Witam, jestem nowy. Mój golf jest dla mnie jeszcze trochę zagadką dlatego, jaki olej polecacie do silnika 1.8 75 KM (nie mam pojęcia AAM czy ANN) przebieg 200 tyś. Nie mam pojęcia jaki olej był lany wcześniej.
pytanie również może troche i smieszne ale ile oleju mu wlać ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
do silników VW zalecany półsyntetyk 10W40 np. Mobilkwpur napisał(a):jaki olej polecacie do silnika 1.8 75 KM
AAMkwpur napisał(a):nie mam pojęcia AAM czy ANN
przynajmniej 3,1 l, tyle wchodzi do 1.4 ABD, do 1.8 podobnie.kwpur napisał(a): ile oleju mu wlać ?
-

prezesik - Members
dowiedz się jaki był lany, bo jeśli cały czas minerał a teraz zalejesz mu połówkę to może nie być zbyt różowo.
Wlej półsytentyk na razie, a jakby brał olej albo coś się pogorszyło to minerał. Chociaż jak wyraźnie poczujesz różnice po zmianie oleju to chyba remont tylko pomoże
Wlej półsytentyk na razie, a jakby brał olej albo coś się pogorszyło to minerał. Chociaż jak wyraźnie poczujesz różnice po zmianie oleju to chyba remont tylko pomoże
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ja bym zmienil na Mobil 15W-40 mineral benzyna ale to jest moje zdanie 

Moj TDi http://www.golf3.pl/topics2/mk3-czarny- ... t48647.htm
JEDNO SERCE JEDNO BICIE JAZDA GOLFEM TO JEST ŻYCIE
AUTO-COMPLEX
-mechanika
-blacharstwo
-konserwacja
-czesci oleje filtry
e-mail:auto.complexx@interia.eu
Tel 723317489
KOLUSZKI ul NATOLIŃSKA 18
JEDNO SERCE JEDNO BICIE JAZDA GOLFEM TO JEST ŻYCIE
AUTO-COMPLEX
-mechanika
-blacharstwo
-konserwacja
-czesci oleje filtry
e-mail:auto.complexx@interia.eu
Tel 723317489
KOLUSZKI ul NATOLIŃSKA 18
-

marcino1 - Badacz tematu
Nie lej żadnego minerału! tylko pół syntetyk, ja akurta mam co innego, ale dużo osób poleca valvoline 10W40, który sam wleje przy następnej wymianie.
Jak poświęcisz chwile na użycie opcji szukaj to znajdziesz tu na forum obszerne wypowiedzi na temat m.in. bzdur, że powinno sie lać minerał. Tylko szkoda silnika.
Jak poświęcisz chwile na użycie opcji szukaj to znajdziesz tu na forum obszerne wypowiedzi na temat m.in. bzdur, że powinno sie lać minerał. Tylko szkoda silnika.
-

Ranger - Czytacz
Jesli nie wiedział bym jaki olej był wcześniej wlany przy tym przebiegu nigdy w życiu bym go nie zalał 10w40!! To moje sprawdzone zdanie...Zapobiegawczo bym mu wlał 15w40.Osobiście polecam Castrol High Milage mam go u siebie, Mobil- M Super zalewam Opla Tigre, 5 rok go leje i również bez problemów
Jak chcesz ryzkowac rozszczelnienie silnika lej 10w40
Jak chcesz ryzkowac rozszczelnienie silnika lej 10w40

-

Myst - Czytacz
Już nie przesadzajmy że się tak od razu rozszczelni...
Fakt, może być wesoło, ale może też mieć farta i cały czas lano połówkę. Jeżeli Golf ogólnie jest zadbany, czysto w środku; powymieniane osłony przegubów, wieszaki, gumowe elementy, takie pierdoły i ogólnie pod spodem autko wygląda na doinwestowane, to jest szansa że tak samo ktoś dbał o bebechy pod maską - jest możliwe że lany był dobry olej. Jeżeli gdzieniegdzie widać druciarstwo pana Kazia, sporo rzeczy trzyma się na taśmie albo wymaga natychmiastowej wymiany to szczerze wątpię, żeby ktoś lał drogi olej. Zwłaszcza że to nie jest jakiś bardzo wymagający i delikatny silnik.
Ja ze swojej strony proponuje Castrola 15W40, odkąd był sprowadzony właściciel lał do niego tego Castrola i cóż... Śmiga aż miło.
I pamiętaj że na pewno lepiej wyjdzie silnikowi jak mu zalejesz tego minerała i zmienisz na nowy po 10 tys km niż zalejesz superturboelodmadakafa 150% syntetyk i będziesz się na nim tłukł 25 tys.
Fakt, może być wesoło, ale może też mieć farta i cały czas lano połówkę. Jeżeli Golf ogólnie jest zadbany, czysto w środku; powymieniane osłony przegubów, wieszaki, gumowe elementy, takie pierdoły i ogólnie pod spodem autko wygląda na doinwestowane, to jest szansa że tak samo ktoś dbał o bebechy pod maską - jest możliwe że lany był dobry olej. Jeżeli gdzieniegdzie widać druciarstwo pana Kazia, sporo rzeczy trzyma się na taśmie albo wymaga natychmiastowej wymiany to szczerze wątpię, żeby ktoś lał drogi olej. Zwłaszcza że to nie jest jakiś bardzo wymagający i delikatny silnik.
Ja ze swojej strony proponuje Castrola 15W40, odkąd był sprowadzony właściciel lał do niego tego Castrola i cóż... Śmiga aż miło.
I pamiętaj że na pewno lepiej wyjdzie silnikowi jak mu zalejesz tego minerała i zmienisz na nowy po 10 tys km niż zalejesz superturboelodmadakafa 150% syntetyk i będziesz się na nim tłukł 25 tys.
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Myst napisał(a):Zapobiegawczo
jak sa podejrzenia że na 10w zacznie się krzaczyć to zapobiegawczo powinno się zrobić remont silnika a nie lać minerał.
Opik napisał(a):I pamiętaj że na pewno lepiej wyjdzie silnikowi jak mu zalejesz tego minerała i zmienisz na nowy po 10 tys km niż zalejesz superturboelodmadakafa 150% syntetyk i będziesz się na nim tłukł 25 tys.
nie wiem ile kosztuje minerał ale półsyntetyk choćby GM jakis strasznie drogi nie jest a oleju raz w tygodniu się nie zmienia, nie rozumiem że ktoś chce zaoszczędzić 30zł w skali roku czy choćby 6m-cy
no ale jak zdarzają się ludzie którzy zmieniają filtr za 15zł co drugą zmianę oleju to co poradziszSarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Nadwozie: kombi