Witam
Mam golfa z silnikiem 1,4 i spalanie wychodzi mi ponad 11l/100km. Wydaje mi się że to za dużo...
Wiem, że w zimę zawsze więcej pali, ale sauny w samochodzie nigdy nie robię, ciśnienie w kołach ok, zbieżność też. Nie jeżdżę agresywnie, biegi zmieniam przy ok 2500obr.
Czym to może być spowodowane?
Proszę o informacje ludzi z takimi sami silnikami ile wam pali, teraz w zimę, a ile przez resztę roku?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Michal_eL napisał(a):Czym to może być spowodowane?
Sonda Lambda do sprawdzenia...
Michal_eL napisał(a):Proszę o informacje ludzi z takimi sami silnikami ile wam pali, teraz w zimę, a ile przez resztę roku?
Lato ~18 litrów PB95 ~320 km
Zima ~18 litrów PB95 ~280 km
Styl jazdy dziadkowy... średnia prędkość w trasie 70-80 km... hamowanie silnikiem i takie tam inne ekonomiczne zabiegi
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Michal_eL napisał(a):18l na 320km? to pali ci niecałe 6l/100km? chyba niemożliwe...
To że tobie pali 11 to nie znaczy że mi nie może palić 6
Podjeżdżam pod dystrybutor gdy wskaźnik poziomu paliwa jest na ost kresce rezerwy... tankuje średnio za przysłowiową stówkę i robie na tym tyle ile napisałem... Z tym że nie pałuje auta , z nikim się nie ścigam , spokojna jazda z punktu a do punktu b. Zmiana biegu przy 2200 rpm I nie narzekam na spalanie...
Miałem podobne problemy ze spalaniem na początku posiadania golfa. Moje podejrzenia padły na sonde... Pojechałem na szrot, dogadałem się z kierownikiem że wezmę sondę na wymianę zapłaciłem 40 zł i od tej pory wykręca mi takie spalanie.
Oczywiście jeśli przestaje jeździć 'eko' to wciągnie tyle co 2.0... Ale przy spokojnej jeździe jest tak jak napisałem.

-

Paweu - Members
sonda.. potem wyczyściłem wtrysk... wymieniłem podstawę wtrysku bo była sparciała...ot tyle... no oczywiście filtr powietrza co 10k.
Podepnij kompa zobaczy czy ci błędów jakiś nie wywala...
Podepnij kompa zobaczy czy ci błędów jakiś nie wywala...
-

Paweu - Members
Michal_eL napisał(a):jak podpiąć komputer bo nie bardzo się znam ktoś może mi to wytłumaczyć krok po kroku jak laikowi
Google może...
jeśli masz kabel i program to złącze diagnostycznie powinieneś mieć za zaślepką nad zapalniczką.

-

Paweu - Members
a mnie szlak trafi kupiłem kabel od viakena i nie mogę go podlaczyc z komputerem napisze krok po kroku może coś ze mną jest coś nie tak
1. Podlaczylem kabel VAG do komputera ( windows 7 64 bit)
2. Z dołączonej płyty zainstalowalem sterownik, nie jestem pewien czy dla wersji 64 bit napewno dla windowsa 7
3. Ustawienilem COM na 1
4. Ściąganiem VAG COM 311 i polski VAG i VCDS 11.11 i 10.6 , w ustawieniach dałem Com 1 i dalem TEST i tu niestety komunikat STATUS PORT COM OK INTERFACE NOT FOUND
Nam w golfie wejście obd 1 przejściowke z obd 2 mam jak podlacze kable to pali się kontrolka na interfejsie
Bardzo proszę o jakieś sugestie, już glupieje może te kable źle podlaczam? Tylko że lampka się pali zapłon też wlączony
Jest od tego jakiś bezpiecznik?
Pozdrawiam
1. Podlaczylem kabel VAG do komputera ( windows 7 64 bit)
2. Z dołączonej płyty zainstalowalem sterownik, nie jestem pewien czy dla wersji 64 bit napewno dla windowsa 7
3. Ustawienilem COM na 1
4. Ściąganiem VAG COM 311 i polski VAG i VCDS 11.11 i 10.6 , w ustawieniach dałem Com 1 i dalem TEST i tu niestety komunikat STATUS PORT COM OK INTERFACE NOT FOUND
Nam w golfie wejście obd 1 przejściowke z obd 2 mam jak podlacze kable to pali się kontrolka na interfejsie
Bardzo proszę o jakieś sugestie, już glupieje może te kable źle podlaczam? Tylko że lampka się pali zapłon też wlączony
Jest od tego jakiś bezpiecznik?
Pozdrawiam
-

adziok09 - Badacz tematu