Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Grubo splanowana głowica-Jaką dać Usczelkę pod głowicą
Witam. Silnik 1.8 90 km ADZ Jestem w trakcie remontu silnika znaczy całej regeneracji głowicy wraz z panewkami i pierścieniami. Podczas splanowania głowicy okazało się że trzeba grubo splanować ponieważ wcześniej ktoś dał za dużo. Kupiłem uszczelkę Elinga 1.76mm ta najgrubsza, pokazałem specu od głowicy i mówi że ta usczelka będzie za cienka. To jaką ma w końcu kupić jak do benzyniaka sa jednakowej grubości?
Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
Sam jest za cienki chyba. Niech zakłada i nie pitoli. Nic innego tam nie założysz.
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

marcinkoz2910 - Members
nie piszesz ile została splanowana głowica, jeśli faktycznie dużo to ratuje cie tylko dorobienie uszczelki, kosztuje około 100 zeta, a jaka gruba - trzeba zmierzyć ile głowicy zostało i wyliczyć. Minimalna grubość do nominalnej uszczelki to 132.6 mm
- pablomed
- Members
Poprzedni właściciel splanował głowicę na 0.66mm, teraz jest splanowana podajże na 1 mm
Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
OMG
,zakładaj uszczelkę ze sklepu i nie kombinuj
. Ja miałem w poprzednim aucie wykonany już ostatni szlif,było równo z zaworami i było ok. Najwyżej zwiększy się ciut stopień sprężania. 
,zakładaj uszczelkę ze sklepu i nie kombinuj
. Ja miałem w poprzednim aucie wykonany już ostatni szlif,było równo z zaworami i było ok. Najwyżej zwiększy się ciut stopień sprężania. 
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Czyli co za tym idzie te spreżanie?? Mam nadzieję że woda nie będzie przez zbiorniczka wybuchała 

Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
Na początek trzeba by zmierzyć,czy głowica trzyma jeszcze wymiar-to znaczy,czy jej wysokość mieści się w granicach tolerancji.
Można mieć nadzieję,że zakład który planował głowicę trudzi się sprawdzaniem takich "drobiazgów"...
No bo,jeśli planowana "na grubo" to co z zaworami?
Jeśli minimalny wymiar nie zostanie zachowany,nie trudź się poszukiwaniem ekstra-grubych uszczelek,lecz zakup używaną,głowicę,sprawdź szczelność,splanuj i przerzuć bebechy ze swojej.
Oszczędzisz sobie powtórnego zdejmowania głowicy.
[ Dodano: 2012-05-13, 09:46 ]
Nie będzie,ale jak najbardziej możesz mieć pewne problemy z ustawieniem zapłonu.
Nie przerobiłem tego w VW,ale w innym aucie-owszem.
[ Dodano: 2012-05-13, 09:49 ]
No,chyba że tak
Można mieć nadzieję,że zakład który planował głowicę trudzi się sprawdzaniem takich "drobiazgów"...
No bo,jeśli planowana "na grubo" to co z zaworami?
Jeśli minimalny wymiar nie zostanie zachowany,nie trudź się poszukiwaniem ekstra-grubych uszczelek,lecz zakup używaną,głowicę,sprawdź szczelność,splanuj i przerzuć bebechy ze swojej.
Oszczędzisz sobie powtórnego zdejmowania głowicy.
[ Dodano: 2012-05-13, 09:46 ]
Pawełgolfgreen napisał(a):Czyli co za tym idzie te spreżanie?? Mam nadzieję że woda nie będzie przez zbiorniczka wybuchała
Nie będzie,ale jak najbardziej możesz mieć pewne problemy z ustawieniem zapłonu.
Nie przerobiłem tego w VW,ale w innym aucie-owszem.
[ Dodano: 2012-05-13, 09:49 ]
Opik napisał(a):Kanapka i lecisz w turbo
No,chyba że tak

Nie mam GG ale coś trzeba było wpisać..
- Kutasinski
- Czytacz
Głowica była remontowana A do Z. Czyli nowe zawory, uszczelniacze i sprawdzenie sczeczelności itp koszt ok 550 zł. Wszystko z głowicą jest OK 

Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
Pawełgolfgreen napisał(a):Głowica była remontowana A do Z. Czyli nowe zawory, uszczelniacze i sprawdzenie sczeczelności itp koszt ok 550 zł. Wszystko z głowicą jest OK
No to,jak z głowicą jest wszystko OK to nie bardzo rozumiem,co autor tematu miał na myśli..
Wobec tego,należy złożyć silnik na seryjnej uszczelce i tyle.
Nie mam GG ale coś trzeba było wpisać..
- Kutasinski
- Czytacz
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)