Jak wymienić czujnik G-40 położenia wału

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Jak wymienić czujnik G-40 położenia wału

Postprzez ssiiwwyyy » 27 sie 2014, o 11:36

Witam posiadam golfa 3 1.6 1994 r. jak należy wymienić ten czujnik ?? proszę o porady :) ??
Avatar użytkownika
ssiiwwyyy
Badacz tematu
 
Posty: 352
Dołączył(a): 21 lis 2011, o 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Jak wymienić czujnik G-40 położenia wału

 

Postprzez trollu » 27 sie 2014, o 15:05

a w którym miejscu on jest w 1.6?
w 2.0 żeby zrobić sobie miejsce podkładałem podnośnik pod misę olejową i odkręcałem przednią łapę silnika, z przykręconą łapą ciężko tam nawet palec wsadzić. ogólnie wygodniej robi się to z kanału, od góry ciężko dostać się miedzy mocowanie silnika a filtr oleju
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
Avatar użytkownika
trollu
VIP
 
Posty: 2503
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 13:03
Lokalizacja: SKL/Cz-wa
Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez ssiiwwyyy » 27 sie 2014, o 16:11

w 1.6 znajduje się przed kopułką układu zapłonowego po prawej stronie
Avatar użytkownika
ssiiwwyyy
Badacz tematu
 
Posty: 352
Dołączył(a): 21 lis 2011, o 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez trollu » 27 sie 2014, o 23:06

więc to nie jest czujnik położenia wału tylko hall. tzreba wyciągnać aparat zapłonowy, wybić oś, odkręcić halla i zrobić to samo tylko w odwrotnej kolejności. ja wymieniałem halla z 4 lata temu, nie pamiętam już dokładnie
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
Avatar użytkownika
trollu
VIP
 
Posty: 2503
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 13:03
Lokalizacja: SKL/Cz-wa
Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez ssiiwwyyy » 29 sie 2014, o 12:07

vag informuje o braku sygnału z g40 czujnik wymieniony na nowy ii auto nadal nie pali czy ten czujnik ma jakiś bezpiecznik lub przekaźnik ???
uszkodziłem przy wybijaniu plastik co jest zabezpieczenie czy ten plastik jest bardzo ważny ??

[ Dodano: 2014-08-29, 12:10 ]
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
ssiiwwyyy
Badacz tematu
 
Posty: 352
Dołączył(a): 21 lis 2011, o 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez trollu » 29 sie 2014, o 15:19

a sprawdziłeś czy gdzieś kable nie sa przetarte czy coś? co do plastiku nie wiem ale chyba lepiej żeby był na swoim miejscu
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
Avatar użytkownika
trollu
VIP
 
Posty: 2503
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 13:03
Lokalizacja: SKL/Cz-wa
Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez pablomed » 30 sie 2014, o 00:13

ssiiwwyyy, jeśli auto nie paliło przy podłączeniu kompa to ten błąd zawsze wyjdzie nawet jak czujnik jest sprawny. Masz 20-letnie auto zanim podpinasz komputer sprawdź czy jest iskra, sprawdź cewkę przez podmiane weź miernik i kabelki posprawdzaj czy nie przetarte, jeśli iskra jest sprawdź pompę paliwa, a jeśli masz błąd na kompie to trzeba odpowiednio interpretować, trochę wiedzy z forum się przyda.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez ssiiwwyyy » 30 sie 2014, o 19:20

a jak najlepiej sprawdzić cewkę i dalszy układ ??
Avatar użytkownika
ssiiwwyyy
Badacz tematu
 
Posty: 352
Dołączył(a): 21 lis 2011, o 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez łukasz1983 » 30 sie 2014, o 19:42

ssiiwwyyy, Po pierwsze sprawdź bezpiecznik pompy paliwa,i jej przekaźnik.
ssiiwwyyy napisał(a):a jak najlepiej sprawdzić cewkę

Ściągasz przewód idący z cewki do kopułki,wkładasz w niego świecę,kładziesz ją na bloku silnika,ktoś niech zakręci rozrusznikiem,a ty obserwuj,czy na świecy jest iskra.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez klaudek669 » 31 sie 2014, o 16:34

Jeżeli nie będzie iskry w takim sposobie jak łukasz1983, mówi to możesz jeszcze sprawdzić samą cewke bez halla. Na środkowy tej 3 pinowej kostki podajesz masę na włączonym zapłonie. Iskra powinna się pojawić jeżeli cewkomoduł jest sprawny...

ssiiwwyyy, to co żeś połamał to kluczowy element aparatu zapłonowego... bez niego nie pojedziesz :mrgreen:

A co do błędu braku sygnału to normalne jeżeli diagnoza jest robiona na zgaszonym silniku...
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez ssiiwwyyy » 1 wrz 2014, o 15:41

a ten plastik idzie kupić ??
Avatar użytkownika
ssiiwwyyy
Badacz tematu
 
Posty: 352
Dołączył(a): 21 lis 2011, o 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez klaudek669 » 1 wrz 2014, o 20:58

Nie widziałem nigdy osobno...
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

cron