Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
przekaznik instalacji LPG
witam.na jakiej zasadzie dziala przekaznik instalacji LPG?wiem ze przelacza wtrysk pb na elektrozawór parownik i butli.mam przelączanie automatyczne(przy dodaniu gazu)sterownik przełacza na gaz ale nie otwieraja sie elektrozawory i auto dalej chodzi na benzynie.styki i kable sprawdzałem.sa ok.z dnia na dzien tak sie stalo.jak taki przekaznik sprawdzic samemu?pomocy.pozdrawiam
- tomek28
- Czytacz
U mnie spaliły się kable przy centralce która przełącza rodzaj paliwa. Wyjmij centralkę i zobacz czy wszystkie kable masz podpięte i czy żaden z nich nie jest uszkodzony
Pozdro
Pozdro
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu
sprawdzalem centralke i kable.wyglada wszystko ok.po dodaniu gazu nolmalnie przelacza centralka(zapala sie kontrolka lpg)na gaz ale w rzeczywistoisci dalej chodzi na benzynie.dlatego tak mysle o tym przekazniku jak go sprawdzic.pozdro
- tomek28
- Czytacz
Nie wiem gdzie możesz mieć schowane przekaźniki od LPG,. Poszukaj pod maską czy nie masz tam dodatkowych przekaźników
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu
wg mnie to wina centralki. Pomimo tego że świeci dioda "LPG" to centralka nie wysyła sygnału do przełączenia instalacji na gaz. Powiedz mi czy słychać jak odbija elektrozawór przy butli?
Gdyby centralka wysłała sygnał że instalacja ma się przełączyć na LPG to silnik pewnie by zgasł bo odcięty zostałby wtrysk od komputera i przestałby podawać benzynę. U ciebie tak się nie dzieje więc nadal będę upierał się że to wina centralki. Zobacz jeszcze czy w okolicy podszybia w komorze silnika masz dodatkowy bezpiecznik. To przez niego zasilane są elektrozawory.
W ogóle jakiej firmy masz instalację?
Gdyby centralka wysłała sygnał że instalacja ma się przełączyć na LPG to silnik pewnie by zgasł bo odcięty zostałby wtrysk od komputera i przestałby podawać benzynę. U ciebie tak się nie dzieje więc nadal będę upierał się że to wina centralki. Zobacz jeszcze czy w okolicy podszybia w komorze silnika masz dodatkowy bezpiecznik. To przez niego zasilane są elektrozawory.
W ogóle jakiej firmy masz instalację?

-

BORYSKA - Badacz tematu
Ha! To chyba będę mógł Ci pomóc, bo ma taką samą instalkę.
Ale to już chyba nie dzisiaj... Lecę w pościel, bo jutro do pracy na 6:00...
Pozdro
Ale to już chyba nie dzisiaj... Lecę w pościel, bo jutro do pracy na 6:00...
Pozdro

-

BORYSKA - Badacz tematu
Nic nie szkodzi.
Jeśli możesz to zrób fotkę centralki LPG. Zrób to w taki sposób żeby były widoczne przewody z niej wychodzące. Albo przynajmniej opisz ile jest tych przewodów i jakiego są koloru. Podaj też model centralki. Coś uradzimy...
Jeśli możesz to zrób fotkę centralki LPG. Zrób to w taki sposób żeby były widoczne przewody z niej wychodzące. Albo przynajmniej opisz ile jest tych przewodów i jakiego są koloru. Podaj też model centralki. Coś uradzimy...

-

BORYSKA - Badacz tematu
tomek28, przekaźnik może być w okolicy reduktora, albo wykorzystywane są tylko wewnętrzne przekaźniki w przełączniku. Zależy od wykonania. Na ogół przełącznik w kabinie steruje jednym przekaźnikiem koło reduktora, który albo włącza elektrozawory lpg albo wtrysk benzyny. Ale rozwiązań może być wiele. Daj fotkę nie reduktora bo to nieistotne tylko przełącznika w kabinie i komputerka pod maską
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):Ale rozwiązań może być wiele
Np u mnie mały przekaźniczek w centralce sterował elektrozaworami bezpośrednio i przez to nie wytrzymały kable przy centralce- musiały przewodzić zbyt duży prąd i nie poradziły sobie z tym...

-

BORYSKA - Badacz tematu
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)