Witam,
musze wymienić rozrzad w swoim 1.6 ABU tylko pytanie. Zawsze bylam przekonana ze wymienia sie Pasek + rolka napinacza + pompa wody . Dowiedzialam sie (chce to sprawdzic) ze nie musze wymieniac rolki, moge tylko pasek i pompe. Dziwne... Jak w koncu jest ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
wszystko zalezy od zuzycia elementow
moze sie zdarzyc ze tylko pasek profilaktycznie trzeba wymienic. a pompe wody i rolke napinacza nie bedzie trzeba.
jedz do takiego warsztatu co wymienia co trzeba a reszte zostawia lub dadza Ci do reki czesci.
jak pompa Ci ladnie chodzi to nie wymieniaj bo po co
jedynie pasek mozesz sie pokusic wszystko zalezy od stanu tych czesci
moze sie zdarzyc ze tylko pasek profilaktycznie trzeba wymienic. a pompe wody i rolke napinacza nie bedzie trzeba.
jedz do takiego warsztatu co wymienia co trzeba a reszte zostawia lub dadza Ci do reki czesci.
jak pompa Ci ladnie chodzi to nie wymieniaj bo po co
jedynie pasek mozesz sie pokusic wszystko zalezy od stanu tych czesciAktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
a nie odezwia mi sie pozniejtrojeczkaGT napisał(a):a pompe wody i rolke napinacza nie bedzie trzeba.
napewno pasek wymienie bo taki jakis zmeczony jest i nie wiem czy mi nie puszcza pompa wody czegos nie wiem az tak sie nie znam
bo na obudowie rozrzadu tam jakby w okolicy UPG cos mokro jest, nie wiem czemu. Musialabym zrobic zdjecie
to nie UPG bo byla wymieniana.. wiec nie wiem .

-

Kaktus2907 - Badacz tematu
Wymieniasz Rolke + Pasek ... co do pompy to jak masz ją wymienić na jakaś made in China to lepiej sprawdzić starą i jak jest dobra to zostawić...
Najlepiej jest wymienić pompe na firmową np Hepu i wtedy masz spokój... w 1.4/1.6 jest wlasnie taki problem ze pompa jest na pasku rozrządu i jak po wymianie paska.. pompa zacznie przeciekać to trzeba znów rozpinać pasek
inaczej jest w 1.8 gdzie pompa jest na pasku od alternatora i tam wymienia się ja jak trzeba
Ja np przy wymianie rozrzadu swoja pompe wody zostawilem.. sprawdzilem nie miała luzów itp tylko dalem jej nowy oring
Najlepiej jest wymienić pompe na firmową np Hepu i wtedy masz spokój... w 1.4/1.6 jest wlasnie taki problem ze pompa jest na pasku rozrządu i jak po wymianie paska.. pompa zacznie przeciekać to trzeba znów rozpinać pasek
inaczej jest w 1.8 gdzie pompa jest na pasku od alternatora i tam wymienia się ja jak trzeba
Ja np przy wymianie rozrzadu swoja pompe wody zostawilem.. sprawdzilem nie miała luzów itp tylko dalem jej nowy oring
-

K@mil - POMOCNIK

a no wlasnie tego wolalabym uniknac.K@mil napisał(a):w 1.4/1.6 jest wlasnie taki problem ze pompa jest na pasku rozrządu i jak po wymianie paska.. pompa zacznie przeciekać to trzeba znów rozpinać pasek
Najlepsza metoda - raz a porzadnie. Jakiej granicy cen mam sie spodziewac?
ceny czesci? bo robocizna to moze byc rozna ale w razie W ze wszystkim wyrobie sie z ~350zl ?
-

Kaktus2907 napisał(a):Najlepsza metoda - raz a porzadnie. Jakiej granicy cen mam sie spodziewac?
Czyli wymieniaj pompe ale na dobrą firmę
ceny czesci? bo robocizna to moze byc rozna ale w razie W ze wszystkim wyrobie sie z ~350zl ?
Czesci + robocizna ?
Raczej nie
Oczywiście jesli robimy wszystko dobrze to wymieniamy tez rolke i pasek wielkoklinowy (napedza alternator i pompe wspomagania i pompe klimy)
I wtedy mamy spokój na około 60tys czyli "rok"
ha-

K@mil - POMOCNIK

to znaczy ze ? drozej/ taniej ?K@mil napisał(a):Czesci + robocizna ?
Raczej nie
a tak spytam, czy ta wersja 1.6 ABU to silnik bezkolizyjny ?
-

kaktus u mnie wymiana paska + rolki napinacza + pasek alternatora + pasek wspomagania + robocizna zaplacilem 407 zl za wszystko. musisz zapytac w warsztatach najlepiej ale pytaj przez neta lub w rzetelnych by Ciebie nie skasowali a nie zrobili. szukaj dobrych a nie najtanszych
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Średnio biorą za usługę 250zł (przynajmniej u mnie w mieście) części to w zależności od marki ale na tym lepiej nie oszczędzać. Pasek Gates lub Conti rolki INA lub SKF pompa SKF lub HEPU.
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
ok rozumiem
a jak chcialabym skompletowac "swoj" zestaw rozrzadu powiedzmy taki jaki np AdiK__, to jesli sprzedawca spyta mnie o typ silnika to mowic ABU ?
bo szukam po allegro to te części się różnią
trojeczkaGT, no to tak jeszcze zaplaciles ze moglabym wybaczyc
. No coz, jutro zadzwonie do zaprzyjaznionego mechanika, ale powiem mu ze wole wymienic pasek rolke i pompe wody .
Co do paska wspomy to zastanawiam sie bo te wspomaganie tak gdzies licho chodzi (czesciej go nie ma niz jest) no a pompa byla wymieniana przez poprzedniego wlasciciela ja wymienialam caly plyn do wspomagania na febi zielony ale nadal lipa:P. Chociaz to raczej nie ten temat wiec sorki
a jak chcialabym skompletowac "swoj" zestaw rozrzadu powiedzmy taki jaki np AdiK__, to jesli sprzedawca spyta mnie o typ silnika to mowic ABU ?
bo szukam po allegro to te części się różnią
trojeczkaGT, no to tak jeszcze zaplaciles ze moglabym wybaczyc
. No coz, jutro zadzwonie do zaprzyjaznionego mechanika, ale powiem mu ze wole wymienic pasek rolke i pompe wody .
Co do paska wspomy to zastanawiam sie bo te wspomaganie tak gdzies licho chodzi (czesciej go nie ma niz jest) no a pompa byla wymieniana przez poprzedniego wlasciciela ja wymienialam caly plyn do wspomagania na febi zielony ale nadal lipa:P. Chociaz to raczej nie ten temat wiec sorki

-

-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi