Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
hamowanie silnikiem
Witam troche rozkminiam sytuacje hamowania silnikiem na gazie wiadomo ze jak sie hamuje silnikiem na benzynie i obroty nie spadna ponizej mniej wiecej 1500 to nie pobiera on paliwa a jak jest z gazem ktos madrzejszy wie?
-

Ryjek - Badacz tematu
-

czaro - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
a ja gdzies czytalem a nawed powiem wiecej... ktorys z znas dal chyba link do strony gdzie jakis fachowiec sie wypowiadal (o ile dobrze pamietam) ze jak sie hamuje silnikiem to mniej pali niz na luzie... bo jak auto jedzie to samo sie podtrzymuje (nie zgasnie) a jak jest na luzie to pobiera paliwo zeby nie zgasl czy jakos tak
w kazdy razie o to tam chodzilo
[ Dodano: 2011-02-09, 21:21 ]
o prosze... znalazlem
http://www.golf3.pl/topics20/jak-zmniej ... t28146.htm
w kazdy razie o to tam chodzilo [ Dodano: 2011-02-09, 21:21 ]
o prosze... znalazlem
http://www.golf3.pl/topics20/jak-zmniej ... t28146.htm
-

sweetboy90 - Badacz tematu
no to teorie wymyśliłeś przejedź się kiedyś samochodem (benzyniakiem z wtryskiem albo nowszym dieslem) z komputerem pokazującym spalanie i jadąc na biegu puść gaz spalanie pokaże 0.0 a jeśli wrzucisz na luz to zawsze coś będzie palił na początek dowiedz się co i jak a później takie teorie wygłaszajpaliwo napisał(a):trochę mniej spali tak samo i jak na luz wyzucisz to o wiele mnie spali niż jak będziesz hamował silnikiem ale i tak trochę spala.
-

pawelek03576 - Gaduła
Jakaś nowa teoriapaliwo napisał(a):trochę mniej spali tak samo i jak na luz wyzucisz to o wiele mnie spali niż jak będziesz hamował silnikiem ale i tak trochę spala.
benzyniak na biegu jałowym kotłuje sporo,znacznie więcej niż przy hamowaniu silnikiem.Dizelek na luzie pali mało ale najbardziej ekonomiczne jest hamowanie silnikiem.-

Miękus82 - Czytacz
to ze hamowanie silnikiem na benzynie czy dislu jest bardziej opłacalne niz wrzucenie na luz, to w to uwierze bo tez o tym slyszalem ale własnie instalacje gazowe sa troche mniej zaawansowane czy jak to nazwac i ciekawi mnie wlasnie rzecz jak przy gazie 

-

Ryjek - Badacz tematu
pawelek03576 napisał(a):no to teorie wymyśliłeś przejedź się kiedyś samochodem (benzyniakiem z wtryskiem albo nowszym dieslem) z komputerem pokazującym spalanie i jadąc na biegu puść gaz spalanie pokaże 0.0 a jeśli wrzucisz na luz to zawsze coś będzie palił na początek dowiedz się co i jak a później takie teorie wygłaszaj
To jest bardzo proste, puszczasz pedał gazu - przepustnica zamknieta czyli paliwo nie dociera do ukladu .Bieg jałowy czy tez luz - przepustnica otwarta, układ zasilony paliwem.
Jak jest na gazie nie wiem, wiec nie wypowiem sie.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
-

Sivy - Members
Sivy napisał(a):puszczasz pedał gazu - przepustnica zamknieta czyli paliwo nie dociera do ukladu .Bieg jałowy czy tez luz - przepustnica otwarta
sorki ale ja nie rozumiem...
przeciez jak masz luz to tez puszczasz pedal gazu...-

sweetboy90 napisał(a):Sivy napisał(a):puszczasz pedał gazu - przepustnica zamknieta czyli paliwo nie dociera do ukladu .Bieg jałowy czy tez luz - przepustnica otwarta
sorki ale ja nie rozumiem...przeciez jak masz luz to tez puszczasz pedal gazu...
jak masz na luzie to silnik pobiera paliwo żeby pracować a jak masz wrzucony bieg i puszczony gaz to wtedy silnik jest "napędzany" przez koła
-

pawelek03576 - Gaduła
no wlasnie tak myslalem ale nie rozumialem wypowiedzi kolegi Sivy, o tym puszczaniu gazu, poprostu nie zrozumialem
ale juz jest ok
ale juz jest ok-

• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)