Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Ustawienia LPG BINGO S-4
Witam, mam golfika 3 1.8 ABS silnik, posiadam instalacje gazowa Bingo S-4, mam dostep do interfejsu od gazu no i ostatnio mialem problemy z sonda i potencjometrem ale juz wszystko gra tylko ze mam ustawienia fabryczne w sterowniku od bingo, czy moze wiece jakie sa dobre ustawienia silniczka krokowego jak daje na zaawansowane? bo ja mam wszedzie wartosci 0,0,0,0 i nie pamietam jakie tam byly? i jeszcze jedno co zrobic aby przy przelanczaniu na gaz nie szarplo autem? mam przelaczenie z PB na LPG 1 sekunde wiec to nie powinno byc problemy, PWA mam 80, poźniej mam niżej +20, -20, +15, -15 pomoze ktos?/
Nie Ma To Jak Moja Golfina
))
))-

napster - Czytacz
http://www.golf3.pl/topics36/sterownik- ... t13057.htm
tu to to samo
czas nakładani benzyna na lpg spróbuj 0,1 sekundy przy 2200obry opadająco , ewentualnie 0,3
a w z awansowanych jałowe na 0 i 0
a pod obciążeniami -6i +6
a zakres korkowca jałowe -10 i +15
pod obciążeniami -40 +40
a potem regulacja jak niżej
prace pod obciążeniam polecam podczas jazdy bo sie troszkę rożni ze względu na większe podcienienie w kolektorze ale na postoju morze być przy 3 tys obr
tu to to samo
czas nakładani benzyna na lpg spróbuj 0,1 sekundy przy 2200obry opadająco , ewentualnie 0,3
a w z awansowanych jałowe na 0 i 0
a pod obciążeniami -6i +6
a zakres korkowca jałowe -10 i +15
pod obciążeniami -40 +40
a potem regulacja jak niżej
napisze tak jeśli ustawcie zakresy pracy tak jak pisałem i tps włączony prawidłowo to robi sie tak:
}}}}}}}}stałym pwa ustawia się dawkę gazu pod obciążeniem i tak
jsli jest ubogo sonda na żółtym to pwa sie zwiększ a >>jeśli na czerwonym bogato to zmiesza >>jsli oscyluje to pwa właściwe
}}}}}}}}śruba reduktora ustawia się jałowe i tak samo jeśli ubogo to się wykręca jeśli bogato to wkręca >>> sonda oscyluje prawidłowo
ale dla ludzi nie lubiących lekkiego falowania na lpg polecam ustawić na bogato lub prwie bogato czyli sonda czasami zawieszająca się na bogatej ale nie dotykająca żółtej
a na dużych obciarzeniach będzie oscylować tak robią gaziarze
- Members
emulcja na przebieg odpada bo mapa sie rozjerdza
emulacja na mase gaziarze polecają ale zdaje sie ze terz rozjerza mape po dłuzszym casie niz przbieg
daj na obwód otwarty i sprawdz przez klika tygodni jak bedzie zle daj mase
emulacja na mase gaziarze polecają ale zdaje sie ze terz rozjerza mape po dłuzszym casie niz przbieg
daj na obwód otwarty i sprawdz przez klika tygodni jak bedzie zle daj mase
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
dziabi wlacz gg to pogadamy
[ Dodano: 2009-05-20, 19:18 ]
a jaka bezwladnosc TPS musi byc na biegu jalowym bo ja mam 0-12V czy ma byc 0,4V? i jaki tym czujnika TPS to ma byc LIN czy Bosch Mono
[ Dodano: 2009-05-22, 14:48 ]
no
ustawilem juz swoje bingo s4 no i pali mi na 100 km 7 litrow gazu przy jeździe 130km/h ani auta nie dlawi a obroty na biegu jalowym mam 850, wiec jestem zadowolony
jakby ktos chcial sie dowiedziec jakie posiadam ustawienia do MK3 1.8 90 KM to zapraszam 
[ Dodano: 2009-05-20, 19:18 ]
a jaka bezwladnosc TPS musi byc na biegu jalowym bo ja mam 0-12V czy ma byc 0,4V? i jaki tym czujnika TPS to ma byc LIN czy Bosch Mono
[ Dodano: 2009-05-22, 14:48 ]
no
ustawilem juz swoje bingo s4 no i pali mi na 100 km 7 litrow gazu przy jeździe 130km/h ani auta nie dlawi a obroty na biegu jalowym mam 850, wiec jestem zadowolony
jakby ktos chcial sie dowiedziec jakie posiadam ustawienia do MK3 1.8 90 KM to zapraszam 
Nie Ma To Jak Moja Golfina
))
))-

napster - Czytacz
7litrów to za mało trochę sprawdź czy ci benzeny nie pali
a dlaczego ty masz s4 bingo masz wielopunktowy wtrysk?
ustaw tps liniowy 0-5 i znajdz kabelek na przepustnicy który w miare wciskania pedału gazu będzie podawał napięcie od 0 do 5 v
bo wtedy przełączenie zakresu korkowca z jałowych na obciążenia natopi przy 0,5 v to jakies 1/5 wcisnietego gazu
bo do bosch mono trzeba znalesc inny kabelek bo bosc mono przełacza przy 2v
poprostu o innym napieciu
w bingo jest pokazane ile tps ma volt i peknie sie zmienia wraz z naciskaniem gazu
bezwładność tps to porostu opóźnienie przełączenia zakresu np liniowy 0-5v przełącza przy 0,5v jak dasz bezwładnosc na 0.4 to zakres przełaczy sie przy 0,9v czyli cos grubo ponad 1/4 wcisnietego gazu a nie 1/5
tps daj na 0,12 v ale tu możesz poeksperymentować i obnizyc morze spalanie spadnie
dodam ze im szybciej zakres sie przełączy tym lepiej
dodam ze elektronika lpg gdzie dobrze jest ustawiony reduktorem i otwarcie wyjsciowe krokowca---pwa jest nie potrzebna sam pracuje poprawnie
elektronika pozwala ustawić jałowe bardziej ekonomicznie i je okiełznac
nie trzeba juz jak to w 1 generacji dawac jałowe na bogatą mieszanke by silnik nie szalał
w bingo jak ci silnik szaleje na jałowych to zmniejszasz zakres do -10 +10 i troszkę wzbogacasz dawkę na parowniku i sonda miarowo pracuje a silnik ni faluje no morze ledwo ale to ledwo ale to u mnie na 1 punkcie bo mam prostacki sterownik ecu i on nawet na benzynie troszke odczuwalnie zmienia kulturę pracy wraz z pracą sądny obserwowaną na wykresie
ale to naprawdę trzeba sie wczuć zęby zauważać to taki urok ecu pb i konstrukcji silnika bo sonda daleko daleko w wydech przy katalizatorze a nie w kolektorze
ale za to sonda nie dostaje po dupie gorącymi spalinami lpg
a dlaczego ty masz s4 bingo masz wielopunktowy wtrysk?
ustaw tps liniowy 0-5 i znajdz kabelek na przepustnicy który w miare wciskania pedału gazu będzie podawał napięcie od 0 do 5 v
bo wtedy przełączenie zakresu korkowca z jałowych na obciążenia natopi przy 0,5 v to jakies 1/5 wcisnietego gazu
bo do bosch mono trzeba znalesc inny kabelek bo bosc mono przełacza przy 2v
poprostu o innym napieciu
w bingo jest pokazane ile tps ma volt i peknie sie zmienia wraz z naciskaniem gazu
bezwładność tps to porostu opóźnienie przełączenia zakresu np liniowy 0-5v przełącza przy 0,5v jak dasz bezwładnosc na 0.4 to zakres przełaczy sie przy 0,9v czyli cos grubo ponad 1/4 wcisnietego gazu a nie 1/5
tps daj na 0,12 v ale tu możesz poeksperymentować i obnizyc morze spalanie spadnie
dodam ze im szybciej zakres sie przełączy tym lepiej
dodam ze elektronika lpg gdzie dobrze jest ustawiony reduktorem i otwarcie wyjsciowe krokowca---pwa jest nie potrzebna sam pracuje poprawnie
elektronika pozwala ustawić jałowe bardziej ekonomicznie i je okiełznac
nie trzeba juz jak to w 1 generacji dawac jałowe na bogatą mieszanke by silnik nie szalał
w bingo jak ci silnik szaleje na jałowych to zmniejszasz zakres do -10 +10 i troszkę wzbogacasz dawkę na parowniku i sonda miarowo pracuje a silnik ni faluje no morze ledwo ale to ledwo ale to u mnie na 1 punkcie bo mam prostacki sterownik ecu i on nawet na benzynie troszke odczuwalnie zmienia kulturę pracy wraz z pracą sądny obserwowaną na wykresie
ale to naprawdę trzeba sie wczuć zęby zauważać to taki urok ecu pb i konstrukcji silnika bo sonda daleko daleko w wydech przy katalizatorze a nie w kolektorze
ale za to sonda nie dostaje po dupie gorącymi spalinami lpg
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)