Silnik 1.6 ABU - zamiana na inny

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez sebadure » 27 lut 2012, o 22:04

Jak już się bawić w przekładki to bym szukał jakiegoś anglika i wsadził 1.8T, a nie zmieniać 1,6 na 1,6... .
Zobacz to ogłoszenie. Silnik 1.8, a jak wszystko z nim jest dobrze jeżeli chodzi o mechanikę to warto się zainteresować:
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-anglik-1-8-alu-felgi-C22828384.html
sebadure
Badacz tematu
 
Posty: 275
Dołączył(a): 1 gru 2011, o 23:35
Lokalizacja: Jaworzno

 

Postprzez K@mil » 27 lut 2012, o 22:16

sebadure napisał(a):Jak już się bawić w przekładki to bym szukał jakiegoś anglika i wsadził 1.8T, a nie zmieniać 1,6 na 1,6... .
Zobacz to ogłoszenie. Silnik 1.8, a jak wszystko z nim jest dobrze jeżeli chodzi o mechanikę to warto się zainteresować:
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-anglik-1-8-alu-felgi-C22828384.html



Piszesz o 1,8TURBO z mk4 a dajesz link do 1,8 90km z mk3 ?

Ja nie widze sensu przekladki 1.6 na 1.8 szkoda kasy i zachodu jak cos to juz chociaz na 2.0 :) a jak z 1.6 na 1.6 to nic go to nie kosztuje niz goly silnik :)
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez Nervusek » 27 lut 2012, o 23:00

sebadure napisał(a):Jak już się bawić w przekładki to bym szukał jakiegoś anglika i wsadził 1.8T, a nie zmieniać 1,6 na 1,6... .
Zobacz to ogłoszenie. Silnik 1.8, a jak wszystko z nim jest dobrze jeżeli chodzi o mechanikę to warto się zainteresować:
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-anglik-1-8-alu-felgi-C22828384.html


Ja potrzebuje za jakies 500 zl zmienic silnik zeby zona miala do pracy. gdybym mial kupic cale auto za 2 kola to lepiej zrobic generalke tego, co mam, wiec kiepski pomysl z dawca.

K@mil: Racja, znajomy ma stara corse z silnikiem 1.0 i silniczek mruczy i chodzi na ucho podobnie jak moj 1.6 AEK, a to gracisko halasuje jak diesel ;-) Zrobilem glowice, wymienilem zawory, popychacze, uszczelniacz na wale i takie rozne rzeczy i nadal nie chodzi tak, jak wg mnie powinien. Szkoda mi go sprzedac, bo blache ma zdrowa i ogolnie stan techniczny dobry, ale jak mi nie przejdzie to sprzedam i kupie sobie 1.6 AEE.
Nervusek
 

Postprzez K@mil » 27 lut 2012, o 23:16

Zrobilem glowice, wymienilem zawory, popychacze, uszczelniacz na wale i takie rozne rzeczy i nadal nie chodzi tak, jak wg mnie powinien. Szkoda mi go sprzedac, bo blache ma zdrowa i ogolnie stan techniczny dobry, ale jak mi nie przejdzie to sprzedam i kupie sobie 1.6 AEE.


Jak to zrobiles, to dbaj o stan oleju i jezdzic, szkoda kasy na nowy silnik... bo nigdy nie wiadomo na co trafisz, a jak na cos gorszego np po powodzi ? haha
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez dominico » 28 lut 2012, o 12:48

Zgadza się K@mil, dobrze mówi, jak powymieniałeś to co wyżej pisałeś to szkoda sprzedawać, a co do pracy ABU, hmm też go mam i wg. mnie to on pracuje bardzo cicho :) a może takie moje odczucie bo wcześniej byłem posiadaczem Polo z silnikiem 1.9D a one nie grzeszą kulturą pracy. Podsumowując, moim zdaniem silniki ABU są całkiem udane ;)
Nie moc silnika a technika zrobi z ciebie zawodnika.
Avatar użytkownika
dominico
Czytacz
 
Posty: 31
Dołączył(a): 9 lip 2011, o 17:46
Lokalizacja: Jasło - RJS

Postprzez Nervusek » 28 lut 2012, o 19:46

Nie no, wymiany wszystkie na czas. Tak sobie mysle, ze moze mi tak dziwnie chodzic przez walnieta sonde, musze ja zrobic w sobote razem z tlumikiem srodkowym i katem.

Wg mnie silnik 1.4 ABD ktory mialem wczesniej chodzil o niebo lepiej od ABU, a przeciez to praktycznie to samo..
Nervusek
 

Postprzez K@mil » 28 lut 2012, o 20:12

Nervusek napisał(a):Wg mnie silnik 1.4 ABD ktory mialem wczesniej chodzil o niebo lepiej od ABU, a przeciez to praktycznie to samo..


Poprostu ABD był zdrowszy itp :p inaczej eksploatowany
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez KillerBlack » 4 paź 2012, o 22:25

Troche odświeze.
Czy którys z Panów którzy pisali ze bez zadnych przeórbek w miejse abu podejdzie aea sa w DUŻYM błędzie!!
Te silnika róznia sie całkowiecie budowa słupka.
Czyli zmieniajac na aea trzeba wymienic osprzet czesciowo z AEA i skrzynie z AEA!! Bo abu ma rozrusznik z tyłu a AEA z przodu!!
Avatar użytkownika
KillerBlack
Gaduła
 
Posty: 648
Dołączył(a): 28 kwi 2011, o 22:01
Lokalizacja: ŁdZ

Poprzednia strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości