ja miałem dosłownie przed chwilą podobną sytuację ale na gorącym silniku.
pogoniłem golfika na A4 tak z 30 kilometrów non stop 160 km/h
jak zwolniłem do 120 to zaczęło mi piskać i mrygać kontrolka od oleju tak dosłownie na 3 sekundy.
mam olej Mobil 1 10w40 wymieniony 1000 km temu
temperatura stałe 90 stopni..
[ Dodano: 2009-11-24, 20:41 ]
drugi raz mi się tak zdarzyło
pierwszy raz kontrolka migała dlużej ale autko dostawało bardziej po garach
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
-

DJ_DARCO - Czytacz
ja mam trochę inną sytuacje, mianowicie jak odpale silnik kontrolka oleju kilka razy miga, po czym gaśnie. jednak podczas jazdy na trasie zaczyna się palić i słychać jakby takie ostrzegawcze piknięcia, nie mam pojęcia co się dzieje, stan oleju w porządku, temperatura silnika w normie. trochę pika, później przestaje, później znowu zaczyna i tak w kółko. czasami pomaga dodanie gazu, ale też nie zawsze. z czym w takim przypadku może być problem?
P.S. mój silnik to 1.9 TD, wiem że to nie ta kategoria, ale nie chciałem zakłądać nowego topica
P.S. mój silnik to 1.9 TD, wiem że to nie ta kategoria, ale nie chciałem zakłądać nowego topica
- falwej
- Czytacz
falwej, kotrolka i piszczyk jest po to żeby ostrzegać cię o niskim ciśnieniu oleju, które jest niebezpieczne. Możesz mieć nadzieję że winny jest czujnik licznik itd. Ale należy jechać do mechanika i jak najszybciej sprawdzić ciśnienie oleju manometrem, bo dopiero wówczas dowiesz się czy można tym autem spokojnie jeździć bez obawy że zniszczysz silnik.
- pablomed
- Members
K@mil napisał(a):Poprostu jest zimno (bardzo) i olej zgestniał w silnikuu.. i nie docierał do czujników
Ja dzis tez jak przekręciłem zapłon migala mi kontrolka, ale jak odpalilem autko juz wszystko ladnie
Jeśli kontrolka miga po włączeniu zapłonu, bez włączenia silnika, to wina elektryki, a nie oleju czy jego ciśnienia lub poziomu, silnik nie może przecież sprawdzić ciśnienia oleju jeśli nie jest włączony.
[ Dodano: 2009-12-05, 00:22 ]
Heh, jak patrze po forach o Mk3 to widać, że ci co nie mieli problemu z kontrolką oleju są chyba w mniejszości
Ja też miałem ten problem- włączała się przy rozgrzanym silniku i pikała, poprostu wyłączyłem czujnik i jest spokój, a samochód 4 lata jeździ bez najmniejszego problemu.- Karhu
Panowie mam podobny problem, mi kontrolka zapala sie na ogrzanym silniku i piszczy,jak przegazuje to przestaje.Jest wlany olej LOTOS 15W/40.czujniki podobnież wymieniał poprzedni uzytkownik tego auta.
-

darkmen21 - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.8
- Paliwo: PB
- Nadwozie: cabrio
tez takmam podczas jazdy mi zaczyna pikac i swiecic a gdy przegazuje to przestaje ... myslalem ze to czujniki wyminilem je wraz z olejem i filtrem oleju lecz pika nadal moze to jest zle cisnienie oleju ? lub cos z miska ?
- ggiibboonn
- Czytacz