Witam.
Jest nowa na forum, próbowałam szukać informacji na ten temat, ale szczerze mówiąc to nie jestem w tym dobra, więc przepraszam jeżeli już taki temat był poruszany i proszę o pomoc.
Posiadam Golfika III 93 rok, 1,8 benzyna. Jeżdżę już 5 lat na oleju mineralny, ale mechanik mówił mi ze lepszy byłby półsyntetyk lub syntetyk, a ja zupełnie nic o olejach nie wiem. Doradźcie co byłoby najlepszym wyjściem, zostać przy mineralnym czy zmienić?
Dziękuję i pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
hm...Natalko a na jakiej firmie oleju śmigasz
niby można raz zejść w dół ale jak jest dobrze i oleju nie wciąga zo zostań na tym co masz jeśli śmigasz na 15W40 to nie możesz zejść na 5W40 bo katastrofa murowana,ja na twoim miejscu bym nie ruszał jak jest dobrze,no ale decyzja twoja 
niby można raz zejść w dół ale jak jest dobrze i oleju nie wciąga zo zostań na tym co masz jeśli śmigasz na 15W40 to nie możesz zejść na 5W40 bo katastrofa murowana,ja na twoim miejscu bym nie ruszał jak jest dobrze,no ale decyzja twoja 
-

antonio - Badacz tematu
Jeżdżę na oleju mineralnym 15W40 a olej to LOTOS city czy coś podobnego. Szczerze mówiąc to zauważyłam ubytki w oleju, wiec wymieniłam uszczelkę a oleju nadal ubywa...
Jaka jest różnica przy wymianie na półsyntetyk? Czy są jakieś zastrzeżenia?
Dzięki:)
Jaka jest różnica przy wymianie na półsyntetyk? Czy są jakieś zastrzeżenia?
Dzięki:)
-

Natalia - Berbeć
ja już nie będę się wypowiadał bo mi fryka troche po zmianie niby wczesniejszy użytkownik tez jezdził na 10W 40 castrolu no i wymieniłem tez na 10w40 ale kupiłem olej GM i od tej pory mam kibel
troche ginie mi choć wycieków brak.myślę zalac mineralny może będzie lepiej 
troche ginie mi choć wycieków brak.myślę zalac mineralny może będzie lepiej 
-

antonio - Badacz tematu
Silnik bierze Ci olej pewnie nie z podowu sużytej uszczelki, tylko poprostu go pali
Więc moim zdaniem jak przejdziesz na półsytnetyk to pogorszysz sytuację, ponieważ semisyntetic jest rzadszy (10w40) i będzie jeszcze więcej go palił. Syntetyk masz w świeżym silniku, później jeśli już ma nabit, ciśnienie spada zmieniasz na półsyntetyk i schodzi się coraz niżej. Jedni powiedzą tak, drudzy tak...Jeden powie, że Mineral nie czysci dobrze silnika, pozostaje nagar, wlewasz półsyntetyk i wszystko rozpuszcza i robi się kiszka, drugi Ci powie, że to tylko mit. Ja pozostałbym przy mineralu i tak jeździł. Sam wlałem do siebie mineral, bo ciśnienie oleju już nie miałem za wesołe
Teraz się poprawiło, bo mineral jest gęstszy
Dużo Ci pali olejku?? Ile już jeździsz na mineralnym??
Więc moim zdaniem jak przejdziesz na półsytnetyk to pogorszysz sytuację, ponieważ semisyntetic jest rzadszy (10w40) i będzie jeszcze więcej go palił. Syntetyk masz w świeżym silniku, później jeśli już ma nabit, ciśnienie spada zmieniasz na półsyntetyk i schodzi się coraz niżej. Jedni powiedzą tak, drudzy tak...Jeden powie, że Mineral nie czysci dobrze silnika, pozostaje nagar, wlewasz półsyntetyk i wszystko rozpuszcza i robi się kiszka, drugi Ci powie, że to tylko mit. Ja pozostałbym przy mineralu i tak jeździł. Sam wlałem do siebie mineral, bo ciśnienie oleju już nie miałem za wesołe
Teraz się poprawiło, bo mineral jest gęstszy
Dużo Ci pali olejku?? Ile już jeździsz na mineralnym??-

dawidek1991 - Czytacz
Natalia napisał(a):Szczerze mówiąc to zauważyłam ubytki w oleju
jeżeli nie ma wycieków a nic z silnikiem się nie dzieje to zostaw taki olej jaki masz
jasiu1989 napisał(a):proponuje polsyntetyk jezeli bedzie gorzej zawsze mozesz powrucic do tego ktory masz teraz
o ile będzie można po coś wrócić
antonio napisał(a):myślę zalac mineralny może będzie lepiej
zalać ABF minerałem to strzał w kolano
jasiu1989 napisał(a):polsyntetyk denko gestrzy
po pierwsze to gęstszy a po drugie to od czego pół syntetyk ma być gęstszy? od minerała?
10w który ma nalatane z 50k może będzie i gęstszy od świeżego 15W ale nigdy w innym wypadku. dla rozjaśnienia od 2.22min (polecam cały filmik) :
http://www.youtube.com/watch?v=OWiQyR7P ... yGaXzYvNpA
temp -30st ale w wyższych temp jest tak samo
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
To że trochę oleju weźmie to całkiem normalne, pytanie ile "bierze" ?
Jeżeli dużo to odpuściłbym sobie zmianę oleju, a jeżeli nie ma żadnych objawów (grzeje się, stuka, słaba kompresja) itd to zostawiłbym taki olej jaki jest, tj minerał
Jeżeli dużo to odpuściłbym sobie zmianę oleju, a jeżeli nie ma żadnych objawów (grzeje się, stuka, słaba kompresja) itd to zostawiłbym taki olej jaki jest, tj minerał
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe