Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Bardzo słaby na zimnym silniku
Witam. Posiadam silnik 1.4 ABD z 93r. Po zimie mam taki problem że na zimnym silniku jak go odpalam to jest strasznie zamulony, przy ruszaniu jak wciskam gaz i puszczam sprzęgło to obroty podskoczą do 1200 i spadną gdzieś tak do 500-600 i zamulony, potrwa to tak z 3 sekundy i już normalnie się wkręca i idzie. Czasami jak go zamulę to zgaśnie i bardzo ciężko jest mi go odpalić (musi długo kręcić). Dodam że mam czarne świece ale są suche, kupiłem nowe i przejechałem się, po powrocie do domu znowu były czarne. Filtr powietrza też nowy, olej zmieniany 4,5 tys km temu. Dzisiaj odmę przeczyściłem ale tylko trochę w niej było tej mazi. POMOCY!!!! Ja już nie mam siły do tego auta... zostałem zmuszony poruszać się do pracy komunikacją miejską.
-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
na 99.9% jest to chyba najczęściej psująca się rzecz w golfach, nawet nie wiem ile razy była opisywana na forum - czujnik temperatury cieczy. potwierdź tylko czy na ciepłym jest ok i zamykamy temat bo szkoda śmiecić forum. odepnij czujnik i zobacz czy na zimnym będzie lepiej - będzie wiadomo na 100%
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Nadwozie: kombi
Czyli po odpięciu czujnika powinno być już ok?
a czy możesz powiedzieć mi jaki najlepiej kupić? chodzi mi o formę czujnika, dużo osób pisze tutaj o niebieskim czujniku, ja natomiast mam u siebie żółty. Pojechałem do sklepu i zapytałem o czujnik to koleś zapytał się mnie jaki potrzebuję? niebieski czy żółty?
Jeśli to będzie czujnik to masz u mnie piwo jak byłbyś przy okazji w Łodzi 
a czy możesz powiedzieć mi jaki najlepiej kupić? chodzi mi o formę czujnika, dużo osób pisze tutaj o niebieskim czujniku, ja natomiast mam u siebie żółty. Pojechałem do sklepu i zapytałem o czujnik to koleś zapytał się mnie jaki potrzebuję? niebieski czy żółty?
Jeśli to będzie czujnik to masz u mnie piwo jak byłbyś przy okazji w Łodzi 
-

golf 1.4 - Gaduła
gdy odepniesz czujnik ECU bez sygnału z niego powinien zacząć przelewać silnik. teraz wychodzi na to, że ECU widzi cały czas ciepły silnik i na zimnym masz zbyt ubogą dawkę. skoro masz żółtą obwódkę to taki też kup
-

trollu - VIP
Wymienia się tak jak Trollu pisze kolor za kolor.
Sprawdź tak odepnij wtyczkę z czujnika cieczy zrób reset i odpal auto. Jak po odpaleniu będziesz miał obroty 1000-1100Rpm to winny będzie czujnik.
Jak go wymienisz musisz jeszcze raz zrobić reset ECU i nagrzać auto do momentu włączenia się 1 biegu wiatraka. Co jeszcze przychodzi mi na myśl to kiedy wymieniałeś filtr paliwa? , oraz kolor świec ? tzn sprawdź nalot na nich po dłuższej jeździe jak będą czarne to przydałoby się skorygować zapłon
Sprawdź tak odepnij wtyczkę z czujnika cieczy zrób reset i odpal auto. Jak po odpaleniu będziesz miał obroty 1000-1100Rpm to winny będzie czujnik.
Jak go wymienisz musisz jeszcze raz zrobić reset ECU i nagrzać auto do momentu włączenia się 1 biegu wiatraka. Co jeszcze przychodzi mi na myśl to kiedy wymieniałeś filtr paliwa? , oraz kolor świec ? tzn sprawdź nalot na nich po dłuższej jeździe jak będą czarne to przydałoby się skorygować zapłon

-

pietrasiak2 - Members
Wymieniłem czujnik temperatury (niebieski) firmy febi i już jest lepiej ale nadal Ciężko odpala na zimnym. Kiedyś na zimnym jak odpalałem to od razu wchodził na 1100 rpm. a teraz jest tak że wchodzi na obroty powoli, trochę potelepie silnikiem na niskich obrotach i wchodzi na 1100 rpm. Swiece zmieniłem na nowe, nalot jest czarny na nich, filtr paliwa zmieniałem 2 lata temu. Jeszcze zrobię reset ecu i zobaczę czy pomoże.
-

golf 1.4 - Gaduła
golf 1.4 napisał(a):ja natomiast mam u siebie żółty.
golf 1.4 napisał(a):Wymieniłem czujnik temperatury (niebieski)
wybacz ale... sam nie wiem
-

trollu - VIP
golf 1.4 czujników temp nie kupuje się zamienników bo szkoda kasy a są naprawdę cyrki
Najlepiej nówkę z ASO lub sprawdzoną używkę też Ori 
Najlepiej nówkę z ASO lub sprawdzoną używkę też Ori 
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Miałem czujnik w kolorze żółtym a zmieniłem n kolor niebieski bo w sklepie powiedzieli mi że żółtych już nie robią
Febi to zamiennik? myślałem że kupiłem coś lepszego...
.
Febi to zamiennik? myślałem że kupiłem coś lepszego...
.-

golf 1.4 - Gaduła
też kupowałem zamienniki , i cyrki były . Ledwo co odpaliłem już było 90 st co było nie możliwe . Znalazłem ori VW za dobrą kasę i zero problemów .
Dodam że miałem żółtą obwódkę a teraz niebieską . Czujnik dobrany po numerach .
Dodam że miałem żółtą obwódkę a teraz niebieską . Czujnik dobrany po numerach .

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Nadwozie: 3-drzwiowe