Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Problem z nagrzaniem silnika
Witam mam silnik 1.6ABU i zauważyłem od jakiegoś czasu nie umi mi się nagrzać temperatura to znaczy ciepełko mam ale wskaźnik ledwo co się unosi co może być tego winą
-

Poluś - Czytacz
Re: Problem z nagrzaniem silnika
Poluś napisał(a):Witam mam silnik 1.6ABU i zauważyłem od jakiegoś czasu nie umi mi się nagrzać temperatura to znaczy ciepełko mam ale wskaźnik ledwo co się unosi co może być tego winą
pizgnij go pomoże cos sie wiesza jak grzeje dobrze w minusowe temperatury to bedzie to a jak nie grzeje za ciekawie tylko cos tam ciepłego leci to zajmij sie termostatem pewnie nie zamyka sie
- mateusz_918
- Gaduła
- Rocznik: 96
- Silnik: 1.9 AFN
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Poluś napisał(a):Zauważyłem że na tym forum nie ma się co pytać bo tu są sami znawcy co wiedzą wszystko i zawsze wiedzieli
Nie w tym problem tylko jak zakładasz temat to napisz czy sprawdzałeś termostat , czujnik temperatury , bo faktycznie w ostatnim okresie kwestia niedogrzania silnika to temat przewodni i przeważnie przypinany. Jak posprawdzasz te 2 rzeczy to odezwij się jak będziesz miał ochotę

-

pietrasiak2 - Members
Poluś napisał(a):ale chcę jeszcze delikatnie zasłonić chłodnicę może to pomoże
Nie pomoże, zasłonieńcie nie ma sensu jak działa dobrze termostat. Do osiągnięcia temperatury 90 stopni przepływ jest na krótkim obiegu.
-

gello1 - Gaduła
nie zasłaniaj żadnej chłodnicy tak się robiło w żukach a nie w samochodach z termostatem jeśli jest termostat sprawny to nic nie pomoże ta tektura a wyjedziesz na trasę to zagotujesz płyn. Sprawdź węże idące do chłodnicy czy nie grzeją się zaraz po odpaleniu samochodu czasem nowy termostat też jest wadliwy ja u mnie wymieniałem 3 i dopiero 3 jest sprawny
węże powinny być gorące dopiero jak masz na liczniku ok 80-90 stopni
Jak masz miernik to sprawdź też czujnik temperatury ustaw na pomiar omów i sprawdź rezystancję między 1i3 pinem powinny być takie wartości

węże powinny być gorące dopiero jak masz na liczniku ok 80-90 stopni
Jak masz miernik to sprawdź też czujnik temperatury ustaw na pomiar omów i sprawdź rezystancję między 1i3 pinem powinny być takie wartości

- PabloSBT
- Members
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)