logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Sterownik Bingo-M ustawienia
Autor Wiadomość
Grzenio 
Grzenio

Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2008-11-30, 19:05   Sterownik Bingo-M ustawienia

Czy może ktoś się orientuje jak dobrze(czyt. tryb oszczędny)) ustawić sterownik gazu firmy KME(Bingo-M). Po ostatniej regulacji spala mi w trybie miejskim około 12-14 litrów. Faktycznie nie gaśnie jak dojeżdżam i zjeżdżam ze skrzyżowania. Niestety poziom spalania się drastycznie podniósł. Przed regulacją gazu( w zasadzie zmianą ustawień silnika krokowego) spalanie było na poziomie 10 litrów w cyklu miejskim. Niestety był problem w momencie dojeżdżania(zdarzało się że gasł) do skrzyżownia i zjeżdżania(nie reagował na wciśnięcie pedału gazu). Po przełączeniu na benzynę było OK. Po regulacji problem zniknął, ale spalanie drastycznie wzrosło.

dziabi3 

Silnik: 1.4 ABD + NOS
Wysłany: 2008-11-30, 20:28   

posiadam bingo m i znam je na wylot

1 czy masz dostęp do interfejsu i komputera zęby ustawić
2 czy wiesz jakie są obecne nastawy jeśli tak to napisz lub daj scriny
3 jak masz ułożony reduktor w poprzek czy wzdłuz auta
4 jak wgląda twój dolot powietrza

a tak wogule gaśniecie przy dojerzdzaniu do krzyżówki to nie wina złej nastawy kompa raczej wina parownika lub jakąś awaria dolotu np klapki od ciepłego powietrza lub wdmuchiwanie albo wywiewania gazu z dolotu

podaj kilka informacji i dalej zobaczymy

przede wszystkim możesz sprawdzić lewe powietrze bo to podstawa

Grzenio 
Grzenio

Wysłany: 2008-11-30, 21:58   

1. mam dostęp do interfejsu i kompa
2. niestety niue pamiętam aktualnych ustawień, z tego co wdziałem t nie ma też możliwości zassania ich ze sterowanika
3.jutro spojrzę jak jest ułożony reduktor
4.kolejna niewiadoma , jutro sprawdzę , filtr powietrza był wymieniany jakieś 3miesiące temu

Instalacja była zakłada jakieś 0.5 roku temu. Przejechane jakieś 4-5 kkm. W zasadzie problem z gaśnięciem przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i zjężdżaniu pojawił sie po około 300-400km od założenia instalacji. Po pierwszej regulacji bez zmian. Dopiero kolejna regulacja tym razem nastaw silnika krokowego pomogła, ale i spalanie wzrosło.

Od czego zacząć szukać "lewego powietrza" ?

dziabi3 

Wysłany: 2008-11-30, 22:42   

od wszystkich wężyków podłączonych do kolektora ssącego

i od zaobserwowania czy niema nigdzie jakich poceń sie z pod uszczelek na dolocie

sprobuj też docisnąć całą przepustnice i obserwować czy sie obroty nie zmieniają

a jak na pb

dobrze by było gdybyś nagrał filmik jakimś scrinerem głównego okna w programie bingo tam gdzie jest odczyt na postoju a potem podczas jazdy z stałymi obrotami na 2 a 3 tys obr i trochę zmiennej hamowanie i ruszanie

i wszystko by było jasne

Grzenio 
Grzenio

Wysłany: 2008-11-30, 22:50   

Co do jazdy na Pb to nie ma najmniejszego problemu. Autko zachowuje sie idelanie. Przyspieszenie OK. Spalania nie monitorowałem(zawsze mi jest szkoda zalać do pełna :) ). Postaram się w okolicach środy-czwartku nagrać taki filmik.

Marek87 

Silnik: 1,6 ABU + LPG 55kw
Wysłany: 2008-11-30, 22:58   

Jeśli to problem z ustawieniem to może zajrzyj na stronkę kme w necie są tam programy i instrukcje co do ustawienia również, sam nigdy nie ustawiałem bo nie mam sprzętu żeby się w to bawić, tak mi się po prostu wydaje,że dzięki temu można sobie samemu sprzęt wyregulować odpowiednio http://kme.eu/programy.html

Grzenio 
Grzenio

Wysłany: 2008-11-30, 23:24   

Byłem już na ich stronie. Niestety oprócz suchych instrukcji i programu nie ma tam nic ciekawego. Zależy mi bardziej na doświadzceniu praktycznym uztykowników golf-a III i sterownika Bingo-M. Może jest jakiś wypracowany schemat do 1.6 ABU i ciekawe opinie co bym nie zmieniał nastaw wkółko i nie jeździł bez sensu :) .

Marek87 

Silnik: 1,6 ABU + LPG 55kw
Wysłany: 2008-11-30, 23:32   

ja mogę tylko tyle powiedzieć, że mam taki sam sprzęt dokładnie, w wakacje padł mi sterownik wymieniłem i gazownicy mi ustawiali w dobrej firmie i zapytał mnie koleś jak chce żeby jeździł więc powiedziałem,że nie chce go zamulać do najekonomiczniej i niech jeździ optymalnie, teraz w cyklu mieszanym schodzę spokojnie w okolice 8/100 czasem nawet mniej, ale mam teraz kilka miesięcy temu wymieniony filtr powietrza i gazu więc pewnie to wszystko się składa na niskie spalanie

dziabi3 

Wysłany: 2008-12-01, 17:13   

jest schemat kolego ale własny wypracowany na podstawie doświadczeń
i czytania

ale jeśli coś nie tak z reduktorem to kicha albo z dolotem powietrza

wiec tak podam ci to co powinieneś mice ustawione przed regulacją

1typ sondy lambda 0-1v
2 punkt neutralny lambda - 0,44 v
3 czas opóźnienia odczytu sondy lambda 0:05
4 ty emulacji sondy lambda może być masa ale zostaw jak masz, jeśli nie masz problemów z jazdą na pb

rodzaj układu zapłonowego- pomijam bo masz na pewno ok

5 typ czujnika tps lin 0-5 v i kabel od tps podpiąć do kabelka na tps samochodu gdzie po wciśnięciu pedału gazu pojawia sie narastająco 5 v ( nie całkiem od zera wciskania pedału)

6 bezwładnosc na biegu jałowym tps ja mam 0.12 v ale nie koniecznie ale w tej okolicy gdzies

7 czas nakładania benzyna gaz 0.1 zależy jak ci sie przełancza z bp na lpg z szarpnięciem , przygaśnięciem czy płynie , możesz po eksperymentować i znaleźć odpowiednią nstawe

8 awaryjny rozruch silnika zaznacz to umozliwia odpalanie z lpg po wcisniecu 15 sekund przycisku g

9 ustawienie wartosci pwa zostaw jak masz ale przewarznie to od 60 do 120 nawet - to nastawa silnika krokowego w ustalonym miejscu to takjakby punkt 0 dla komputera od kturego bedzie zamkał i otwierał krokowca na podstawie nastaw z punktów 0d 10 do 13 które są regulmi otwierania sie i zamykania jakie ty stawiasz

10 min otwarcie na biegu jałowym ok -10 ale dokładnie puzniej

11 max otwarcie na biegu jałowym ok + 15 ale dokładnie puzniej

12 min otwarcie przy duzym opciązeniu -40 nie ustawia sie dokładnie bo silnik musi dostac ile chce

13 max otwarcie przy duzym opciązeniu + 40 nie ustawia sie dokładnie bo silnik musi dostac ile chce

14 zawansowane ustawienia silnika krokowego pierwsze dwie pozycje na 0

a 3 i 4 pozycja + 6

15 skok at do zadanej pozycji wyłączony

16 cut off wyłączony

17 górne ogranicze nie obrotów ile chcesz przewarznie 6 tys

18 temp przełanczanie na gaz tyle ile chcesz zęby ci sie przełączał

19 preferowany typ jazdy normalna

Punkty od 9 do 13 narazie nie ruszaj i zapisz na kartce

i teraz jeśli będziesz miał tak jak napisałem to napisze ci dale co i jak

ale jestem ciekaw jak twój tps jest zrobiony bo to zaważy na nastawach ale tych koncowych

dobra jedziemy dalej

odpalasz auto podpinasz kompa i wchodzisz w zakładek odczyt , oczywiście auto rozgrzane i przełączone na lpg

nastawy z punktu od 10 do 13 dajesz odpowiedni tak

min jałowe -40
max jałowe +40
min obciazenia -40
max obciąrzenia +40

aby na nie blokowały odczytów z powodu złej nastawy tps lub jego braku

najpierw wciskasz gaz i dajesz ok 3 tys obrotów

wskaźnik sondy lambda musi biegać w równych czasach od lewej do prawej jeśli nie to:

- jak zawiesza sie po lewej stronie to zwiększasz nastawę z punktu 9 aż zacznie biegać równo od lewej do prawej

- jak zawesza sie po prawej to zmniejszasz nastawe z punktu 9

jesli sie powiodła nastawa to puszczasz gaz i silnik przewarznie pracuje na jałowych ale niekiedy zdycha albo nie równo pracuje

i znowu patrzysz na wskaznik sondy lambda , musi biegać w równych czasach od lewej do prawej jeśli nie to:

- jak zawiesza sie po lewej stronie to wykrecasz srube na parowniku aż zacznie biegać równo od lewej do prawej

jak zawiesza sie po prawej to wkręcasz aż zacznie biegać równo od lewej do prawej lecz nie koniecznie może sie trochę zawieszać po prawej to uchroni silnik przed gaśnięciem lub przygasanie podczas np włanczania dmuchawy czy świateł ale to nie reguła

i teraz jak ustawiłeś to to powtarzasz od nowa na 3 tys obr i znowu na jałowych

potem spowrotem zapisane nastawy z punktów od 10 d0 13 przywracasz lub dajesz jak ja ci napisałem potem je będziemy korygować

jeśli będziesz miał jakies pytania to pisz a jak to za mocno zakręcone to możemy pogadać na skaj pie lup telefonicznie

to trudne do pojęcia ale ja ci to przedstawiam jak kawa na lawę

aby to wszystko opisać trzeba by dużo stron napisać i nawet sam producent tego nie robi

a zeczywiscie to proste jak drut jak sie pojmie zasada działania ale ja ci jej nie napisałem tylko napisałem jak to ustawic
Ostatnio zmieniony przez dziabi3 2008-12-01, 22:51, w całości zmieniany 1 raz  

Grzenio 
Grzenio

Wysłany: 2008-12-01, 20:45   

do "dziabi3" dzięki za wyczerpującą odpowiedź :shock: . Jutro albo pojutrze będę podłączał sterownik gazu do komputera. Brakowało tu(albo nie znalazłem) ustawień na podstawie doświadczeń użytkowników. Zaskoczyłeś mnie barzdo weyczerpującą odpowiedzią. Pewno będę miał jeszcze jakieś pytania jak zacznę grzebać,ale póki co dzięki. Program już przejrzałem offline i na pierwszy rzut oka wszystko jasne.

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-12-01, 21:32   

dziabi3, opis super, podziwiam, tylko jedna rzecz. Gdybyś rozwinął temat jak ustawiasz parownik śróbą regulacyjną, bo w którymś momencie trzeba to jednak zrobić a sam nie wiem kiedy, na początku chyba? Czy sugerujesz koledze że ma zostawić jak było wcześniej?

Grzenio 
Grzenio

Wysłany: 2008-12-01, 21:56   

dziabi3, reduktor jest ułożony wzdłuż autka, a czy jest to jakaś istotna różnica ? (pewnie tak skoro pytasz:)) , a co do śruby to dołączam sie do pytania pablomed

dziabi3 

Wysłany: 2008-12-01, 22:28   

pablomed,

czytaj od tego miejsca

jesli sie powiodła nastawa to puszczasz gaz i silnik przewarznie pracuje na jałowych ale niekiedy zdycha albo nie równo pracuje

jest o parowniku

śruba na parowniku to głownie wolne obroty

reguluje sie ją po regulacji dużych obrotów czyli dużych opciązen czyli te 3 tys

a potem jeszcze raz sie poprawia od początku

bo !! !!!!!!!!!!

sruba na parowniku ma 7 kronie wiekszy wpływ na mieszanke na wolnych obrotach niz na wysokich

a ustawienie wysciowe pwa czyli pozycja krokowca ma 7 krotnie wuekszy wpływa na duze obroty niz na małe

i dlatego najpierw jak pisałe najpier duze obroty czyli pwa krokowca potem parownik czyli jałowe i jeszcze raz od początku bo te nastawy wpływają na siebie w stosunku 7:1 lub 1:7 i trza znalesc złoty srodek

a jesli ci chodzi o małą śrubkę bajpas to ja mam zakręcona ale czytaj co teraz pisze dalej i zerknij na fotke

czyli proporcja wygląda tak

sruba na parowniku jałowe 7 > wysokie 1

ustawienie krokowca jałowe 1 < a wysokie 7

kiedys znalazłem taki {cenzura} opis z wykresem ktury to pokazywał

naszkicuje to wam

Grzenio

jeśli parownik jest wzuło to ok

u ciebie wyjściem by było podkręcenie tego bajpasu ale to by dało tylko to ze auto by sie krztusiła ale nie gasło

jeśli sie już bawisz to nie idź na kompromisy

jak ja miałem problem i sie nauczyłem ustawiac sam za pomocą internetu i olewam gaziazy

jak co to pytac niema sprawy doglądam ten temat przynajmniej 2 razy dzienie

jesli ma ktos konkretne pytania odpowiem na wszystkie

moze moje wypowiedzi wyglądają chaotycznie ale to wynika z tego ze to jest proste tylko trudno to napisac

i trudno kogos od reki nauczyc

ale czytajcie i pytajcie

ale prosze pamietac ze jesli cos jest zepsute w instalce albo w silniku to moze nie byc tak pieknie z tymi nastawami moze wam nie wychodzic

a dodam ze to co napisałem to tylko uruchomienia lpg zeby działało ale to jeszcze nie szczyt mozliwosci bingo m

zostaje jeszcze tps i ustawienie min i max otwarc prawidłowo i kupa innych mniej znaczących

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-12-01, 22:55   

Ano, widzisz tam nie czytałem "ze zrozumieniem wszystkiego". Tak czy inaczej opis się nadaje do FAQ gdyby był, ale jest gdzieś indziej, jeśli się zgodzisz :)

dziabi3 

Wysłany: 2008-12-02, 16:19   

na faq to nie wszystko i zbyt chaotycznie troche napisałem

trzeba by troszkę wzbogacić jeszcze

o ustawianie tych kroków silnika min i max jałowych i analogicznie duzych obciązen min i max

< punkty od 10 do 13>

>>>> aby każdy wiedział to napisze o co chodzi z tymi ujemnymi krokami i dodatnimi w punktach od 10 do 13

ilość tych kroków jest w zależności jeśli to minus jest odejmowana od pwa wartości korkowca lub jeśli dodatnia to dodawana i w taki sposub są stworzone granice możliwości sie otwierania korkowca i zamykania jak i na jałowych i dużych obciążeniach czy też zwanych wysokich obrotach<<<<<<<<

a wygląda to tak ze jeśli dobrze przeprowadzimy nastawy te co pisałem wcześniej to :

punkt 10 daje sie na początek -10
punkt 11 daje sie na początek +20

wiem ze wcześniej pisałem około troche inne wartości i proszę sie nie dziwić wyrazie co poprawimy

punkt 12 daje sie -40 i przeważnie sie tego nie rusza przy względnie sprawnej instalacji bo starczy

punk13 daje sie + 40 i przeważnie sie tego nie rusza przy względnie sprawnej instalacji bo starczy

to są nastawy można powiedzieć uniwersalne jeśli ktoś ma działający tps lub nawet gdy on nie jest podpięty

dalsze korekty tych punktów dają minimalną ekonomikę auta a raczej kulturę pracy silnika i osiągi

dla ciekawy dlaczego to sie ustawia tak a nie inaczej wyjaśniam

gdy ustawimy pwa korkowca punkt 9 i ustawimy parownik <pisałem to już> to wskazanie sonda powinna nam pięknie biegać od lewej do prawej , to świadczy ze mieszanka jest stechiometryczna czyli ok

i teraz gdy auto pracuje na biegu jałowym i sonda pobiegnie w lewo czyli mieszanka jałowa to korkowiec zacznie sie otwierać zgodnie z prędkością jaką sie ustawi w punkcie 14 < dodam ze wartość ujemna zwalnia wartosci dodatnia przyspiesza prędkość otwierania sie , wartości które podałem są prze zemnie sprawdzone i je polecam> i silnik pięknie równiutko zaczyna pracować bo lubi bogatą mieszanek

ale gdy ją dostanie sonda zaraz wykrywa bogata mieszankę i zamyka korkowca a silnik zaczyna nierówno pracować bo ma ubogą mieszankę

i teraz mam tą samą sytuacje co na początku i tak sie dzieje w kółko non stop w cyklu ok 2 sekund

przy niektórych silnikach ten objaw jest wkurzający i dlatego stworzono nastawy w punktach 10 i 11

punkt 10 ogranicza zejście korkowca od zadanej wartości pwa nie niżej niż mu sie ustawi wiec jesli silnik zbyt mocno cyklicznie przygasa daje mu sie np nie -20 tylko tak jak ja napisałem -10 czyli nie pozwolimy mu sie zamkną 0 20 tylko o 10 kroków

punkt 11 to ograniczenie korkowca przed nadmiernym otwieraniem sie od wartości pwa korkowca, akurat ta nastawa nie działa tak zle na silnik i daje sie +20 ale nie więcej bo nie trzeba a mniej to sie ustawia dopiero po nastawach podczas jazdy aby nie za mało ostawić bo auto nie będzie nam sie zbierało

dosłownie te nastawy wyżej są po to aby silnik nie falował jak głupi na jałowych

punkt 12 i 13 to analogicznie to samo tylko ze to ograniczenia korkowca podczas dużych obrotów i obciążeni

tu sie nie ogranicza auta bo niema sensu dusić auta

dodam ze silnik krokowy nigdy nie zbliży sie do tych wartości bo im silnik pracuje z szybszymi obrotami to sonda biega na wskaźniku ale nie wykonuje tak rozpiętych ruchów jak na jałowych obrotach silnika a cykl jej ruch to ok 1 a nawet 0,5 sek a nawet mniej w zalerznosci o ilosci przepływających gazów w tłumiku

>>>> na pewno sie znajdzie ktoś kumaty i zapyta a czemu nie ustawić wszystkich wartości z punktów od 10 do 13 na 0 a tylko ustawic pwa dobrze abby sonda oscylowała czyli biegał

odpowiadam wtedy by sie instalacja zachowywał jak instalacja na srube 1 generacji

po to sie wykorzystuje te całe falowania sondy i korkowca po to aby nasycać tlenem a potem nie dopaloną mieszanką katalizator aby spalał on nieczystości i działał jak najdłużej

jak ktos ciekawy niech szuka zasad działania sondy lambda 2 stanowej i katalizatora <<<<<<

teraz o nastawach funkcji tps

tps to taka funkcja która sczytuje napięcie z czujnika położenia przepustnicy auta zwane tps i zarządza przełanczaniem nastaw sterownika z jałowych obrotów < 10 i 11 > na duze obciążenia <12 i 13>

w zalerznosci od stopnia wciśnięcia pedału

i teraz ustawienie tps jak liniowy 0-5 v i wpinamy sie pod < z zułto zielonym kablem od bingo > kabelek na przepustnicy ten co na nim jest przy max wciśnięciu gazu 5 volt i płynie maleje podczas puszczania gazu

i wygląda to tak ze przy około 1/8 wciśniętego gazu następuje przełączenie sterownika na duże obciążenia czyli nastawy z punktu 12 i 13

jutro jak sie ruszę to wam nakręcę filmik i porobię skriny

dodam ze kupę informacji jest na elektrodzie razem z filmikami i opisami np tps liniowy a bosz mono jakie są różnice

ja podaje te które są najlepsze według mnie jako elektronika i informatyka i gościa który zjadł żeby na bingo

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu