wszystko działało - odpaliłem silnik i się zjarało..

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

wszystko działało - odpaliłem silnik i się zjarało..

Postprzez killah » 20 kwi 2013, o 20:21

Witać,

Zaraz dostanę nerwicy na to. Problem jest następujący.

Podłączyłem wszystko zgodnie z zasadami.

Kabel zasilający od aku - 30 cm bezpiecznik -> do wzmacniacza. Przy aku masa z karoserii pociągnięta. Od wzmaka idzie masa pod siedzenie.

Podłączyłem wszystko i uruchomiłem (na wyłączonym silniku) i wszystko grało jak należy. Stwierdziłem, że zaraz aku padnie to odpaliłem auto. Nie wyłączałem radia przed włączeniem auta jeśli ma to znaczenie.

No więc odpaliłem auto i nagle przestał grać wzmacniacz. Nie pali się na nim dioda.

Są jakieś chore akcje bo jak podpinam kabel zasilający do wzmaka to nagle staje się on masą i np podając plus z lampki do tego kabla mam 12v.

Sprawdzając napięcie na tym kablu (odłączony od wzmaka) do masy lampki bagażnika to czasem jest 4 v czasem 12v.

Jak podłączyłem kabel zasilający do wzmaka to między nim a minusowym było 3v od razu po tym jak zaczął się problem.

Bezpiecznik instalacji CA niespalony.

Po prostu ręcę opadają. Padł wzmak?

Jeśli to ma znaczenie to opuszczanie szyby kierowcy nagle zaczęło słabiej działać. Raz tak raz nie. Wszystkie inne szyby działają bez zarzutu. Może to przypadek a może powiązanie

Dodam też że kabel zasilający od początku do końca jest w nylonowym oplocie. NIE ma szans że przeciął się podczas rozruchu silnika.
killah
 

wszystko działało - odpaliłem silnik i się zjarało..

 

Postprzez slavwek.ie » 22 kwi 2013, o 15:02

killah napisał(a): Bezpiecznik instalacji CA niespalony.
Zacznij od niego. To że nie jest spalony, nie oznacza że jest sprawny. Miałem kiedyś jazdę z bezpiecznikiem, wyglądał w porządku a przepuszczał napięcie rzędu 0,2V więc nie ma bata, żeby sprzęt odpalił.
Podepnij zasilania bez bezpiecznika na moment, nic się nie stanie a wyeliminujesz jeden powodów.
W drugiej kolejności przejrzyj wszystkie styki zasilania, czy dobrze skręcone, czy nie ma luzów, czy masa właściwie podpięta itd. Wszystkie punkty!!

I pamiętaj na koniec, nie odpala się auta na włączonym sprzęcie. W chwili rozruchu powstaje taki spadek napięcia, że wzmacniacz może tego nie wytrzymać... Zaraz pewnie kilku mądrych się znajdzie, mówiąc że "ja zawsze odpalam na włączonym graniu i nic.." - życzę powodzenia, do czasu aż zrobi się cicho, na zawsze..
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez killah » 22 kwi 2013, o 15:42

slavwek.ie napisał(a):
killah napisał(a): Bezpiecznik instalacji CA niespalony.
Zacznij od niego. To że nie jest spalony, nie oznacza że jest sprawny. Miałem kiedyś jazdę z bezpiecznikiem, wyglądał w porządku a przepuszczał napięcie rzędu 0,2V więc nie ma bata, żeby sprzęt odpalił.
Podepnij zasilania bez bezpiecznika na moment, nic się nie stanie a wyeliminujesz jeden powodów.
W drugiej kolejności przejrzyj wszystkie styki zasilania, czy dobrze skręcone, czy nie ma luzów, czy masa właściwie podpięta itd. Wszystkie punkty!!

I pamiętaj na koniec, nie odpala się auta na włączonym sprzęcie. W chwili rozruchu powstaje taki spadek napięcia, że wzmacniacz może tego nie wytrzymać... Zaraz pewnie kilku mądrych się znajdzie, mówiąc że "ja zawsze odpalam na włączonym graniu i nic.." - życzę powodzenia, do czasu aż zrobi się cicho, na zawsze..


Cześć Sławek,

Co do tego pogrubionego - szkoda że dopiero teraz się o tym dowiaduję. Mam nadzieję, że ten odosobniony przypadek nie spatolił mi wzmaka :/

Kupię dzisiaj nowy bezpiecznik i dam znać co i jak.
killah
 

Postprzez slavwek.ie » 22 kwi 2013, o 15:47

killah napisał(a): Kupię dzisiaj nowy bezpiecznik i dam znać co i jak.
Zanim kupisz, podłącz bez bezpiecznika (zewrzyj końcówki bezpiecznikowe), będziesz wiedział.
Ewentualnie pomierz miernikiem napięcie przed i tuż za bezpiecznikiem
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez bogib184 » 22 kwi 2013, o 15:48

slavwek.ie napisał(a):
killah napisał(a):

I pamiętaj na koniec, nie odpala się auta na włączonym sprzęcie. W chwili rozruchu powstaje taki spadek napięcia, że wzmacniacz może tego nie wytrzymać... Zaraz pewnie kilku mądrych się znajdzie, mówiąc że "ja zawsze odpalam na włączonym graniu i nic.." - życzę powodzenia, do czasu aż zrobi się cicho, na zawsze..



Prawda, jeszcze nieraz jak aku ktoś na postoju "wydoi trochę" :-P To, że inni tak robią i im gra, niech robią. Nie każdemu musi się całe życie udawać :hyhy: Ja jak w oprawkę włożyłem niedawno AGU, odpalam - cisza :zalamany: aż mi się gorąco zrobiło, miernik, na zaciskach 4 V, co do... Lecę do bezpiecznika, a on tak krzywo siedzi, pyk, wlazł jak należy - wzmacniacz ożył :]
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez killah » 22 kwi 2013, o 18:49

dobra "naprawiłem. Rozebrałem bezpiecznik i po prostu dokręciłem śrubki bo latał bardzo luźno.

Radio odpaliło i ok chodziło przez trochę czasu a potem co jakiś czas pojawiąją się takie jakby "klumkanie" z głośników niskotonowych. Przy każdej zmianie kanału w radiu albo coś też jest. Przy muzyce też się pojawia.

Ma ktoś pomysł? ja już wysiadam powoli...

//////////////

Chyba wiem o co chodzi. Wg mnie stykały się kable rca ze sobą przy wzmacniaczu. Odizolowałem je od siebie i problem ustał ale jest inny problem i chyba już wiem co to. Jak odpalę silnik to jest jakieś swistanie w tweeterze słyszalne. To chyba przez to indukcję kabla rca z zasilaniem pompy paliwowej?

Świst wzmaga się w miarę dodawania gazu. Więc to chyba przesądzone?
killah
 

Postprzez phase » 25 kwi 2013, o 17:58

Mogłeś uwalić masę w radiu.
Avatar użytkownika
phase
Czytacz
 
Posty: 66
Dołączył(a): 9 sty 2013, o 23:08
Lokalizacja: Wawa

Postprzez killah » 26 kwi 2013, o 21:43

hmm jak jadę tak nie szalejąc i radio tak na dość głośne granie to tego pisku nie słychać. Jak butowałem prawie do odcinki to dało się go usłyszeć a tak jest w miarę ok.

Jednak dla spokoju przełożę te kable niedługo - może nawet w ten weekend. Mam akurat do przewalenia wykładzinę pod nogi pasażerów z tyłu więc może środkiem puszczę RCA.
killah
 

Postprzez gawior » 28 kwi 2013, o 12:10

RCA mogą jak najbardziej iść środkiem, byle je zabrać z progu gdzie idą razem z zasileniem.

Na początek, zanim narobisz sobie roboty niepotrzebnej ( bo też stawiam na uwaloną masę, a nie na przewody RCA ), to podłącz kable pod radio i puść je luźna przez fotele, między fotelami i kanapą do wzmacniacza. Jak będzie grało OK, to wtedy możesz kable wsadzić pod wykładzinę, bo może się okazać, że puszczenie kabli nawet dachem nic nie da jak masa jest uwalona.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez killah » 28 kwi 2013, o 12:30

gawior napisał(a):RCA mogą jak najbardziej iść środkiem, byle je zabrać z progu gdzie idą razem z zasileniem.

Na początek, zanim narobisz sobie roboty niepotrzebnej ( bo też stawiam na uwaloną masę, a nie na przewody RCA ), to podłącz kable pod radio i puść je luźna przez fotele, między fotelami i kanapą do wzmacniacza. Jak będzie grało OK, to wtedy możesz kable wsadzić pod wykładzinę, bo może się okazać, że puszczenie kabli nawet dachem nic nie da jak masa jest uwalona.


Ale co Ty ciągle z tą masą na rca wyjeżdżasz ? Może być dużo powodów siania po instalacji.

Rca już wykluczone bo puściłem je środkiem auta. Przecinają się tylko w 1 miejscu z kablem zasilającym. Nie da się inaczej już puścić niestety. Wg mnie może trochę pomogło ale nie dużo.

Tak więc teraz do puszczenia masa osobno do aku ze wzmaka. Przetestuję jeszcze wariant z podłączeniem pod masę zbiornika wyrównawczego ale to raczej nic nie da.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=45102

czytając ten temat stwierdzam że chyba jednak trzeba będzie znaleźć majstra co umie radyjka rozbierać..

A co do wzmaka to mam go przykręconego do siedzenia a to może się łączyć z masą pojazdu. Było kilka tematów w których pisali że lepiej żeby nie był przykręcony do karoserii
killah
 

Postprzez bogib184 » 28 kwi 2013, o 15:43

Znaczy się mam rozumieć, że po przełożeniu kabli RCA nie ma poprawy ? Koledze Gawior chodzi o "masę RCA w radiu, bądź we wzmacniaczu". Łatwo można to uszkodzić, podczas montażu i podłączania sprzętu. Może się przepalić bezpiecznik na płycie radia i będą cuda się działy, lub w wzmacniaczu gdzieś na ścieżce przy terminalach RCA. Możliwe, że po prostu podczas montażu coś uległo jakiejś awarii. Pozostaje podmienić np. radio na inne, lub wzmacniacz na inny, skoro kabelki są wykluczone.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez killah » 28 kwi 2013, o 19:50

bogib184 napisał(a):Znaczy się mam rozumieć, że po przełożeniu kabli RCA nie ma poprawy ? Koledze Gawior chodzi o "masę RCA w radiu, bądź we wzmacniaczu". Łatwo można to uszkodzić, podczas montażu i podłączania sprzętu. Może się przepalić bezpiecznik na płycie radia i będą cuda się działy, lub w wzmacniaczu gdzieś na ścieżce przy terminalach RCA. Możliwe, że po prostu podczas montażu coś uległo jakiejś awarii. Pozostaje podmienić np. radio na inne, lub wzmacniacz na inny, skoro kabelki są wykluczone.


Tak kable środkiem. Przecinają się z zasilającym w 1 punkcie tylko.

A wzmak jak przykręcony śrubkami do siedzenia. A metal w oparciu siedzenia to już masa. Powinienem odizolować jakoś wzmaka od siedzenia?
killah
 

Następna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości