Kolego mierzymy rezystancje ścieżek. Cofasz krokowca do pozycji zamkniętej (wyłączony zapłon bo sie ustawi spowrotem) napięciem na pin pierwszy i ostatni bodajże. W zależności od podłączenia wysunie się albo schowa. TPS oczywiście już odpięty.
Pin 1 i 5 przy zamkniętej przepustnicy opór 520 - 1300 ohm
1 i 2 (przepustnica otwarta na 0-25%) - zmiennie
1 i 2 przepustnica otwarta od 25 - 100% - stałe
1 i 4 otwarta od 0 - 25% - stale
1 i 4 otwarta od 25 - 100% - zmienne
Napięcie na wtyczce 1 i 5 pin powinno wynosić ok 5 V
PS.
Wszystko pisane z głowy, wieczorem potwierdzę wartości bo nie pamiętam dokładnie.
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Sorki że się wtrącę ja miałem problem z obrotami a mianowicie brakiem wolnych obrotów na Pb na LPG wszystko OK. Byłem u mechaniorów i mówili wymień podstawę wtrysku silniczek krokowy, wtrysk, filtr paliwa.Filtr wymieniłem bo od nowego nie był wymieniany i nic. wyczytałem na jakimś forum o naprawach żeby odłączyć akumulator więc go odłączyłem i złączyłem na jakąś minute przewód + z - i golfik chodzi jak trzeba . Jeśli nie próbowałeś to warto to nic nie kosztuje 

- Marecki
- Berbeć
[ Dodano: 2012-05-17, 19:45 ]
Za radą Koleżanki
odpiąłem TPS - silnik na zimnym trochę się krzywił - obroty kulały przez moment, ale zero szarpania, na gazie chodzi wzorowo, na Pb delikatnie wolniej się wkręca (na gazie lepiej idzie jak na Pb
), obroty ani razu nie skoczyły, nie zawiesiły się, nie wzrosły
czyli walnięty TPS wychodzi na to, prawdę mówię ? Lepiej nowy kupić jakiś zamiennik, czy szukać sprawnej używki ? Skoro się zacina, to jest uszkodzony, czy może takie rzeczy się mogą dziać, jak np. jest źle ustawiony ?[/quote]
Mi Jej rada tez pomogla kiedys
Polecam Ci kupic "nowa" sprawna uzywke przepustnice kompletna poniewaz jak kupisz nowy TPS to mozesz miec problemy z ustawieniem go.
Ja kupilem uzywana cala przepustnice zalozylem i dziala jak zloto. Szukaj przepustnicy z gwarancja rozruchowa np z rozbitka itp.
Mi wlasnie TPS robil "akuku" czasem bylo ok ladnie chodzilo a czasem odpalalem chodzil chwile ok a tu nagle obroty na 3000 tys i wez stoj na swiatlach tak
wymieniaj przepustnice koszt ok 100 150 za kompletna
Za radą Koleżanki
odpiąłem TPS - silnik na zimnym trochę się krzywił - obroty kulały przez moment, ale zero szarpania, na gazie chodzi wzorowo, na Pb delikatnie wolniej się wkręca (na gazie lepiej idzie jak na Pb
), obroty ani razu nie skoczyły, nie zawiesiły się, nie wzrosły
czyli walnięty TPS wychodzi na to, prawdę mówię ? Lepiej nowy kupić jakiś zamiennik, czy szukać sprawnej używki ? Skoro się zacina, to jest uszkodzony, czy może takie rzeczy się mogą dziać, jak np. jest źle ustawiony ?[/quote]
Mi Jej rada tez pomogla kiedys
Polecam Ci kupic "nowa" sprawna uzywke przepustnice kompletna poniewaz jak kupisz nowy TPS to mozesz miec problemy z ustawieniem go.
Ja kupilem uzywana cala przepustnice zalozylem i dziala jak zloto. Szukaj przepustnicy z gwarancja rozruchowa np z rozbitka itp.
Mi wlasnie TPS robil "akuku" czasem bylo ok ladnie chodzilo a czasem odpalalem chodzil chwile ok a tu nagle obroty na 3000 tys i wez stoj na swiatlach tak
wymieniaj przepustnice koszt ok 100 150 za kompletna
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Tak zrobię, a wiecie może, czy z wersji 90 KM, czyli np. silnik ABS pasuje taki cały mono wtrysk, czy się czymś różni od wersji 75 KM ?
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
- bogib184
- Gaduła
Spokojnie, spróbuję
Chociaż reset kompa już robiłem i była lipa, ale + z - nie zwierałem, więc spróbuję. Pytam na wszelki wypadek: czy cała przepustnica z 1.8 90 KM podejdzie do 1.8 75 KM ?
Chociaż reset kompa już robiłem i była lipa, ale + z - nie zwierałem, więc spróbuję. Pytam na wszelki wypadek: czy cała przepustnica z 1.8 90 KM podejdzie do 1.8 75 KM ?Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio
- bogib184
- Gaduła
tak jest identyczna
patrz tylko na ile pinow masz silniczek krokowy
1.8 75 KM a 1.8 90 KM roznia sie walkiem rozrzadu i jeszcze czyms ale to siedzi "gleboko" takze przepustnica jest taka sama. Ja nie polecam cudowac ze zwieraniem plusa z minusem no ale jak kto woli
patrz tylko na ile pinow masz silniczek krokowy
1.8 75 KM a 1.8 90 KM roznia sie walkiem rozrzadu i jeszcze czyms ale to siedzi "gleboko" takze przepustnica jest taka sama. Ja nie polecam cudowac ze zwieraniem plusa z minusem no ale jak kto woli

Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Sorki, pomyliłem Twój post, z radą mareckiego
On pisze, że odłączył aku i następnie na minutę złączył + i -
[ Dodano: 2012-05-24, 13:17 ]
Niestety, po wielu próbach regulacji TPS, nie dało żadnego rezultatu
Po cofnięciu krokowego napięcie na pinie 1 i 2 wynosi 0,24 V, rośnie bardzo płynnie do 4,74 V i jest miodzio, na pinie 1 i 4 napięcie 0,2 V, rośnie bardzo płynnie do 4,44 V i tu trochę brakuje do granicy wg. informacji jakie znalazłem powinno być od 4,5 do 4,9 V. Jednym słowem chodzi po podpięciu wszystkiego parszywie na wolnych
Po prostu sobie strzela cichutko w wydech, chodzi równo, za chwilę strzeli, zafaluje i na LPG i na Pb. Zrobiłem po regulacji TPS reset kompa, odpaliłem na benzynie bez gazu, rozgrzał się, wentylator się załączył i dalej to samo. Robiłem test z dezodorantem i nic - żadnej nieszczelności. Coś sobie pyka w okolicy mono wtrysku cały czas - dzwięk podobny jak w przekaźniku. Na obecną chwilę się poddaję i zostanie wymieniony cały mono, bo tutaj już nic innego nie wymyślę.
On pisze, że odłączył aku i następnie na minutę złączył + i -
[ Dodano: 2012-05-24, 13:17 ]
Niestety, po wielu próbach regulacji TPS, nie dało żadnego rezultatu
Po cofnięciu krokowego napięcie na pinie 1 i 2 wynosi 0,24 V, rośnie bardzo płynnie do 4,74 V i jest miodzio, na pinie 1 i 4 napięcie 0,2 V, rośnie bardzo płynnie do 4,44 V i tu trochę brakuje do granicy wg. informacji jakie znalazłem powinno być od 4,5 do 4,9 V. Jednym słowem chodzi po podpięciu wszystkiego parszywie na wolnych
Po prostu sobie strzela cichutko w wydech, chodzi równo, za chwilę strzeli, zafaluje i na LPG i na Pb. Zrobiłem po regulacji TPS reset kompa, odpaliłem na benzynie bez gazu, rozgrzał się, wentylator się załączył i dalej to samo. Robiłem test z dezodorantem i nic - żadnej nieszczelności. Coś sobie pyka w okolicy mono wtrysku cały czas - dzwięk podobny jak w przekaźniku. Na obecną chwilę się poddaję i zostanie wymieniony cały mono, bo tutaj już nic innego nie wymyślę.Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio
- bogib184
- Gaduła
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)