Przejrzyj styki głośnika, druciki które idą ze złączy do membrany, czy nie są przerwane, przejrzyj kabel pomiędzy głośnikiem a terminalem podłączeniowym obudowy.
Podepnij miernik bezpośrednio do złaczy głośnika i zmierz impedancję znamionową (powinno być zbliżone do 4 Ohm)
Podłącz całą obudowę w innym aucie do innego wzmacniacza na próbę.
Moderator: Moderator
Da się podłączyc.
Podłącz standordowo pod radio jak normalny głośnik.
Nic się nie stanie.
Fakt napewno zagra bez mocy. Ale na próbe wystarczy
Podłącz standordowo pod radio jak normalny głośnik.
Nic się nie stanie.
Fakt napewno zagra bez mocy. Ale na próbe wystarczy

Zapraszam - mój były variant
moj-golf/gt-tdi-variant-by-maciej78-t36888.html
moj-golf/gt-tdi-variant-by-maciej78-t36888.html
-

maciej78 - Gaduła
Zamknięta czy otwarta skrzynia basowa?
Witam.
Mam dylemat i nie wiem jak z niego wyjść. Problem polega na ty że, posiadam głośnik 15"(38cm) 400w rms. Jest to doby głośnik basowy firmy Eminence i zastanawiam sie jaka skrzynie do niego wykonać, czy bass reflex czy obudowę zamknięta. Jakie macie opinie na temat tych 2 rodzajów skrzyń?
jak bardzo różnią się brzmieniem? Pozdrawiam.
Mam dylemat i nie wiem jak z niego wyjść. Problem polega na ty że, posiadam głośnik 15"(38cm) 400w rms. Jest to doby głośnik basowy firmy Eminence i zastanawiam sie jaka skrzynie do niego wykonać, czy bass reflex czy obudowę zamknięta. Jakie macie opinie na temat tych 2 rodzajów skrzyń?
jak bardzo różnią się brzmieniem? Pozdrawiam.- ZeFirro22
- Czytacz
jaką zaleca producent? ogółem z br jest wiecej basu
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic 

-

Basior1997 - Members
ZeFirro22, Jeśli słuchasz szybkiej muzyki w sensie jakiegoś techno czy podobne to zamknięta a jeśli rap, dubstep to ładniejsze zejście basu otrzymasz na otwartej z bass reflexem. Osobiście mam otwartą z reflexem i jest świetna kolega miał zamknętą to niezbyt mi sie podobało jemu z resztą też 

-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
hmm siedzę w akustyce ale estradowej
i robię subbasy itp z przeznaczeniem na estradę a to odmienna rzecz
a co do muzyki to raczej wszystkiego, ale przeważa klubowa muzyka. Głośnik ma dosyć niski Xmax bo tylko 4mm. Wkręciłem go kiedyś w obudowę bas reflex 120l stosowana do głośników estradowych to w domu szczeka opada niesamowicie mocny bas.
i robię subbasy itp z przeznaczeniem na estradę a to odmienna rzecz
a co do muzyki to raczej wszystkiego, ale przeważa klubowa muzyka. Głośnik ma dosyć niski Xmax bo tylko 4mm. Wkręciłem go kiedyś w obudowę bas reflex 120l stosowana do głośników estradowych to w domu szczeka opada niesamowicie mocny bas.- ZeFirro22
- Czytacz
Skrzynia basowa???
Mam pytanie. Jaka najlepiej wybrać skrzynie basowa?? Otwarta czy zamknieta. Prosze o rade. Dzieki
- golf3kg
- Czytacz
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
charczaca skrzynia
Witam posiadam Blaupunkta MkII i mam z nim pewien problem: bass jest czysty i zajebisty, lecz dzwiek ktory wydobywa sie ze skrzyni (muzyka) jest strasznie charcząca. Na poprzednim wzmacniaczu skrzynia wydawala tylko dziwek bassu(muzyka nie grala). Tutaj na wzmaku JBL GTO 2000 400W jest taka oto sytuacja. I tu moje pytanie czy da sie jakas ta muzyke wylaczyc zeby byl tylko sam bass, poniewaz te charczenie jest denerwujace a zaraz nad skrzynia pracuja 2x magnaty.
pozdro
pozdro
- ares101
- Czytacz
ZeFirro22, dużo zalezy też od wzmacniacza jakim będziesz pędził ten głośnik. 15" ciężko jest rozbujać i jeszcze ciężej zatrzymać, więc wzmacniacz oprócz mocy będzie musiał mieć duży współczynnik tłumienia, żeby trzymał go "za pysk"
Pakując go do BR i napędzając lichym wzmacniaczem otrzymasz ciężkiego muła, który będzie "ryczał" zamiast grać.
Skrzynka zamknięta w takim wypadku będzie wybaczała część niedoborów ze strony wzmacniacza.
Popatrz też na parametry TS głośnika, co sugeruje producent.
Pakując go do BR i napędzając lichym wzmacniaczem otrzymasz ciężkiego muła, który będzie "ryczał" zamiast grać.
Skrzynka zamknięta w takim wypadku będzie wybaczała część niedoborów ze strony wzmacniacza.
Popatrz też na parametry TS głośnika, co sugeruje producent.
Voice Kraft - postaw na jakość!
Volkswagen Klub Polska #157
.
Volkswagen Klub Polska #157
.
-

slavwek.ie - Moderator Globalny
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio