje :)

Wiadomo na dzwiek wplywa tez klimat oraz sposob uzytkowania przez poprzednich uzytkownikow :) oraz jego sprawnosc techniczna.. byle nie brak oleju w ilosciach wiekszych od paliwa :oops:
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości