Witam!
Wiem, ze ten temat był na forum już kilkadziesiąt razy, używałem opcji szukaj, przeczytałem wiele opinii na ten temat ale nadal mam dylemat. Mam golfa 3 1.6 75KM AEA z przebiegiem 210 000km. Jestem jego drugim właścicielem, poprzednim był niemiec auto było serwisowane do 207 000km. I teraz tak... pierwszą wymiane oleju zrobiłem na mineralny, wszystko łądnie pięknie jednak zastanawiam sie czy przy następnej wymianie nie wlać pół-syntetyka. Auto nie ma wycieków, nie "pije" oleju ogólnie stan jest dobry. Więc czy na dobre mu wyjdzie wlanie pół-syntetyka?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
ja mam podobny przebieg i leje pol syntetyk i jestem bardzo zadowolony. mam znajomego mechanika ktory mowil mi ze mineralny olej nie ma zadnych wlasciwosci, jest jak woda i w gruncie rzeczy w niczym nie pomaga silnikowi. mineralny nadaje sie do starych gratow, gdzie silnik juz i tak sie konczy.
- michał1903
- Badacz tematu
a ja jeżdżę na 15W-40 Shell.Mineralny taki jak producent przewiduje
przebieg 270k km nie bierze oleju jeździ jak nówka 
przebieg 270k km nie bierze oleju jeździ jak nówka 
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera
![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
- KristoF
- Members
tesh jezdzilem skoda na 15W40 Mobila i tesh mi sie nic nie dzialo w sumie szczerze powiedziawszy
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
jak zalałeś mineralny to odpada wymian an półsyntetyk
ja nie wiem po co wy zadajecie takie pytania
co wam da syntetyk czy pul syntetyk z takim przebiegiem
nic totalnie nic bo auto i tak juz stare i tak
jakby mialo z 30 tys to oczywiscie
ale wy te aut zarrzniecie albo inny koles za kilka lat wiec po co lac cos drogiego jak sie i tak samo bedzie spisywalo
ja leje mineral dobry mineral castrol gtx i olej zawsze czysty nie przepalony autko bryka pieknie
ja nie wiem po co wy zadajecie takie pytania
co wam da syntetyk czy pul syntetyk z takim przebiegiem
nic totalnie nic bo auto i tak juz stare i tak
jakby mialo z 30 tys to oczywiscie
ale wy te aut zarrzniecie albo inny koles za kilka lat wiec po co lac cos drogiego jak sie i tak samo bedzie spisywalo
ja leje mineral dobry mineral castrol gtx i olej zawsze czysty nie przepalony autko bryka pieknie
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
dziabi3, ja leje pol syntetyk i dobrze sie zachowuje wiec po co mam to zmieniac
-

Golfik1986 - Ekspert
ale ja nienamawiam cie do złego
jesli nic sie nie dzieje a masz kase na puł syntetyk to lej co chcesz
ale ja wychodze z załozenia ze jesli sie olej zmienia co 10 tys i jezdzi sie co najmniej 20 tys rocznie to niema sensu lac do auta o przebiegu 200 tys oleju lepszego niz dobry mineralny
bo i po co jak efekt ten sam
a jesli ktos ma chec to niech leje co chce
takie moje zdanie
jesli nic sie nie dzieje a masz kase na puł syntetyk to lej co chcesz
ale ja wychodze z załozenia ze jesli sie olej zmienia co 10 tys i jezdzi sie co najmniej 20 tys rocznie to niema sensu lac do auta o przebiegu 200 tys oleju lepszego niz dobry mineralny
bo i po co jak efekt ten sam
a jesli ktos ma chec to niech leje co chce
takie moje zdanie
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
dziabi3 napisał(a):jesli nic sie nie dzieje a masz kase na puł syntetyk to lej co chcesz
place za 5l Mobila 10w40- 50 zl u znajomka wiec sadze ze to nie jest takie duze wyrzeczenie
-

Golfik1986 - Ekspert
hej ja leje półsyntetyk mobil 1 ,ale mam udokumentowane136.000 ,a jak wlałeś mineralny to niech na takim zostanie nie zmienia się oleju z gorszego na lepszy ,narka
-

wojtek070580 - Badacz tematu