1,4 za dużo pali?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

1,4 za dużo pali?

Postprzez Michal_eL » 5 lut 2013, o 16:04

Witam
Mam golfa z silnikiem 1,4 i spalanie wychodzi mi ponad 11l/100km. Wydaje mi się że to za dużo...
Wiem, że w zimę zawsze więcej pali, ale sauny w samochodzie nigdy nie robię, ciśnienie w kołach ok, zbieżność też. Nie jeżdżę agresywnie, biegi zmieniam przy ok 2500obr.
Czym to może być spowodowane?
Proszę o informacje ludzi z takimi sami silnikami ile wam pali, teraz w zimę, a ile przez resztę roku?
Michal_eL
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 wrz 2012, o 20:45
Lokalizacja: ŁDZ

1,4 za dużo pali?

 

Postprzez Paweu » 5 lut 2013, o 16:32

Michal_eL napisał(a):Czym to może być spowodowane?


Sonda Lambda do sprawdzenia...

Michal_eL napisał(a):Proszę o informacje ludzi z takimi sami silnikami ile wam pali, teraz w zimę, a ile przez resztę roku?


Lato ~18 litrów PB95 ~320 km
Zima ~18 litrów PB95 ~280 km

Styl jazdy dziadkowy... średnia prędkość w trasie 70-80 km... hamowanie silnikiem i takie tam inne ekonomiczne zabiegi
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4275
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Michal_eL » 5 lut 2013, o 16:39

18l na 320km? to pali ci niecałe 6l/100km? chyba niemożliwe...
Michal_eL
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 wrz 2012, o 20:45
Lokalizacja: ŁDZ

Postprzez Paweu » 5 lut 2013, o 16:54

Michal_eL napisał(a):18l na 320km? to pali ci niecałe 6l/100km? chyba niemożliwe...


To że tobie pali 11 to nie znaczy że mi nie może palić 6 ;-)

Podjeżdżam pod dystrybutor gdy wskaźnik poziomu paliwa jest na ost kresce rezerwy... tankuje średnio za przysłowiową stówkę i robie na tym tyle ile napisałem... Z tym że nie pałuje auta , z nikim się nie ścigam , spokojna jazda z punktu a do punktu b. Zmiana biegu przy 2200 rpm I nie narzekam na spalanie...

Miałem podobne problemy ze spalaniem na początku posiadania golfa. Moje podejrzenia padły na sonde... Pojechałem na szrot, dogadałem się z kierownikiem że wezmę sondę na wymianę zapłaciłem 40 zł i od tej pory wykręca mi takie spalanie.

Oczywiście jeśli przestaje jeździć 'eko' to wciągnie tyle co 2.0... Ale przy spokojnej jeździe jest tak jak napisałem. ;-)
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4275
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Michal_eL » 5 lut 2013, o 17:02

Napisałem w pierwszym poście, że jeżdżę spokojnie ;-) a i tak mam takie spalanie...
wymieniałeś tylko sonde czy coś jeszcze?
Michal_eL
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 wrz 2012, o 20:45
Lokalizacja: ŁDZ

Postprzez Paweu » 5 lut 2013, o 17:08

sonda.. potem wyczyściłem wtrysk... wymieniłem podstawę wtrysku bo była sparciała...ot tyle... no oczywiście filtr powietrza co 10k.


Podepnij kompa zobaczy czy ci błędów jakiś nie wywala...
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4275
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Michal_eL » 5 lut 2013, o 17:10

jak podpiąć komputer bo nie bardzo się znam ;-) ktoś może mi to wytłumaczyć krok po kroku jak laikowi :-)
Michal_eL
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 wrz 2012, o 20:45
Lokalizacja: ŁDZ

Postprzez Paweu » 5 lut 2013, o 17:15

Michal_eL napisał(a):jak podpiąć komputer bo nie bardzo się znam ktoś może mi to wytłumaczyć krok po kroku jak laikowi


Google może...

jeśli masz kabel i program to złącze diagnostycznie powinieneś mieć za zaślepką nad zapalniczką. ;-)
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4275
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez relaniu » 23 lut 2013, o 22:12

U mnie identyczna sytuacja co u Paweu_mk3, jak nie piłujesz samochodu i jeździsz spokojnie to masz małe spalanie, u mnie w mieście w granicach 6.5l do 7l a w trasie 5.5l
relaniu
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 30 sie 2012, o 03:48
Lokalizacja: olsztyn

Postprzez adziok09 » 24 lut 2013, o 01:53

a mnie szlak trafi kupiłem kabel od viakena i nie mogę go podlaczyc z komputerem napisze krok po kroku może coś ze mną jest coś nie tak
1. Podlaczylem kabel VAG do komputera ( windows 7 64 bit)
2. Z dołączonej płyty zainstalowalem sterownik, nie jestem pewien czy dla wersji 64 bit napewno dla windowsa 7
3. Ustawienilem COM na 1
4. Ściąganiem VAG COM 311 i polski VAG i VCDS 11.11 i 10.6 , w ustawieniach dałem Com 1 i dalem TEST i tu niestety komunikat STATUS PORT COM OK INTERFACE NOT FOUND

Nam w golfie wejście obd 1 przejściowke z obd 2 mam jak podlacze kable to pali się kontrolka na interfejsie

Bardzo proszę o jakieś sugestie, już glupieje może te kable źle podlaczam? Tylko że lampka się pali zapłon też wlączony
Jest od tego jakiś bezpiecznik?

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
adziok09
Badacz tematu
 
Posty: 342
Dołączył(a): 18 paź 2008, o 18:28
Lokalizacja: Wlb

Postprzez Michal_eL » 4 mar 2013, o 16:53

Witam
Skończyła się zima a mi dalej pali ok 11l/100km... byłem u diagnosty - żadnych błędów komputera, soda w porządku...
Proszę o jakieś sugestie co mam robić? Jaka jest przyczyna takiego spalania... :-(
Michal_eL
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 wrz 2012, o 20:45
Lokalizacja: ŁDZ

Postprzez golf 1.4 » 4 mar 2013, o 19:58

Michal_eL, mój też pali około 11 litrów na 100km i już pogodziłem się z tym :kwasny:
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 47 gości