Panowie interesuje mnie gdyby postawić obok siebie 2 takie same Mk III tylko w jednym silknik 1.8 90 PS benzyna a drugi 1.9 TDI 90 PS DIesel, co było by szybsze w sprincie , ewentualnie prędkość max. I jeszcze taka sama sytuacja, tylko 2.0 115 PS benzyna (BEZ GAZU!) przeciwko 1.9 TDI 110 PS.
Jakie są wasze opinie ?;>
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
TDI w obu przypadkach, zobacz ile mają sekund do 100km/h, a Vmax benzyna chyba będzie miała większy
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Wydaje mi się, choć niechętnie że zwycięzcą sprintu będzie TDI, z racji większej pojemności i doładowania. W drugim przypadku porównać należałoby nie tylko moc, lecz również moment obrotowy który silniki wysokoprężne mają większy. 

- Marus1233
- Czytacz
Marus1233 napisał(a):Wydaje mi się, choć niechętnie że zwycięzcą sprintu będzie TDI, z racji większej pojemności i doładowania. W drugim przypadku porównać należałoby nie tylko moc, lecz również moment obrotowy który silniki wysokoprężne mają większy.
ale z kolei silniki diesla mają dłuższe przełożenia dlatego benzyna wygrywa do 100Km/h ale w jeździe np od 100KM/h diesel wygra z benzyną przez większy moment obrotowy
w pierwszym przypadku od 0 do 100KM/h według mnie wygra nieznacznie 1.8 90KM i w drugim przypadku też benzyna ale w jeździe np od 100 w górę diesel wygra w jednym jak i drugim przypadku 
- PabloSBT
- Members
TRD napisał(a):to dzięki większemu momentowi dostępnemu już z dołu dizlak objedzie benzynę,
co innego doładowany TDI i doładowany PB, kopciuch zostaje z tyłuoczywiście z własnych doświadczeń
skoro tak to dlaczego większość samochodów benzynowych o podobnych pojemnościach do diesla potrzebuje mniej czasu żeby rozpędzić sie do 100KM/h?? tak jak mówiłem diesle mają dłuższe przełożenia i dlatego tracą ze startu nawet jeśli mają większy moment obrotowy a jeśli jest turbo benzyna to już diesel wysiada:) dla przykładu podam że ścigałem się kiedyś z kolegą który ma golfa 1.9 TD 75 KM i wygrałem od razu ze startu został z tyłu. Ale jak bym kupował teraz samochód to kupił bym diesla volswagenowske silniki 1.9TDI 90 KM i 1.9TDI 110KM były bardzo udane i dają świetne osiągi
wystarczy na youtube wpisać golf III 1.8 vs 1.9 TDI
http://www.youtube.com/watch?v=gmz1hIax ... re=related
- PabloSBT
- Members
wiem z doswiadczenia ze w obu przypadkach wygraja benzynowki-wiem bo jezdzilem golfami z kezdym z tych silnikow
zdrowy 1,8 90 km potrafi bez problemu wycisnac 200 km/h co dieslowi o tej samej mocy sie raczej nie uda,dwolitrowka 115 km(takze zdrowa
)potrafi zamknac licznik(220 km/h),i do setki przy dobrym katowaniu potrafi wyciagnac niecale 10 sekund
ja tam stawiam na benzyniaki 
zdrowy 1,8 90 km potrafi bez problemu wycisnac 200 km/h co dieslowi o tej samej mocy sie raczej nie uda,dwolitrowka 115 km(takze zdrowa
)potrafi zamknac licznik(220 km/h),i do setki przy dobrym katowaniu potrafi wyciagnac niecale 10 sekund
ja tam stawiam na benzyniaki 
-

lookasgolf33 - Gaduła
Ja osobiście powiem że najwięcej to zależy od tego jak każdy z nas zna swoje auto i jak bardzo je wyczuł no i oczywiście umiejętności
Ale osobiście stawiam na benzyniaki 
Ale osobiście stawiam na benzyniaki 
Najmniej groźny pies jest ten co najwięcej szczeka...
zmiana zawieszenia na ORI str3<=>kolizyjka str4<=>ORI FRONT str5<=
Moja mała Biała Bestia
zmiana zawieszenia na ORI str3<=>kolizyjka str4<=>ORI FRONT str5<=
Moja mała Biała Bestia
-

T@jny1990 - Czytacz
Ja bym napisał tak że takie porównania są bez sensu. Moc i moment to jedno, przełożenia to drugie i to co auto dostaje na koła jest wypadkową tych wartości. Przecież ten sam silnik z różnymi przełożeniami będzie inaczej napędzał auto więc jak tu i co porównywać
- pablomed
- Members