Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Paliwo lotnicze ?
Siema, słyszałem ze te paliwo, benzyna lotnicza jest o wiele tańsza i sporo ludzi na niej jeździ. Stąd moje pytanie, czy jeździł ktoś ? I nie wiem dokładnie ile ma oktanów, bo raz słyszałem ze z lekko ponad 80 a drugi raz, że ponad 100. ( Golf 1.4 kat. 93' ) I czy silnik mocno na tym traci ?
- dawidlfc
- Berbeć
przepraszam za to ale co za glupoty sie wypisuje
http://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilot ... lotniskach
cena za litr 8zl wiec powodzenia
a dwa ze nie latwo kupic takie paliwo w detalu
cena za litr 8zl wiec powodzenia
a dwa ze nie latwo kupic takie paliwo w detalu
-

strzeliniasty - Members
http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_fuel
zalac możesz jak dostaniesz
jakie efekty? ja sie nie wypowiadam bo nie smigałem starcza mi LPG
http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_fuel
zalac możesz jak dostaniesz
jakie efekty? ja sie nie wypowiadam bo nie smigałem starcza mi LPG
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
To pierdoły słyszałeś, tyle powiem. Powodzenia w remoncie silnika po zalaniu paliwa lotniczego, przyda Ci się
bodajże BP ma swoją super waszkę 100 oktanową, ostatnio jak mijałem było koło 7zł za litr, ale ręki sobie uciąć nie dam. I zapewne na tym jeżdżą, nie na żadnym paliwie lotniczym
100 oktanowe PB jest "suchsze" od normalnej 95 np, od jeżdżenia ciągle na tym nic się stać nie powinno. Ale nie oczekuj że 1.4 nagle poleci Ci szybciej
bodajże BP ma swoją super waszkę 100 oktanową, ostatnio jak mijałem było koło 7zł za litr, ale ręki sobie uciąć nie dam. I zapewne na tym jeżdżą, nie na żadnym paliwie lotniczym
100 oktanowe PB jest "suchsze" od normalnej 95 np, od jeżdżenia ciągle na tym nic się stać nie powinno. Ale nie oczekuj że 1.4 nagle poleci Ci szybciej
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Opik napisał(a):100 oktanowe PB jest "suchsze" od normalnej 95
to 100 oktan to chodzi Ci o np V Power Shela? czemu miałoby być suchsze?
V Power ma niby 101 czy 102 oktan a jest to po prostu 98 z dodatkami. na RF zdaje się pisał ktoś, kto pracował na shelu i na ileś tam tysięcy litrów 98 wlewają ileś tam litrów dodatku. co nie zmienia faktu, że różnica jest ale głównie w autach pokroju ferrari czy BMW M5 poprzedniej generacji gdzie min to 98 oktan a i tak podobno po zalaniu 98 z BP świeciła się kontrolka silnika bo paliwo było za liche
nasze golfy ze swoim stopniem sprężania, bez żadnych zmiennych faz rozrządu itp nic by nie wykorzystały z takiego paliwa. przecież do Mk3 można by Pb 89 zalać i pewnie by problemu nie było
co do paliwa lotniczego - kumpel miał kiedyś trochę białej benzyny czy czegoś tam, WSK lepiej na tym jeździła ale strasznie suche to i trzeba było lac więcej oleju żeby nie zatrzeć silnika.
co do paliwa stosowanego w samolotach osobowych pokroju Beinga to na wycieczce z PCZ na lotnisku w Rzeszowie przy okazji zwiedzania parku maszyn facet trochę nam opowiedział co i jak bo duże zainteresowanie wzbudziły cysterny z takim paliwem
dużo różni się od zwykłego paliwa i facet z lekkim śmiechem powiedział że nawet jak trochę dostaniemy takiego paliwa to daleko na nim nie zajedziemy, suche to raz a dwa temp spalania, po chwili spłynęły by tłoki itp
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Nadwozie: kombi
trollu, o tym właśnie mówię. Cóż, 20 lat stałego mieszkania obok jednostki wojskowej to się parę rzeczy wie
Nie chodzi mi o to super V-Power Shella za 6 z okładem, tylko 100 oktanowa BP. Może na tej samej zasadzie "robiona", nie wiem.
BTW, jak możesz to podepnij mój fotoporadnik o podnoszeniu Golfa do działu techniczne, myślę że niejednemu się przyda a tam przynajmniej nie zginie
Nie chodzi mi o to super V-Power Shella za 6 z okładem, tylko 100 oktanowa BP. Może na tej samej zasadzie "robiona", nie wiem.
BTW, jak możesz to podepnij mój fotoporadnik o podnoszeniu Golfa do działu techniczne, myślę że niejednemu się przyda a tam przynajmniej nie zginie

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
Obejż sobie 1 odcinek serialu zmiennicy (od 45 minuty)
http://www.youtube.com/watch?v=Dr0YUkneNWI
Skoro to już szkodziło silnikom od fiata 125 które mogły mieć paliwo mniej niż 90 oktanów to co dopiero w nowszych silnikach gdzie minimum to 95 lub 91 i są całe na wtrysku
http://www.youtube.com/watch?v=Dr0YUkneNWI
Skoro to już szkodziło silnikom od fiata 125 które mogły mieć paliwo mniej niż 90 oktanów to co dopiero w nowszych silnikach gdzie minimum to 95 lub 91 i są całe na wtrysku
- michaal
- Badacz tematu
V Power z shella ma 95 oktanów
a V Power Racing ma 99do 100 oktanów. Zwykły v Power to ściema i jest o tyle lepsze ,że droższe
a jeśli chodzi o paliwo lotnicze to dolewałem to kiedyś do malucha tak ok 4 litrów na cały zbiornik zbierał się lepiej ( jak na malucha
) z tym ,że zanim zgasł to jeszcze parę razy sobie przekręcił , ze skutków ubocznych to kolanka przy wydechu szybko się przepalały i padały zabieraki. Tak że z tym remontem silnika to trochę przesada, chyba że na samym lotniczym to wtedy bardzo możliwe 
a V Power Racing ma 99do 100 oktanów. Zwykły v Power to ściema i jest o tyle lepsze ,że droższe
a jeśli chodzi o paliwo lotnicze to dolewałem to kiedyś do malucha tak ok 4 litrów na cały zbiornik zbierał się lepiej ( jak na malucha
) z tym ,że zanim zgasł to jeszcze parę razy sobie przekręcił , ze skutków ubocznych to kolanka przy wydechu szybko się przepalały i padały zabieraki. Tak że z tym remontem silnika to trochę przesada, chyba że na samym lotniczym to wtedy bardzo możliwe 
-

lydzior - Czytacz
paliwo lotnicze mialem dostep i jezdzilo sie
zuk po zalaniu lotniczym nie chcial zgasnac nawet jak aku sie odlaczylo :d samozaplon
az cala wache wytracil
co byla w baku malacz jezdzil jak szalony ale jedynie 2 dni silnik zatarlo... paliwo lotnicze jest bardzoooo suche i nie jest przeznaczone do samochodow... i jest drozsze... chyba ze ktos ma wujka kochanka kochanke ciocie mame na lotnisku i zalatwi za free
zuk po zalaniu lotniczym nie chcial zgasnac nawet jak aku sie odlaczylo :d samozaplon
az cala wache wytracil
co byla w baku malacz jezdzil jak szalony ale jedynie 2 dni silnik zatarlo... paliwo lotnicze jest bardzoooo suche i nie jest przeznaczone do samochodow... i jest drozsze... chyba ze ktos ma wujka kochanka kochanke ciocie mame na lotnisku i zalatwi za free-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
tak jak pisałem wyżej i jak pisze pablomed, paliwa są różne bo i silniki są różne. co do zmienników to dziwne żeby lotnicza waha miała tylko 60 oktan ale specem od paliw nie jestem. Poza tym w samolotach są stosowane silniki tłokowe jak i przepływowe gdzie stosowana jest zupełnie inna benzyna
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Nadwozie: kombi