głowica

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

głowica

Postprzez Andreew » 8 sty 2013, o 18:03

witam mozna załozyc głowice bez planowania?? poniewaz nie ma juz z czego splanowac golf 1.4 abd
Andreew
Czytacz
 
Posty: 76
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 12:32
Lokalizacja: okl

głowica

 

Postprzez prezesik » 8 sty 2013, o 18:14

Jeżeli nie ma wżerków to nie widzę problemu. Raz założyłem głowicę bez planowania, miała wżerki i uszczelka wytrzymała tylko 30 tys.km. Obecnie mam zrobione już 80 tys.km na głowicy, którą kupiłem i założyłem bez planowania - nie było widocznych wżerków.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez pietrasiak2 » 8 sty 2013, o 18:24

Jak nie masz z czego zbierać , a chcesz zwiększyć powierzchnię przylegania (a sam nie jesteś pewien) podjedź tam gdzie szlifują głowice i poproś by sprawdzili ją liniałem , przymiarem i ewentualnie niech na płycie traserskiej lub jakiejś szlifowanej przetrą ją pastą . Chyba że masz dostęp do czegoś podobnego i zrobisz sam. :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez Andreew » 8 sty 2013, o 18:49

własnie byłem u specjalistow aby mi to splanowali i poprostu jes juz na max splanowana bo jak by szlifowali to bardzo blisko zaworow by było, a głowice wyszlifowałem pasta a wzerkow nie ma dzieki za rady mysle ze posmigam na tym
Andreew
Czytacz
 
Posty: 76
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 12:32
Lokalizacja: okl

Postprzez K@mil » 8 sty 2013, o 19:29

Andreew napisał(a):własnie byłem u specjalistow aby mi to splanowali i poprostu jes juz na max splanowana bo jak by szlifowali to bardzo blisko zaworow by było, a głowice wyszlifowałem pasta a wzerkow nie ma dzieki za rady mysle ze posmigam na tym


Jesli wżerów nie ma i dobrze dociągniesz głowice to bedzie dobrze
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez strzelu » 8 sty 2013, o 19:49

ja z 15 tys. km temu to zrobiłem na 1.4. ABD. Do tej pory sucho, więc chyba można. Jedyny problem to 4 urwane śruby przy dokręcaniu głowicy. Fart, że wszystkie mogłem wyjąć. Bo nie wiem czy jest przyjemny sposób jeśli urwać śrubę w miejscu, gdzie trzyma gwint.

ps. dokręcałem kluczem dynamo + zgodnie ze sztuką na 4 "serie" i w kolejności. Także nie wiem, może po prostu pech.
strzelu
Badacz tematu
 
Posty: 190
Dołączył(a): 19 kwi 2008, o 11:55
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Imper » 8 sty 2013, o 23:32

to nie byl pech. Po prostu nie zrobiles tego zgodnie z instrukcja serwisowa. Gdybys zastosowal nowe sruby to sytuacja pewnie nie mialaby miejsca
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez strzelu » 9 sty 2013, o 11:15

Imper zrobiłem zgodnie z instrukcją serwisową i doświadczeniem mojego dziadka, który to robił xx razy. A śruby oczywiście stare, tzn. po jednej było widać, że był na niej milimetrowy odprysk ciemniejszy niż miejsce, gdzie śruba poszła. Więc po prostu tego nie zauważyłem. Ot i historia.
strzelu
Badacz tematu
 
Posty: 190
Dołączył(a): 19 kwi 2008, o 11:55
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Imper » 9 sty 2013, o 13:39

chyba mnie nie zrozumiales. Zalecenia serwisowe mowia wyraznie o WYMIANIE takze srub na nowe po kazdo razowym zwaleniu glowicy. Sprawa wyglada podobnie ze srubami od kola zamahowego itp. Wiem ze praktyke stosowania starych srub uskutecznia wielu ludzi i warsztatow. Jednak ja bym nie pokusil sie o oszczednosc bagatela 50zl. Kazdy robi jak uwaza za sluszne. Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez strzelu » 9 sty 2013, o 17:20

no to rzeczywiście źle zrozumiałem, przez instrukcję miałem na myśli kolejność i dokręcanie 4 stopniowe.

A tak szczerze to nawet nie liczyłem, że to zda egzamin. Spodziewałem się fontanny po takim zabiegu. W końcu głowica nie leży, a opiera się w kilku punktach na uszczelce. Jak długo to będzie żyć to zobaczymy.

A tak przy okazji. Mi wycenili planowanie na ok 500 zł. Czy to dobra cena za takie coś, czy lekko "wysoka"?
strzelu
Badacz tematu
 
Posty: 190
Dołączył(a): 19 kwi 2008, o 11:55
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Imper » 9 sty 2013, o 17:50

planowanie w moich stronach to kwota 50-70zl, wiec ktos chcial niezle na Tobie zarobic. Chyba ze te 500zl to za remont glowicy
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez Andreew » 9 sty 2013, o 17:51

u mnie w okolicy cena planowania wynosi od 50-80zł 500zł to z lekka za wysoka cena pozdrawiam
Andreew
Czytacz
 
Posty: 76
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 12:32
Lokalizacja: okl

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości