słuchaj u mnie jak był zimny silnik to poziom płynu w zbiorniczku jest pomiedzy min a max po uruchomieniu silnika poziom płynu sie podnosi do max nie wiem czy to normalne.
Temperatura na wolnych obrotach dochodzi do 80 90 stopni mówie o takim 5 minutowym urichomionym silniku na wolnych obrotach. podejrzewam ze albo jest trafiony termostat albo przypchaną chłodnice. gdyby wypluł uszczelke były by twarde weze a sa miękkie, moze sie myle
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
nie mylisz się tylko jak w koncu u ciebie jes z tą temperaturą 100-100 czy 80-90 bo różnie piszesz. Według mnie powinno się zacząć od uruchomienia silnika bez korka- jeśli do włączenia się wentylatora płynu nie wywali to z układem jest wszystko ok a jeśli wywali to może być wina termostatu,wyjmij termostat i odpal bez niego. Jeśli teraz wywali płyn to zatkana chłodnica lub jakiś kanał i to porządnie.
-

mani51 - Members
widzę że nie czytasz postów w swoim temacie wcześniej Ci napisałem jak sprawdzić pompę-dokładnie tak jak napisal neo2223,
w tym silniku jaki masz jeśli gdzieś się obok niej nie leje i nie słychać łożyska to raczej jest dobra, chyba że połamały się łopatki w co wątpię
w tym silniku jaki masz jeśli gdzieś się obok niej nie leje i nie słychać łożyska to raczej jest dobra, chyba że połamały się łopatki w co wątpię
-

mani51 - Members
jedyne co może paść w w pompie to łożysko lub uszczelniacz. jeśli to łożysko to będzie głośniej chodzić a gdy się zatrze to jest po silniku bo pompa w 1,6 ABU jest napędzana z paska rozrządu...jeśli wyciągniesz pompę i będą wszystkie łopatki całe to szkoda twojej roboty i kasy na nową pompę bo to nic nie da w silniku ABU. Przegazuj i zobacz czy leci ale najpierw przedmuchaj ten wężyk od przelewu. Jeśli leci na większych obrotach to odkreć ten cały kruciec co jest w nim termostat i czujnik temp od silnika i go przeczyścić.W między czasi sprawdź termostat w jakimś garnku podgrzewaj wodę i zobacz czy się otworzy, jak byś miał termometr to sprawdź przy jakiej temperaturze się otwiera powinien się otworzyć przy 84 stopniach i tak ma być na nim napisane!!!!! jeśli jest inaczej to masz zły termostat Termostat załóż przed przykręceniem króćca spowrotem do silnika bo tak będzie Ci go łatwiej założyć i dobrze ustawić...i na boga nie wymieniaj wszystkiego jak leci tylko podejdź do tego na spokojnie-to nic nie kosztuje
-

mani51 - Members
kiedys próbowałem wymienic łozysko w pompie skonczyło się to wyłupaniem korpusu było tak zapieczone a kila razy się udało wyprasowac bez problemu ale tu jest ryzyko ze po wymianie uszczelniacza włąsnie na nim moze puszczec
[ Dodano: 2008-08-21, 18:32 ]
mani dobrze radzi podchodź do tego ze stoickim spokojem i rozwaga bo cos spieprzysz
[ Dodano: 2008-08-21, 18:32 ]
mani dobrze radzi podchodź do tego ze stoickim spokojem i rozwaga bo cos spieprzysz
-

neo2223 - Czytacz
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)