Otóż postanowiłem swoją instalację gazową ulepszyć o dodanie silnika krokowego, gdyż moja instalacja była wyposażona tzw. śrubę na rurze. Poczyniłem w tym względzie stosowne kroki i kupiłem ów silniczek - wybór padł na SONCBOZ.
Dokupiłem też kabelek do laptopa, aby samodzielnie maniulować ustawieniami.
Dziś zaintalowałem krokowca i starałem się ustawić instalacje, lecz napotkałem nieoczekiwane przeszkody. Przeszkodami okazały się problemy z regulacją.
I tu mam prośbę do fachowców sterownika Bingo-M...
Objawy mojego problemu:
- Niemożności ukończenia adaptacji (Przycisk NAUKA w programie BINGo) /screen 1/
- Bardzo źle się wkręca na obroty (wkręca się dopiero, gdy pedał gazu jest lekko naciśniety. Przy próbie głębszego wciśniecia pedału silnik się dławi i obroty spadają). Dodatkowo podczas wciśniętego pedału gazu program pokazuje cały czas, że mieszanka jest uboga. Napięcie na sondzie spadaprawie do 0.
- Na biegu jałowym pracuje dobrze, specjalnie ustawiłekm na trochę większe obroty niż 900. Program pokazuje wtedy, ż emieszanka jest lekko bogata.
Zrobiłem pare skreenshotów z pracy na gazie. Jak ktoś ma czas, to bardzo proszę o przyjrzenie się i ewentualnie udzielenie mi wskazówek co może byc źle. Co sprawdzić i jak. Z góry dziękuję. Parametry ustawień dobierałem samodzielnie. Sonda lambda coś mi na gazie nie faluje...widać w oscyloskopie jakby napięcie drżąło.
Pod maską:
- SIlnik 1,8 ABS
- Instalacja Auto GAs SYstem typu LOVATO (II gen.)
- parownik po regeneracji oryginalnymi membranami LOVATO 10.12.2010
- filterek gazu wymieniony na nowy dosłownie wczoraj
- sterownik BINGO-M
- filtr powietrza wymieniony na wakacjach 2010
Dołożony element:
- Nowy krokowiec firmy SONCEBOZ
Skreenshoty:

). Czyżby jednak sonda była walnięta?
no ale nikt nie mówił, że będzie łatwo. Fajnie, że można liczyć na pomoc na forum
Szczerze mówiąc to nie wiem gdzie mam wpięty TPS (bo akurat sterownika ja nie montowałem), ale sprawdzę to i odpisze.